szalotka - 3092 przepisów (strona:61/207)

Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) 185

SKŁADNIKI 500 g makaronu typu fettuccine 400 g pieczarek 300 g dyni 40 g orzechów włoskich 200 ml bulionu warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di fettuccine 400 g di funghi champignon 300 g di zucca 40 g di noci(...)brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio 3-4 rametti di timo sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Dodajemy dynię, 3-4 gałązki tymianku oraz 200 ml bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem

La grande e la piccola cuoca
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 144

SKŁADNIKI  (4 porcje) 500 g filetów z piersi z kurczaka 1 jab ł ko 1 marchew 4 szalotki 6-8 suszonych moreli 200 ml soku jabłkowego  świeży tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 500 g di filetti di petto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche(...)fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym

La grande e la piccola cuoca
Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii 786

gulasz zostaje na następny dzień. Nabiera smaku, a ja mam wolny dzień od gotowania. Gulasz z piersi kurczaka Składniki: 6-8 porcji 900 g piersi z kurczaka 5 małych szalotek 3 ząbki czosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany(...)łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku natka pietruszki do posypania Obierz szalotki i przekrój wzdłuż na 4 części. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zrumień cebulę. Oczyść grzyby, pokrój w grube plasterki i dodaj do cebuli. Smaż na wysokim ogniu

codojedzenia
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SOSEM KURKOWYM - TEST PATELNI BALLARINI KONKURS 123

było u mnie w tym przypadku. No bo ryby i grzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa(...)zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć 8-10 minut. Wlać śmietankę i dusić do jej odparowania i zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną dymkę i wymieszać. Rybę oprószyć przyprawą

Kuchnia w opałach
Quinoa i pasztet z króliczej wątróbki z konfiturą z jarzębiny i podgrzybkami 161

wczoraj znów była wątróbka na obiad i kolejny raz zrobiłam jej za dużo ;)  Składniki: Pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 100 gram wątróbki z królika ćwiartka kwaśnego jabłka 1 szalotka 2 łyżki klarowanego masła kilka małych podgrzybków  2 łyżki konfitury z jarzębiny z kumkwatami* 2 łyżki wody (opcjonalnie) pół łyżeczki śliwowicy suszony majeranek świeży majeranek sól pieprz Wykonanie: Szalotkę

Quinoa Raz!
Marynowane prawdziwki 243

Deszczowa jesień ma swoje zalety. Składniki ok. 0,5 kg małych prawdziwków sól Marynata: 1 szalotka 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 6 ziarnek pieprzu kolorowego 2 szklanki wody 5 łyżek miodu pół szklanki octu pół łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania przepisu: 1.  Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy(...)minut. 2.  W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem

Anioły w kuchni
Chrupiący amur z sosem z selera naciowego 143

osób Składniki:  400 g filetów z amura  sól i pieprz do smaku 3 żabki czosnku  olej do smażenia sos seler naciowy pęczek kopru 1 szalotka sok z połowy cytryny 200 g śmietany 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie:  sos Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną w kostkę szalotkę i posiekany

Niezły Młynek
Pikantne leczo z szynką 109

roku cukinia obrodziła, więc u nas w kuchni teraz króluje ;) Składniki 500 g cukinii  500 g cukinii żółtej 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki oleju 400 g szynki gotowanej 4 pomidory 1 papryczka chili sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki kroimy na plasterki i razem z pokrojone(...)kostkę szalotki i szynkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną cukinię, papryki słodkie i posiekaną papryczkę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 166

garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia  - 2 łyżki śmietanki kremówki - 2 ząbki czosnku -1/2 szalotki - parmezan Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szalotkę lekko przesmaż przez 20 sekund, dodaj umyte i pokrojone kurki, podsmażaj całość przez 5-7 minut. Następnie

SMYKWKUCHNI
Pieczone bataty z serkiem – pyszny pomysł 132

serem doprawionym na ostro w miarę. Były pyszne. Pieczone bataty 6 batatów 3 ząbki czosnku 25 dkg białego sera 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli 2 szalotki świeżo zmielony pieprz oraz sól zielona cebulka Bataty umyłam pod bieżącą wodą i przekroiłam na pół i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyłam do nagrzanego(...)wielki ważące pół kilogram i maleńkie. Trzeba sprawdzać, grzanie z góry za to powoduje przypieczenie skórki i większe skarmelizowanie jej. Serek do batatów przygotowałam tak : obrałam czosnek i szalotkę drobno posiekałam wymieszałam z serem i jogurtem, dodałam pociętą zieloną cebulkę, doprawiłam chili, pieprzem i solą i wymieszałam. Bataty wyciągamy ostrożnie z piekarnika, widelcem rozgniatamy miąższ batata na to kładziemy

Kuchnia na wzgórzu
PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI I TWAROGU 238

Prosty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku. Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 wędzona makrela 100 g twarogu  1 łyżka jogurtu(...)greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 szalotka  1 łyżka odsączonych z zalewy kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg

cool and minty
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 191

kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków(...)wrzucić kaszę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 35 – 40 minut). Paprykę pokroić w niedużą kostkę lub paseczki, szalotki na ósemki, czosnek w cienkie plasterki; warzywa przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Kawałki bakłażana przy pomocy papierowego ręcznika osuszyć z wody i nadmiaru soli, dodać do naczynia. Całość polać

Even Better Food
Zapiekane tartinki wg Aleex 178

pyszne, że, rzeczywiście, stały się hitem spotkania. Składniki: • 2 bagietki z masłem czosnkowym • kilka plasterków szynki • 2 duże pieczarki • ½ czerwonej słodkiej papryki • kilka plasterków żółtego sera • masło czosnkowe • szalotka • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 2. Bagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej(...)pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego

W mojej kuchni
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 101

swoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Środku cukinii posyp solą(...)odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekany czosnek i szalotkę. Delikatnie przysmaż, a następnie wsyp kaszę pęczak oraz rozmaryn. Praż przez chwilę i kolejno dodaj pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Smaż na małym ogniu, aż woda wyparuje. Następnie powoli wlewaj wrzątek, cały czas mieszając (podobnie jak w przypadku risotta). Gdy kasza sanie się al dente , wyjmij

Food Square
Tagliatelle z łososiem i kaparami. 236

Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 mnut Czas oczekiwania 30 minut Składniki 400 gr makaron tagliatelle 300 gr łosoś wędzony 2 szt szalotka 2 szt ząbek czosnku 1 łyżka masło klarowane 2 łyżki kapary w zalewie 200 ml kwaśna śmietana 18% 1 szt koperek pęczek 2 łyżki sok z cytryny parmezan pieprz czarny(...)mielony Sposób przygotowania Drobno pokrojoną szalotkę i czosnek smażymy na maśle. gdy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę, kapary i pokrojonego na drobniejsze kawałki łososia, podlewamy odą z gotującego się makaronu. Gotujemy ok. 5 minut następnie doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy posiekany koperek i starty parmezan. Mieszamy by składniki się połączyły i sos jest już gotowy. Sos mieszamy z odcedzonym

lysygotuje.pl