Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut. SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy
Kopystką po garachchcę odrywać się od talerza! Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * tagliatelle – 300 g * wędzony łosoś – 100 g * szalotka – 1 szt * pomidory koktajlowe – 100 g * oliwa z oliwek * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory polewamy odrobiną oliwy, lekko nacinamy, pieczemy ok. 15 minut w 170C. Na odrobinie oliwy(...)przesmażmy posiekaną szalotkę. Makaron gotujemy al dente, wrzucamy do przesmażonej cebulki, podgrzewamy. Dodajemy upieczone pomidory i porwanego łososia, doprawiamy pieprzem do smaku. Podjemy gorące ze świeżymi ziołami/kiełkami. Smacznego
Ostra na Słodkoindywidualne porcje. Polecam! Po pomysły na inne dania z pieczonych buraków zajrzyjcie do Gin i Miki . Sałatka z pieczonego buraka z wędzonym łososiem Składniki: kilka pieczonych buraków* 1 mała szalotka oliwa z oliwek extra virgin ocet balsamiczny kilka plastrów wędzonego łososia ulubiona sałata lub inna zielenina (u mnie roszpunka) łyżeczka małych kaparów 100g serka kremowego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz(...)kajeński sok z cytryny koperek sól, pieprz Przygotowanie: Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić do miski. Dodać do nich drobniutko posiekaną szalotkę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego i szczyptę soli. Wszystko delikatnie wymieszać. W niedużej miseczce dokładnie wymieszać serek kremowy z chrzanem, szczyptą soli i pieprzu kajeńskiego oraz
Codzienne Gotowaniezupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Zupę pokochacie! PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 3 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szalotki - 500 ml wrzątku - 100 ml mleka - opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu - sól, pieprz - 4-5 łyżek ziaren słonecznika - 2 łyżki masła Na maśle podsmaż obrane i pokrojone(...)kosteczkę ziemniaki, dodaj czosnek i szalotkę. Całość chwilę dusimy, zalewamy wrzątkiem i mlekiem, gotujemy przez 15 minut ( do miękkości ziemniaków). Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik. PESTO: - 1/2 szklanki migdałów - 100 ml oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNImąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia(...)czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki. Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami. Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut
Takie tam pichceniearomatyczny i smaczny ale z całą pewnością znacznie zdrowszy aniżeli ten kupiony w sklepie. Tutaj mamy pewność z jakich składników został przygotowany. Składniki 100 ml passaty pomidorowej 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu oliwa z oliwek Domowy ketchup – przepis Na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną szalotkę wraz z czosnkiem . Następnie dodajemy passatę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lista składników oraz czas przygotowania sprawi, że talerz szybko się napełni, a podniebienie zadowoli. Zapraszam. Proporcje na 2 osoby: Składniki: 2 filety z kurczaka wysokiej jakości 2 duże szalotki 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon sól i pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła(...)cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu), dodać do podsmażonego mięsa, skropić cytryną, dolać sos sojowy, doprawić
Wino Francja Kuchniapoprzek w cienkie centymetrowe paski. Boczek w kawałku pokrójcie w drobną kostkę lub słupki. Pokrojony boczek wrzucamy na oliwę i rumienimy. Do zrumienionego boczku dodajemy drobno pokrojoną cebulę lub szalotki – smażymy razem z boczkiem do zeszklenia. Przeciskamy przez praskę do rondla czosnek, mieszamy i smażymy razem minutę, aż straci swój surowy, ostry zapach. Rondel zdejmujemy z ognia, odczekujemy(...)białka, 6g tłuszczu i 27g węglowodanów 1 litr rosołu – najlepiej mięsnego – drobiowego lub wołowego 400g puszka pomidorów w passacie pomidorowej 200g zielonej soczewicy 90g boczku wędzonego 2-3 szalotki albo średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny sól pieprz natka, bazylia, grecka feta i pieczywo
Karo in the Kitchenaromatyczne przyprawy, które balansują między smakiem ostrym, słodkim, kwaśnym i gorzkim. Ach, jakie to dobre! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy(...)limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem
Smakowity Blog Kulinarnyliśćmi laurowymi i wkładamy taki bukiet do garnka. Seler naciowy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – nie pomijajcie go, ma mocno mineralny, lekko słony smak. Wrzucamy do garnka całą szalotkę – bez obierania z łupinki. Lekko tłuczemy w moździerzu pieprz i ziele angielskie, wsypujemy do garnka. Dodajemy do garnka przecięty na połowę upieczony korpus (i dwa upieczone skrzydełka, jeśli(...)upieczone skrzydełka) 150-200ml soków i tłuszczu pozostałego po upieczeniu kurczaka 150g marchewki 100g selera bulwiastego 100g pietruszki 85g selera naciowego mały pęczek natki pietruszki 1 cebulka szalotka 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól
Karo in the Kitchengrzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 3-4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 1 opakowanie grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry kolorowy pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli(...)kiełki pora Wykonanie: Umyj pierś kurczaka, przekrój na pół. Zalej zimną wodą, zagotuj i zdejmij powstałe szumy. Obierz i dodaj do całości włoszczyznę, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki oraz trawę cytrynową, grzyby i kolendrę. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wywar odcedź na sicie. Dodaj do niego sok z limonki
Garniec Magalieinne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka: Błyskawiczna zapiekanka makaronowa Marokański gulasz z resztkami kurczaka Jambalaya z resztkami kurczaka Składniki: 250 g krewetek Szklanka gotowanego lub pieczonego kurczala Szalotka 3 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) Garść posiekanego szczypiorku Pęczek posiekanej(...)kolendry lub pietruszki Papryczka chili (opcjonalnie) Litr rosołu Przygotowanie: Farsz Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę – około 3 łyżek. Wszystko wymieszaj. Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj chwilę farsz, aż zamieni się w gładką masę. Odstaw na 15 minut. Nadzienie jest gotowe. Ciasto
Niedzielny kucharzczerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania: ok 4 h 12 szalotek 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5-2 kg mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany* 1 cała gałka muszkatołowa 400 g krojonych pomidorów w puszce 2 łyżki koncentratu(...)tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz 2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy aż zmiękną 3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje
Słodki KompromisMarynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy(...)rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży tymianek, chilli nitki, płatki szalotki, poszatkowany fenkuł i rzodkiewki. Filet z pstrąga Yuan Yaki zajął I miejsce w konkursie świąteczno noworocznym 2017 na grupie Wędzenie z pasją . Tematem konkursu była „Ryba”. Nagroda za I miejsce
mojewypiekiinietylkoSkładniki 1 szkl. czarnego ryżu 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 szalotki – cebulki sok z pół cytryny łyżka posiekanych ziaren kolendry ,lub świeżej do smaku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego tymianku pół szkl. żurawiny sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie Ryż ugotować ,na 1 szklankę ryżu(...)ryżu. Może potrwać to nawet od 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzać połowę oleju na patelni ,dodać czosnek pokrojony drobniutko i smażyć go na zloty kolor. Następnie dodać szalotkę i poddusić 1 minute mieszając. Zwiększyć ogień na średni ,dodać sok z cytryny wymieszany z cukrem,kolendrę,kminek,oregano, tymianek i żurawinę ,oraz pozostały olej. Dodać ugotowany ryż ,całość wymieszać
w mojej kuchni