osób Składniki: 400 g filetów z amura sól i pieprz do smaku 3 żabki czosnku olej do smażenia sos seler naciowy pęczek kopru 1 szalotka sok z połowy cytryny 200 g śmietany 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: sos Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną w kostkę szalotkę i posiekany
Niezły Młynekroku cukinia obrodziła, więc u nas w kuchni teraz króluje ;) Składniki 500 g cukinii 500 g cukinii żółtej 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki oleju 400 g szynki gotowanej 4 pomidory 1 papryczka chili sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pieczarki kroimy na plasterki i razem z pokrojone(...)kostkę szalotki i szynkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną cukinię, papryki słodkie i posiekaną papryczkę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchengarście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia - 2 łyżki śmietanki kremówki - 2 ząbki czosnku -1/2 szalotki - parmezan Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szalotkę lekko przesmaż przez 20 sekund, dodaj umyte i pokrojone kurki, podsmażaj całość przez 5-7 minut. Następnie
SMYKWKUCHNIserem doprawionym na ostro w miarę. Były pyszne. Pieczone bataty 6 batatów 3 ząbki czosnku 25 dkg białego sera 5 łyżek jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli 2 szalotki świeżo zmielony pieprz oraz sól zielona cebulka Bataty umyłam pod bieżącą wodą i przekroiłam na pół i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyłam do nagrzanego(...)wielki ważące pół kilogram i maleńkie. Trzeba sprawdzać, grzanie z góry za to powoduje przypieczenie skórki i większe skarmelizowanie jej. Serek do batatów przygotowałam tak : obrałam czosnek i szalotkę drobno posiekałam wymieszałam z serem i jogurtem, dodałam pociętą zieloną cebulkę, doprawiłam chili, pieprzem i solą i wymieszałam. Bataty wyciągamy ostrożnie z piekarnika, widelcem rozgniatamy miąższ batata na to kładziemy
Kuchnia na wzgórzuProsty przepis na pastę kanapkową, której głównymi składnikami są wędzona makrela i twaróg. Z dodatkiem szalotki, kaparów i koperku. Z odrobiną musztardy i soku z cytryny dla zaostrzenia smaku. Doprawiona solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką w proszku. Najlepiej smakuje na tostowanym pieczywie. Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 wędzona makrela 100 g twarogu 1 łyżka jogurtu(...)greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 szalotka 1 łyżka odsączonych z zalewy kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka w proszku WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, makrelę obieramy ze skóry i ostrożnie wyciągamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg
cool and mintykolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe cukinie kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków(...)wrzucić kaszę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 35 – 40 minut). Paprykę pokroić w niedużą kostkę lub paseczki, szalotki na ósemki, czosnek w cienkie plasterki; warzywa przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Kawałki bakłażana przy pomocy papierowego ręcznika osuszyć z wody i nadmiaru soli, dodać do naczynia. Całość polać
Even Better Foodpyszne, że, rzeczywiście, stały się hitem spotkania. Składniki: • 2 bagietki z masłem czosnkowym • kilka plasterków szynki • 2 duże pieczarki • ½ czerwonej słodkiej papryki • kilka plasterków żółtego sera • masło czosnkowe • szalotka • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 2. Bagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym. 4. Na każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej(...)pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego
W mojej kuchniswoje ulubione sposoby na faszerowane warzywa? * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kuliste cukinie ¾ szklanki kaszy pęczak ok. 1,5 szklanki wrzątku 200 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 szalotka lub mała cebula gałązka rozmarynu 100 g parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Cukinie umyj, odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Środku cukinii posyp solą(...)odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekany czosnek i szalotkę. Delikatnie przysmaż, a następnie wsyp kaszę pęczak oraz rozmaryn. Praż przez chwilę i kolejno dodaj pokrojony w kostkę miąższ z cukinii. Smaż na małym ogniu, aż woda wyparuje. Następnie powoli wlewaj wrzątek, cały czas mieszając (podobnie jak w przypadku risotta). Gdy kasza sanie się al dente , wyjmij
Food SquareDanie z kuchni francuskiej Składniki kurczak 2 marchewki 4 szalotki pół pęczka estragonu 50 g masła 3 łyżki oleju 2 szklanki wytrawnego białego wina kieliszek koniaku pół szklanki śmietany sól pieprz Przygotowanie Kurczaka pokroiłem na porcje, szalotki na połówki, a marchewki w słupki. W rondlu rozgrzałem połowę masła z 2 łyżkami oleju. Zrumieniłem porcje kurczaka, wyjąłem
R'n'G KitchenPraktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj
codojedzeniapysznym i kremowym risotto. Całość zwieńczyły dodatki, czarnuszka i parmezan. Jest pysznie! PRZEPIS NA RISOTTO SKŁADNIKI NA RISOTTO: - 2 torbeczki ryżu jaśminowego "Risana" - 2 ząbki czosnku - 1/3 szalotki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz biały - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki kremówki - woda - parmezan starty na tarce ( 3 łyżki) +otarta skórka(...)czas w zależności od piekarnika u mnie od 15 do 20 minut. Na patelnio grubym dnie rozpuść masło, dodaj oliwę i wymieszaj oba tłuszcze, dodaj posiekany czosnek i szalotkę. Podsmaż chwilę aby się zrobiły szkliste, nie możesz ich spalić, nie mogą zrobić się również złote. Dodaj ryż, przesmażaj go przez 1-2 minuty, dodaj śmietankę, ciągle mieszaj, ponieważ śmietanka może
SMYKWKUCHNIdodatków i najnowsza przesyłka od SEKO, czyli makrela w oleju! Składniki: Makrela dzwonka w oleju 190 g olej ze słoiczka po makreli 100 gram kaszy kuskus 1 szalotka 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Kasze kuskus wsypujemy do większej miśki i zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli 1:1. Makrela oczyszczamy(...)ości, dzielimy na mniejsze kawałeczki i razem z olejem dodajemy do kuskusu, dodajemy posiekaną szalotkę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Jeśli mamy na to czas to nawet na 2-3 h. A ponieważ jest to danie błyskawiczne, wystarczy mu nawet kilka minut w lodówce. Dla smakoszy majonezu polecam jego dodatek
Życie zaczyna się w kuchnifińskich bułek owsianych 200 g cypryjskiego sera halloumi garść świeżej kolendry 1 pomidor 1 czerwona cebula kilka listków sałaty, np. rzymskiej Relish z ananasa: 250 g świeżego ananasa 2 szalotki lub mała czerwona cebula 1 papryczka chili 3 łyżki octu ryżowego 2-3 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego * PRZYGOTOWANIE Burgery z ciecierzycy Ciecierzycę odsącz z zalewy(...)polencie. Zmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym. Relish z ananasa Ananasa dokładnie obierz i pozbaw twardego środka. Następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę lub szalotki drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej koksowy i wrzuć cebulkę. Smaż krótką chwilę. Następnie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i ananasa. Zalej octem ryżowym, wsyp cukier oraz sól. Gotuj powoli
Food Squareogórki gruntowe około 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 – 3 nieduże pomidory pół dużego pęczka pietruszki spora garść listków mięty 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy extra virgin 1 – 2 łyżki soku z cytryny (do smaku) nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku odrobina drobno otartej skórki z cytryny(...)cały płyn (około 12 – 15 minut). Ugotowaną kaszę pozostawić w garnku do wystudzenia. Ogórka pokroić w niedużą kostkę, pomidorki przepołowić (pomidory pokroić w kostkę), dymki pokroić na cienkie plasterki (szalotki w półplasterki, cebulę drobno posiekać), zioła posiekać. Ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski, rozmieszać widelcem tak, by stała się sypka. Dodać pozostałe składniki sałatki, wymieszać, doprawić do smaku solą, czarnym
Even Better Foodsosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Posmarować nadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek dyni olej z pestek dyni Dynię obieramy, kroimy na kawałki(...)Pokrojoną szalotkę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy dynię i dusimy do miękkości. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Dodajemy sok z cytryny i posiekany lubczyk. Miksujemy na gładką masę, dodajemy resztę masła i uprażone, na suchej patelni pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy do pieczywa skropioną olejem z pestek dyni. Artykuł Naleśniki dyniowo-serowe i pasta
Pieguskowa Kuchnia