szalotka - 3092 przepisów (strona:49/207)

Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 157

droga jest bardzo krótka – na 1,5 litra bulionu z kostki wystarczyło dodać to, co na zdjęciu – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu, dwa listki laurowe i ziele angielskie, rozciętą na pół szalotkę razem z łupiną, ogromny ząbek czosnku, pół pęczka natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku i oregano, skórki odcięte z sera Pecorino i parmezanu, porządny chlust oliwy extra vergine i trochę(...)smaków. SKŁADNIKI składniki na 4 porcje PODKRĘCONY BULION – 1,5 litra wody + 3 kostki bulionowe bio o obniżonej zawartości sodu (2 drobiowe i 1 jarzynowa) – 1 duża szalotka w łupince, przecięta na pół – 1 duży ząbek czosnku, rozcięty na pół – ½ łyżeczki kolorowego pieprzu – 2-3 ziela angielskie – 2 liście laurowe – 3-4 gałązki

Karo in the Kitchen
Chłodnik z melona 120

chłodnikami w ogóle, to ten z melona z dodatkiem rzodkiewki i kalarepy skradł moje serce. 5 składników czyni poezję smaku 1/2 melona kantalupa lub galia lub 1/4 miodowego 1 szalotka ok. 5 małych rzodkiewek 1 mała kalarepa 400 g kefiru przyprawy: sól, szczypta kolendry mielonej i gałki muszkatołowej Kalarepę obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Melona miksujemy z oczyszczonymi(...)rzodkiewkami, obraną szalotką i kefirem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Podajemy z kalarepą

Kucharzyca
Sałatka z pomidorów i malin 133

dodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty! Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem(...)pomidorów i malin Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 3-4 dojrzale pomidory – 20-30 świeżych malin – 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki – 100 g sera feta – listki mięty – sos balsamico – pieprz Pomidory pokrój i ułóż na sporym talerzu. JAK KROIĆ POMIDORY? Często zastanawia mnie, dlaczego wiele osób kroi pomidory

nietylkopasta.pl
Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 133

ugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki oliwy extra virgin około 1/2 – 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego (do smaku) 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki po kilka listków mięty i bazylii(...)około 3 – 4 minuty, aż cukinia miejscami lekko zbrązowieje. Plastry przewrócić i grillować na drugiej stronie dalsze 2 – 3 minuty. Przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Pomidorki przepołowić, szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, zioła posiekać. Do miski przełożyć fasolę, pomidorki, cebulkę, oliwki (można pokroić je wcześniej na plasterki), cukinię i posiekane zioła. Dodać oliwę i oregano, wymieszać. Doprawić

Even Better Food
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 246

bagietki. Bagietkę odkładamy, a czosnek przeciskamy do kubeczka w którym będziemy kręcić sos- nic się nie marnuje! Po kolei szykujemy wszystkie elementy sałatki i przekładamy je do dużej miski – szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryce usuwamy gniazdo nasienne i białe części z wnętrza, oczyszczony miąższ kroimy na cienkie paseczki. Tuńczyka dokładnie osączamy z oliwy na sicie. Oliwki kroimy(...)oleju, w kawałkach – po odcieku 140g mięsa 2-3 fileciki anchois 100g serc karczochów, marynowanych w oleju, ze słoika 2 jajka M ugotowane na twardo 2 małe cebulki szalotki ½ małej, czerwonej papryki 10 czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy   SOS WINEGRET 4 łyżki

Karo in the Kitchen
Burger rybny (fishburger) 110

kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa Składniki (na 7 małych kotlecików) : Kotleciki: 400 g białych filetów rybnych (np. mintaj, miruna, dorsz) 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki(...)jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron

Oryginalny smak
Curry warzywne. 136

się z ryżem, ale równie dobrze smakuje jako samodzielna potrawa. Składniki: 1/2 małego kalafiora 6 małych młodych ziemniaków (użyłam odmiany Irga) 10 zielonych szparagów lub garść zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) 400 ml mleka kokosowego 1,5 szkl. wody lub bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mieszanki curry(...)klarowanego lub oleju natka kolendry do przybrania Przygotowanie: Rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim bardzo krótko curry, chilli i kurkumę (ok. 1 min.). Dodać obrane i drobno pokrojone szalotki ,  czosnek i imbir,  chwilę podsmażyć. Dodać obrane ziemniaki , pokrojone w małą kostkę  i kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki. Dodać wodę, sól i dusić pod przykryciem kilkanaście minut

Codziennik Kuchenny
Zielone warzywa z ziarnami i szynką 160

danie główne lub kolację. 2-3 porcje: * bób- około 350 g * zielona fasolka szparagowa- około 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente(...)rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku. Na patelnię dodać ugotowane warzywa, wsypać ziarna i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tatar z tuńczyka na musie z awokado 137

oraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha! * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości 1 łyżka sosu sojowego szczypta suszonego imbiru 2 dojrzałe awokado 1 szalotka ½ limonki 2 łyżki sezamu 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji kiełki groszku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij(...)połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką. Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę, oczyszczając mięso ewentualnie z błonek. Pamiętaj, aby tuńczyka drobno nie siekać. Następnie połącz

Food Square
Toskański gulasz z kurczaka z grzankami 144

udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można zastąpić jedną cebulą 1 łyżeczka siekanego czosnku , niedźwiedziego 1 łyżka siekanej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku ostra papryka mielona , także(...)prowansalskich 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku , oliwa z oliwek do skropienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyfiletowane udka kroimy na dość duże kawałki . Na patelni , podsmażamy posiekaną w piórka szalotkę , jak zmięknie , dodajemy pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę . Dokładamy pieczarki , pokrojone w plasterki , nadal smażymy , aż wszystko delikatnie się zrumieni . Następnie , wkładamy mięso , mieszamy , wsypujemy czosnek niedźwiedzi , wlewamy wino , dusimy

Ogrodnik w podróży
Sezonowy omlet z zielonymi szparagami. 137

jesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe(...)oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szlotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet zacznie się ścinać ułożyć zblanszowane szparagi i jeszcze chwilę smażyć (można pod koniec przykryć pokrywką

Fitsweet.me
Portobello a'la pizza z szynką włoską Hańderek 186

Składniki: 3 duże pieczarki portobello  150 g szynki włoskiej  Hańderek 1 średni pomidor   garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku kilka listków oregano 1 szalotka 100 g sera mozzarella 50 g sera parmezan sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki. Szynkę włoską, mozzarellę i  pomidora  pokroić w kosteczkę, szalotkę

Gosia gotuje
Tosty z guacamole, chipsem z szynki parmeńskiej, truskawkami i sosem z masła migdałowego 129

moim aparatem. Smutno mi z tego powodu. Smutno i niesmutno. Bo to oznacza, że będę musiała mieć nowy sprzęt.  Składniki: kilka kromek miękkiego pieczywa pszennego  awokado, pół szalotki, sok z cytryny, sól i chili  truskawki  masło migdałowe, olej z migdałów, sok z cytryny i miód  szynka parmeńska  roszponka  świeżo zmielony pieprz  Pieczywo(...)grilluję na chrupko. Awokado rozgniatam i mieszam z sokiem z cytryny i bardzo drobno posiekaną szalotką, solą i chili. Truskawki kroję w plastry. Masło migdałowe mieszam z olejem, sokiem z cytryny i miodem. Szynkę parmeńską smażę na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupiąca a następnie osuszam ją z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Kromkę chrupkiego pieczywa smaruję pastą

Mango Papaja
Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 149

minut i przykrywamy ściereczką (niech odpocznie, podczas gdy my zajmiemy się przygotowaniem farszu). FARSZ: 1 kg świeżego bobu 3 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku 1 duża szalotka 2 łyżki dobrej jakości oleju 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 1 biała cebula podsmażona na maśle Wykonanie: Bób myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy(...)minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i dodajemy do bobu razem z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.  Całość blendujemy, uważając, aby nie wyszła nam pulpa/papka, a wyczuwalne były małe grudki bobu. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Farsz powinien

gutfut
Pizza z krewetkami i curry 156

krewetkami Składniki: na 4 pizze 700 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 500 – 550 zimnej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 600 g krewetek 4 szalotki 400 g mozzarella, utarta sos pomidorowy, podwójna porcja, tutaj przepis 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania 2 łyżeczki curry w proszku do posypania Rozpuść drożdże(...)ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania