Czas: 12-15 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 400 g makaronu muszelki, albo innego drobnego makaronu 15 cm chorizo 200 g mrożonego groszku 3 łyżki oliwy Szalotka 1/3 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Szczypta suszonej mięty Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę i posól ją. Do wrzątku wsyp makaron, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie(...)odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Krok 2 Zagotuj wodę, lekko posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj 5 minut. Krok 3 Rozgrzej w rondlu oliwę. Posiekaj drobno szalotkę, a chorizo w półplasterki. Podsmaż w rondlu na złoto. Dodaj makaron, podlej wodą z gotowania, podkręć temperaturę i chwilę smaż, aż sos zgęstnieje. Dodaj groszek, pietruszkę, miętę i wymieszaj. Podawaj
Niedzielny kucharzpamięci i który zupełnie nie dotyczy tego tekstu. "Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca." Składniki (na 2 porcje): Risotto ze szparagami i prosecco: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 100 gram masła 80 gram parmezanu pęczek szparag bez zdrewniałych końcówek 2/3 szklanki ryżu Arborio 200 ml Prosecco 500 ml bulionu(...)Kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania marynuję polędwicę w rozmarynie, tymianku, soli, pieprzu z olejem rzepakowym. Zaczynam od risotto, chociaż właściwie wszystko przygotowuję w tym samym czasie. Siekam czosnek i szalotkę, smażę na oleju i odrobinie masła. Dodaję ryż i smażę jeszcze minutę lub dwie. Generalnie jak zmieni kolor ze szklistego na biały to wlewam wino i redukuję jego ilość
Mango Papajajednak nie macie go pod ręką skorzystajcie ze zwykłego białego ryżu. Składniki (na 2 porcje) 1/2 szklanki ryżu do risotto 500-600 ml buliony warzywnego 2 łyżki masła 1 szalotka ząbek czosnku 12 surowych krewetek 6-8 pomidorów suszonych 1/2 szklanki zielonego groszku (z puszki albo mrożonego) 30g parmezanu Przepis na risotto z krewetkami i zielonym groszkiem Na łyżce masła(...)szklimy drobno pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię ryż i smażymy ok. 2 minut. Następnie podlewamy całość 1/3 bulionu i czekamy aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzamy aż ryż będzie al dente . Dodajemy obrane krewetki i całość dusimy. W momencie kiedy krewetki będą „różowe” dodajemy pokrojone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!będą dobre wspomnienia. Składniki (na 2 porcje): dwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane dwa, trzy jajka 100 gram wędzonego łososia 1 pomidor malinowy 1 szalotka masło do smażenia oregano sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Bułki przekrój wzdłuż na pół(...)garnku zagotuj wodę. Jajko wbij do niewielkiej miseczki a następnie do gotującej się wody, tworząc wcześniej w garnku wir lub nie. Gotuj jajko maksymalnie dwie minuty. Na maśle podsmaż szalotkę, drobno posiekanego pomidora i łososia. Dopraw pieprzem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Na zgrillowane pieczywo nałóż podsmażonego łososia z pomidorem, jajko w koszulce a wierzch polej sosem. Udekoruj oregano. Smacznego
Mango Papajazjeść na kolację. Zapragnęliśmy prostoty…czegoś na ząb, lekkiego i warzywnego z nutką owocu. Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy(...)kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). Podajemy ze świeżo pieczonym pieczywem
R'n'G Kitchentego skarmelizowane słodkie śliwki, cebulka i czosnek. Nic tylko rozsmarować na świeżym, chrupiącym pieczywie. Składniki (na 2-3 porcje): 1 krążek sera camembert 3 duże śliwki węgierki 2 cebulki szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek do skropienia gęsty ocet balsamiczny do skropienia sól i pieprz do smaku Do podania: świeża bagietka lub inne pieczywo Nagrzewamy piekarnik(...)Umyte śliwki kroimy na ćwiartki, szalotki obieramy i także kroimy na ćwiartki – te mniejsze na pół. Czosnek siekamy w cieniutki plasterki. Nagrzewamy patelnie grillową lub zwykłą i na dobrze nagrzaną wkładamy ser i smażymy 3 minuty z każdej strony. W międzyczasie skrapiamy dno naczynia żaroodpornego odrobiną oliwy. Po osmażeniu, delikatnie przenosimy ser do naczynia. Obkładamy ser śliwkami
Smaczna Stronainnego, jak dynię nafaszerować rydzami. Wyszło sycące, piękne w kolorze, i całkiem smaczne danie. składniki na 2 porcje 1 mała dynia Hokkaido ( ok 670 g) 50 g szalotki 200 g rydzów sól, pieprz masło i olej do smażenia 100 g śmietany 18% 1 - 2 łyżki natki pietruszki ( ok 8g) 1 jajko 80 g startego sera cheddar przygotowanie Dynię umyć(...)osuszyć, ostrożnie przekroić na pół. Pozbawić dynię pestek. Wyczyszczone grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażać przez 2 minuty, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W misce wymieszać śmietanę, jajko, ser, pietruszkę
Stare GaryFajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 3/4 cup Czerwonego wina wytrawnego 1 tsp Suszonego rozmarynu 4 Ząbki czosnku Masło klarowane (do smażenia) Sól i pieprz (do smaku) Placki(...)białka się skarmelizowały i żebyśmy uzyskali brązowy kolor. Odstawiamy na bok. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso (nie myjemy jeśli pozostały jakieś lekko przywarte fragmenty mięsa) podsmażamy szalotkę i grzyby, a po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze jakieś 30-45 sekund, następnie wlewamy wino i mieszamy, by wszystkie wszystko co przywarło odkleiło się od patelni (technika
Oslov.dynia (obrana i pokrojona w kostkę) 500 g Krewetek 400 ml Mleczka kokosowego 4 Listki Kaffiru 3 tbsp Soku z limonki 2 Małe papryczki chilli (lub więcej) 5 Małych szalotek lub jedna duża cebula 3 cm Kawałek imbiru 4 Ząbki czosnku 1 tsp Pasty z tamaryndowca (opcjonalnie, można dać więcej soku z limonki) 1 tbsp Sosu rybnego 1 tsp Kurkumy(...)Olej kokosowy (do smażenia) Sól (do smaku) Obieramy szalotkę, czosnek i imbir, a następnie wrzucamy do blendera razem z papryczkami chilli, kurkumą, sosem rybnym i pastą z tamaryndowca. Dodajemy 1-2 łyżki wody i blendujemy na pastę. Przesmażamy pastę curry przez kilka minut na patelni aż uwolni aromat. Dolewamy mleka kokosowego i soku z limonki, wrzucamy dynię i liście kaffiru
Oslov.mleka kokosowego, wtedy danie będzie jeszcze lżejsze. Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: Pulpeciki 500 g krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz(...)ostra papryka (według uznania) Kolendra Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w garnku łyżkę oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany, wsyp do garnka posiekaną szalotkę. Smaż przez 3-4 minuty aż cebulka zmięknie. Dodaj do niej umytą i obraną włoszczyznę. Zalej 4 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz temperaturę, dodaj cynamon, łyżkę sosu sojowego, dwie
Niedzielny kucharzSkładniki (na 2 porcje) 1,5 szklanki makaronu 100g mrożonego szpinaku 1 duża pierś z kurczaka 200g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów 100g gorgonzoli 1 szalotka sól pieprz olej do smażenia Przepis na makaron z kurczakiem i gorgonzolą Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka . Jak będzie już(...)miękki przekładamy go do miseczki. Na tą samą patelnię dodajemy mrożony szpinak, jak się rozmrozi dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie na plus. W kotlecikach, na które poniżej zamieszczam przepis, połączyłam purée z dyni z kaszą jaglaną. Dodałam też inne składniki takie jak ser feta czy cebulę szalotkę. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do kotlecików jaglanych(...)dynią. Kotleciki: 20 dkg kaszy jaglanej 20 dkg gęstego purée z dyni 100 ml wody 7 dkg sera feta 2 średniej wielkości cebule szalotki 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 jajka 1/8 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików olej słonecznikowy do smażenia Sos: 25 dkg purée z dyni
mecookspłaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka miodu sól do smaku sos : 3 szklanki wina z owoców czarnego bzu , półwytrawnego 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 2-3 szalotki 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej(...)smarujemy wierzch ptaszków .. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie przygotujcie sos . Na patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja
Ogrodnik w podróżyporcje): 1 duża pierś kurczaka 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 mały batat garść żurawiny suszonej 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek szalotka czosnek oliwa i masło do smażenia sól, pieprz, kurkuma 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 1 lampka białego, wytrawnego wina Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj(...)pieprzu, kurkumie i tymianku. Odstaw na minimum 30 minut. Następnie podsmaż na oliwie do zarumienia i przełóż na talerz. Żurawinę namocz w herbacie. Na oliwie i maśle podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i smaż składniki kilka chwil. Wlej wino, zredukuj a następnie wlej bulion. Gotuj potrawkę około 12- 15 minut
Mango Papajainnych świeżych grzybów · 1/3 szklanki suszonych grzybów · 150 ml śmietany · 1 szalotka · 1 ząbek czosnku · lampka białego wina · 1 łyżka masła(...)pokrój na cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podsmaż na maśle z dodatkiem świeżego rozmarynu po dwie minuty z każdej strony. Ściągnij mięso z patelni, podsmaż na niej szalotkę i czosnek. Wyciągnij rozmaryn. Dodaj świeże oraz suszone grzyby, wlej wino i gotuj sos 10-12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę, zanurz w sosie schab i gotuj całość
Mango Papaja