patelni lub w niedużym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i na gorącą oliwę wrzucamy płatki chili – podgrzanie wydobędzie z nich pikantny smak. Do oliwy z chili dodajemy drobno pokrojone szalotki i smażymy chwilę razem, aż zmiękną. Przeciskamy do rondla ząbki czosnku i smażymy razem 30-40 sekund mieszając, aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy wino i wkładamy do rondla pomidorki(...)Proste, zdrowe, bardzo letnie i szybkie jedzenie. SKŁADNIKI 2 polędwice z dorsza 250-350g pomidorków koktajlowych liście z 8-10 dużych gałązek bazylii 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki ½ łyżeczki płatków chili 60ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki soku startego z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła klarowanego sól
Karo in the Kitchenzasmakuje Waszym bliskim, gdy zaserwujecie ją podczas weekendowego śniadania. Frittata to także idealne danie do spakowania do pudełka i zabrania do pracy. Frittata z papryką Składniki: 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 jajka papryka w proszku słodka, ostra i wędzona (do smaku i wg uznania) sól, pieprz masło i oliwa do smażenia Przygotowanie: Masło(...)oliwę rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Paprykę pokroić w paski i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do czasu aż papryka nieco zmięknie. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z dodatkiem soli
Codzienne Gotowanieteraz czas, bo pomidory tanie jak barszcz, a przy tym pyszne i pachnące. Składniki: 1 mała cukinia 2 łyżki leju 2 ząbki czosnku 2 szalotki zioła prowansalskie pieprz 2 pomidory 4 jajka 4 plastry żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cukinie pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno(...)posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodać cukinię, smażyć chwilę, aż zmięknie.Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągnąć z wody i obrać. Pokroić je w kostkę, dodać na patelnię i chwile smażyć aby odparował nadmiar wody z pomidorów(w sezonie zimowym pomidory można użyć z puszk
pieprzny smaczekidealnego pstrąga. I pewnie dlatego moja miłość do pstrągów przybrała na sile. Tak więc pstrąg i u mnie Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 6 większych ziemniaków 1 średnia cukinia 2 szalotki 1 czerwona cebula kilkanaście małych pomidorków koktajlowych ćwierć kostki masła 3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki i koperku 1 cytryna 1 łyżka oleju (u mnie ziołowy) klika gałązek świeżego tymianku(...)krążki. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę oleju. Smażymy ziemniaki i cukinię aż do zarumienienia (ok. 7-9 minut). Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, dodajemy obraną cebulę i szalotki pokrojone w ćwiartki. Na wierzch kładziemy pstrągi. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie
gutfutDługo się nie zastanawiałam bo już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na zupę i czekałam aby go wypróbować. Oto efekt :) Składniki : ok.1/2 kg dyni olej do smażenia 1 szalotka, u mnie cebula 1 ząbek czosnku 2 jabłka 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 100 ml bulionu warzywnego 100 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Przygotowanie : Dynię obieramy ze skórki(...)kroimy drobno. Przesmażamy na oleju do zeszklenia dyni, z czosnkiem, szalotką, przekładamy do garnka Obrane jabłka kroimy dość drobno, przesmażamy na pozostałym oleju, dodajemy zmiażdżoną w moździerzu kolendrę, starty imbir i smażymy do rozpadnięcia jabłek Do przesmażonej dyni z czosnkiem i cebulą, wlewamy bulion, chwilę gotujemy, miksujemy Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru
Proste Potrawynajlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki) Wykonanie: Na początku przejrzyj(...)Muszle opłukujemy na koniec pod zimną bieżącą wodą, odkładamy do wyschnięcia. Ważne jest to, by nie moczyć muli w wodzie bo się otworzą. W wysokim garnku rozgrzej masło, zeszklij szalotki. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj tymianek i wino. Zwiększ moc palnika. Dodaj mule i gotuj pod przykryciem około 5 minut, w międzyczasie je dopraw. Po tym czasie
Moja pasja smakudroga jest bardzo krótka – na 1,5 litra bulionu z kostki wystarczyło dodać to, co na zdjęciu – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu, dwa listki laurowe i ziele angielskie, rozciętą na pół szalotkę razem z łupiną, ogromny ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano, skórki odcięte z sera Pecorino i parmezanu, porządny chlust oliwy extra vergine i trochę(...)smaków. SKŁADNIKI składniki na 4 porcje PODKRĘCONY BULION – 1,5 litra wody + 3 kostki bulionowe bio o obniżonej zawartości sodu (2 drobiowe i 1 jarzynowa) – 1 duża szalotka w łupince, przecięta na pół – 1 duży ząbek czosnku, rozcięty na pół – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu – 2-3 ziela angielskie – 2 liście laurowe – 3-4 gałązki
Karo in the Kitchenchłodnikami w ogóle, to ten z melona z dodatkiem rzodkiewki i kalarepy skradł moje serce. 5 składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi(...)rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Podajemy z kalarepą
Kucharzycadodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty! Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem(...)pomidorów i malin Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 3-4 dojrzale pomidory – 20-30 świeżych malin – 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki – 100 g sera feta – listki mięty – sos balsamico – pieprz Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu. JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory
nietylkopasta.plugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki oliwy extra virgin około 1/2 – 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego (do smaku) 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki po kilka listków mięty i bazylii(...)około 3 – 4 minuty, aż cukinia miejscami lekko zbrązowieje. Plastry przewrócić i grillować na drugiej stronie dalsze 2 – 3 minuty. Przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Pomidorki przepołowić, szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, zioła posiekać. Do miski przełożyć fasolę, pomidorki, cebulkę, oliwki (można pokroić je wcześniej na plasterki), cukinię i posiekane zioła. Dodać oliwę i oregano, wymieszać. Doprawić
Even Better Foodbagietki. Bagietkę odkładamy, a czosnek przeciskamy do kubeczka w którym będziemy kręcić sos- nic się nie marnuje! Po kolei szykujemy wszystkie elementy sałatki i przekładamy je do dużej miski – szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryce usuwamy gniazdo nasienne i białe części z wnętrza, oczyszczony miąższ kroimy na cienkie paseczki. Tuńczyka dokładnie osączamy z oliwy na sicie. Oliwki kroimy(...)oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki
Karo in the Kitchenkupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki(...)jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron
Oryginalny smaksię z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry(...)klarowanego lub oleju natka kolendry do przybrania Przygotowanie: Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim bardzo krótko curry, chilli i kurkumę (ok. 1 min.). Dodać obrane i drobno pokrojone szalotki , czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać obrane ziemniaki , pokrojone w małą kostkę i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut
Codziennik Kuchennydanie główne lub kolację. 2-3 porcje: * bób- około 350 g * zielona fasolka szparagowa- około 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente(...)rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku. Na patelnię dodać ugotowane warzywa, wsypać ziarna i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaoraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha! * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości 1 łyżka sosu sojowego szczypta suszonego imbiru 2 dojrzałe awokado 1 szalotka ½ limonki 2 łyżki sezamu 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji kiełki groszku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij(...)połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką. Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz
Food Square