szalotka - 3092 przepisów (strona:38/207)

Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 260

Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 300 g brązowych pieczarek (lub zwykłych, białych), nie obieraj, opłucz i pokrój na ćwiartki 2 szalotki, obierz i drobno posiekaj 3 małe czerwone cebulki, obierz i drobno posiekaj lub 1 średnia czerwona cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu gałązki świeżego tymianku  liście świeżej, zielonej pietruszki (jeśli(...)łyżeczki skrobi jęczmiennej (więcej jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos) lub innej ok. 1 łyżka zimnego masła masło + oliwa do smażenia  Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę z masłem dorzuć szalotki i cebulę czerwoną, dodaj szczyptę soli i podsmażaj chwilę do ich zeszklenia zestaw garnek z palnika na patelni rozgrzej oliwę z masłem dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i parę gałązek

Szybko Szybkowar
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 202

czosnek, imbir o papryczkę chilli kroję na mniejsze części i wkładam do blendera. Ciekam na drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie

Magiczna kuchnia Darii
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 157

klarowanego. Polędwiczkę odwijamy, gałązki tymianku wyrzucamy. Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyciągamy i odkładamy na bok.  3. Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie(...)się zarumienią.  Wrzucamy szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy gałązkę tymianku i mięso. Dusimy pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas przewracając polędwicę.4. Kaszę płuczemy ostatni raz. Do garnka wlewamy wodę z namaczania grzybów, 1,5 szklanki czystej

My Culinary Art
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 202

włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy, majeranku, soli i pieprzu, zostawiamy na noc w lodówce.Na patelni klarujemy małą porcję masła z łyżką oleju rzepakowego(...)Szklimy szalotki i w całości, najlepiej w łupinie wrzucamy ząbek czosnku - odstawiamy. Jednocześnie na innej, większej patelni, którą pod przykryciem możemy wstawić do piekarnika smażymy kaczkę skórą do dołu. Skóra może się delikatnie przypalić i przywrzeć do naczynia - nic nie szkodzi, po dolaniu płynów wszystko się rozpuści, a smak pozostanie. Przewracamy kaczkę, dodajemy przygotowane wcześniej szalotki.Podsmażamy chwilę i dolewamy

BaRepas
Zupa potrójnie czosnkowa 142

surowy.  Składniki:  - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej kokosowy Czosnek obrałam, opłukałam. Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, przekroiłam na ćwiartki. Blaszkę wyłożyłam folią aluminiową. Odłożyłam(...)się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną paprykę włożyłam do woreczka, szczelnie zamknęłam i odłożyłam na kilka minut. Upieczony czosnek zmiksowałam blenderem z ostatnią odłożoną połówką główki

mojewypiekiinietylko
Kimchi 156

moimi zmianami).   Składniki:  - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety  wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki- 3,5 łyżki sosu rybnego- 4 łyżki wina ryżowego Mirin (dałam zamiast(...)pokroiłam zwyczajnie, w paski). Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej ½ szklanki soli morskiej. Po 5 minutach zalewamy wodą kapustę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.  Marchew, rzodkiewkę i szalotki cienko szatkujemy, zieloną cebulkę  kroimy. Na pastę miksujemy w blenderze – czosnek, imbir, kawałek papryczki, sos rybny i wino Mirin. Wsypujemy płatki chili – mieszamy.  Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy. Dodajemy marchew

mojewypiekiinietylko
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 187

wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić cukinię solą.Sos beurre blanc

Poezja smaku
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 140

szalotki2 rozgniecione ząbki czosnku1 łyżka masłaSkładniki dodatkowe:4 oscypki1 kiszony ogórek1 czerwona cebula1 pomidor4 razowe bułkikilka pomidorków koktajlowych4 plastry wędzonego boczku2 garści świeżego szpinakudżem z żurawiny ze słoiczka Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy w dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Pate z wątróbki z dzika 153

osóbSkładniki:600 g wątróbki z dzika2 szalotki100 g masła + 2 łyżki2 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej50 ml czerwonego wytrawnego wina2 jajkasólpieprzWykonanie:Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy na nim wątróbkę, a następnie szalotki. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i wino. Dusimy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z pomidorami i batatami 173

jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać więcej.  .składniki ( 2 - 3 porcje)220 g suchego makaronu casarece firmy Ciriosos2 szalotki pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)2 łyżki pasty pomidorowej1/2 pęczka pietruszki1/2 papryczki jalapeno1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzusól do smakudodatkowo250(...)oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut.  Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz

Stare Gary
Małże z chili i bazylią 218

Bardzo prosty przepis na małże. A przy tym świetny. Dużo, dużo czosnku, chili, szalotka. Dosyć ostre i pyszne! 15 minut i efektowne danie można podawać. Ken Horn  " Łatwa kuchnia tajska"składniki1 kg świeżych małży1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego3 łyżki grubo posiekanego czosnku2 łyżki drobno posiekanej szalotki1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki2 łyżki sosu(...)tajskiej lub zwyczajnej bazyliiprzygotowanieMałże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście bazylii, podawać od razu

Stare Gary
Kurczak curry z jogurtem 354

moździerzu skruszyć ziarna kolendry. Kurczaka zamarynować w przyprawie do złocistego kurczaka, kolendrze oraz jogurcie. Odstawić na co najmniej 2 godziny.Warzywa obrać a następnie marchewki pokroić w cienkie paski, szalotkę w piórka, a czosnek posiekać.Na teflonowej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć szalotkę, czosnek i marchewkę. Dodać curry i smażyć jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 224

świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty(...)Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem

Czerwień i błękit
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 161

Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna!Składniki (na 4 lasagne):16 płatów makaronu do lasagne900 g szpinaku (mrożonego w liściach)2-3 cukinie250 g mascarpone75 g gorgonzoli2 żółtka4-6 ząbków czosnku, starte2 szalotkigałka(...)makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał.Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką, aż sos stanie się jednorodny. Można doprawić solą i pieprzem.Formę na lasagne wysmarować oliwą. Układać kolejno: 1. płat lasagne

Food Square

Proponowane wyszukiwania