proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy Przygotowanie Marchewkę(...)korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki
R'n'G Kitchenaromatów, która drzemie, która czeka na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść! Tak też czynimy ;) Składniki 300 g ulubionego makaronu 1 bakłażan 2 szalotki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynków 1 łyżka orzechów piniowych bazylia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę. Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam… Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą). Makaron gotujemy
R'n'G KitchenSKŁADNIKI 8 jaj 400 g topinamburu 100 g szpinaku 50 g sera parmezanu 1 szalotka 2 z ą bki czosnku 50 ml mleka natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 400 g di topinambur 100 g di spinacini 50 g di parmigiano 1 scalogno 2 spicchi d'aglio 50 ml di latte prezzemolo sale(...)pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy szpinak, doprawiamy sol ą i pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 2-3 minuty. Obrany topinambur drobno kroimy, po czym gotujemy na parze al dente. **** PREPARAZIONE In una padella riscaldate
La grande e la piccola cuocadomowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella na 4 porcje: 400 g makaronu (u mnie Rigatoni) 500 g przecieru pomidorowego ok. 400 g krojonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku szczypta chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki(...)soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier i pomidory. Dosypujemy sól, pieprz i chili. Gotujemy ok 40 minut. Wrzucamy bazylię. Wlewamy ocet i mieszamy. Dolewamy łyżkę oliwy i mieszamy. W czasie gdy sos się gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju. Zalewamy wodą, zagotowujemy i pyrkoczemy ok 2 godzin. Gdy warzywa są miękkie a wywar już sporo odparował, wyjmujemy warzywa. żurek: 3 spore ziemniaki łyżka majeranku łyżeczka wędzonej papryki szalotka Szalotkę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wsypujemy paprykę i smażymy chwilę by zaczęła mocno pachnieć. Do wywaru warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, gotujemy aż będą
Dzieje kuchennej Wiewiórymakreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 szalotka 4 łyżeczki koncentratu sól pieprz szczypiorek do posypania Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości 1 cebula szalotka 2 listki laurowe 5 goździków 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki cukru 150 ml octu winnego lub cydrowego Wykonanie: Jajka, pokrojone na połówki lub ćwiartki buraczki(...)oraz pokrojoną w plasterki szalotkę umieścić w słoju. Zalewę od buraczków oraz pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zalać marynatą składniki w słoju wypełniając go po brzegi. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki. Jajka najsmaczniejsze są gdy podawane razem z buraczkami i cebulką
zadanie-gotowaniemnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry 300 ml mleka kokosowego\ 150 ml śmietanki 30% 3 ząbki czosnku 50 g klarowanego masła sól, pieprz świeży rozmaryn(...)solimy obficie i odstawiamy na 10 minut. Następnie odlewamy powstały sok, osuszamy bakłażana i obsmażamy na maśle klarowanym, na złoto. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paski i obsmażamy. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki , podsmażamy na maśle razem z pokrojonym drobniutko imbirem. Smażymy je ok 5 minut a następnie dodajemy pastę curry, śmietankę oraz mleczko kokosowe. Pyrkoczemy wszystko
Dzieje kuchennej WiewióryCzas gotowania 35 minut Czas oczekiwania 50 minut Składniki 2 szt polędwiczka wieprzowa 200 ml bulion warzywny lub drobiowy 200 ml białe wino 200 ml śmietana 30% 3 szt szalotka 2 szt ząbek czosnku 3 łyżki pieprz zielony marynowany 1 łyżka musztarda dijon 1 łyżeczka tymianek suszony może być rozmarn 2 łyżki masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania Polędwiczki myjemy(...)pieprzem i tymiankiem . Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy polędwiczki 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy Na patelnię po polędwiczkach (nie myjemy patelni) wrzucamy pokrojone szalotki, gdy się zeszklą podlewamy winem. Kiedy wino się zredukuje, a alkohol odparuje, podlewamy bulionem i śmietanką, dodajemy musztardę, przesiekany częściowo zielony pieprz z zalewy, wyciskamy ząbek czosnku W momencie kiedy
lysygotuje.plczarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą
Moja pasja smakuSKŁADNIKI: 1 makrela wędzona 10 dag sera żółtego może być tarty 1 szalotka 5 rzodkiewek 3 ogórki konserwowe 3 łyżki świeżej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE: Makrelę wędzoną obieram z ości i dziele na mniejsze kawałeczki. Ogórki, ser, szalotkę drobno siekam. Rzodkiewki myję i dzielę na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myję
Gotowanie Patkidomowe bułeczki w sobotni leniwy poranek... :) Idealnie! Smacznego:) Składniki: 200 g twarogu lekkiego 200 g serka naturalnego 2 jajka ugotowane na twardo pęczek małego szczypiorku, grubego 1 mała szalotka połowa grillowanej cukinii sól, pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: W misce ugniatamy widelcem twarożek i mieszamy z serkiem naturalnym. Szczypior i jajka drobno siekamy. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię kroimy
Zasmakuj Kuchniprostu pycha <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200 ga groszku cukrowego 25 g suszonych grzybów mun (paski) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 5 łyżek oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1,5 l gorącej wody 1 łyżka masali w proszku 250 g makaronu mie szczypiorek sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Warzywa kroimy tak, jak lubimy, podsmażamy na oleju razem z posiekanym czosnkiem, szalotką i imbirem. Dodajemy sos sojowy, lekko odparowujemy, zalewamy gorącą wodą. Wrzucamy paski grzybów. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie dodajemy makaron, sos ostrygowy, masalę i gotujemy pod przykryciem 10 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy
R'n'G Kitchenjajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski. Wsypujemy posiekaną pietruszkę. Cebulę szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kroimy w cienkie paski suszone pomidory. Jabłuszka kaparowe kroimy wzdłuż na połowy, a te – na cienkie plasterki. Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem(...)czyli 440g fasolki po odcieku) 5-6 połówek suszonych pomidorów 4-5 jabłuszek kaparowych albo czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy 1 czubata łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 1 cebula szalotka 1 średni ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka
Karo in the KitchenWielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia. Składniki 1 bakłażan 2 szalotki 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków piniowych sól pieprz 125 g mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego ) Przygotowanie Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę. Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem do żaroodpornego
R'n'G Kitchen