niczym od zwykłej pizzy, a po upieczeniu długo zachowują świeżość. Proponuję je zrobić dzisiaj w jednej z dwóch wersji: bianca e verde ze śmietanowym sosem na bazie szalotek i mascarpone, a do tego szpinak i gorgonzolla oraz rosso z nieklasycznym sosem marinara (bo z dodatkiem powideł śliwkowych) z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Obie są pyszne! Jednak(...)cienko rozwałkować i powycinać okręgi za pomocą szklanki. Ułożyć na blachach pokrytych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przygotować sosy i dodatki.Bianca e verde (20 sztuk):2-3 szalotki, drobno posiekane200 g mascarponeoliwa z oliwekświeży rozmaryn, posiekanyświeżo mielony pieprzsól2 garści młodych liści szpinaku150 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkęSzalotki podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać mascarpone i podgrzać
Food Squaregrilla. Składniki:1 jajko3 ząbki czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnyKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej(...)masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła
Smakowity Blog KulinarnyPuree z dyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnychce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.Składniki:500g dużych krewetek1 łyżka oleju arachidowego1, 5 litra wody2 łyżki zielonej pasty curry2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane1 łyżeczka startego świeżego(...)papryki żółtej1/2 cukinii2 szalotkiFasolka szparagowa, drobno pokrojonaPrzygotowanie:W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy przez 5 minut krewetki (wcześniej rozmrożone). Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa: szalotkę, papryczki chili, imbir, paprykę żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry, doprowadzamy do wrzenia, cały
Smakowity Blog Kulinarnywytworzenia przypraw, a one decydują o ostrości i aromacie. Najostrzejsze są pasty zielone i czerwone, ponieważ ich głównym składnikiem są ostre papryczki. Poza tym w ich składzie znajduje się szalotka, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, czosnek, liście kafir i inne. Tajskie pasty curry, poza niewątpliwymi walorami smakowymi są bardzo zdrowe. To przecież mieszanina ziół, przypraw i orientalnych warzyw, słynących ze zbawiennych(...)czosnku3 łyżki oleju1 łyżeczka czerwonej pasty curry1 łyżeczka curry w proszku1 litr bulionusólbiały pieprzDodatkowo: kiełbasa chorizouprażone pestki dynipapryczka chillibazyliaPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą
Smakowity Blog Kulinarnydrobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu(...)płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.Imbir obrać i drobno posiekać.Szalotkę obrać, drobno pokroić.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg),2 okrągłe cukinie,200 g leśnych grzybów,100 g startego parmezanu,150 g śmietankowego serka Almette,1 szalotka,1 ząbek czosnku,3 jaja,2 łyżki mąki,5 łyżek masła,Gałka muszkatołowa,Sól,Pieprz Cayenne,Oliwa,Kolorowy pieprz i rozmaryn do dekoracji.Przygotowanie:Cukinie przeciąć na pół, wydrążyć środki, skropić oliwą, oprószyć solą(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia do piekarnika wstawić również miseczki z cukinii. Wystudzić, dynię zmiksować w blenderze. Ma maśle zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać oczyszczone i posiekane grzyby (kilka zostawić w całości do dekoracji), smażyć 10 minut, doprawić solą i pieprzem, wystudzić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę, podsmażyć
SzczyptaSmaQjajko 1szt- niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki- czosnek 1 ząbek- masło kostkę- śmietana 12% 100ml - sól , świeżo zmielony pieprz- feta pół paczki- szalotka 1 sztSPOSÓB WYKONANIA- mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody)- tak wyrobione(...)zwyczajnie pozostawiam w postaci tylko zlepionej- wrzucam do gorącej osolonej wody i gotuję do ich wypłynięcia- rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni- ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:)- resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym
Basia w kuchniŁADNIKI:- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 405)- 1 szklankę semoliny- 1 szklanka gorącej wody- 0,5 szklanki zimnej wody- 1 jajko- 2 łyżki oliwy'- 1/2 łyżeczki soli morskiej- 1 szalotka do posypania na pierogi- masło do polania FARSZ- 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej- 0,5 opakowania serka ricotta- świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka- 2 łyżki masłaSPOSÓB(...)pierogów.- tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do ich wypłynięcia- te ciasto świetnie nadaję się do obsmażania na patelni- podajemy je z polanym masłem oraz zrumienioną cebulką (szalotką)Smacznego
Basia w kuchnipieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki pomidorów suszone woda 50 ml bazylia świeża kilka listków parmezan po kilka wiórków na każdy talerz Sos puszkę pomidorów szalotka 2 sztczosnek 2 ząbkipomidory suszone 5 szt liść laurowy 2 szttymianek 3 gałązkirozmaryn gałązkę oliwa do smażenia woda do podlania ok 50 ml sól, pieprz świeżo(...)wyrabiam na jednolitą masę (jeżeli widzimy, że masa jest za luźna dodajmy jeszcze bułki tartej)- formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego - odstawiamSOS - na patelni rozgrzewam oliwę dodaję pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek i wrzucam liść laurowy oraz pokrojone suszone pomidory ok 5 szt - smażę tak aby szalotka i czosnek się zeszkliły pilnuję, aby nie przypalić inaczej będzie gorzki posmak- dorzucam przetarte
Basia w kuchniharissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 5 minut, obracając szaszłyczki
Kulinarny karnet ChristopheratamaryndowejPrzygotowanie:Jajka gotujemy i obieramy. W woku rozgrzewamy olej i smażymy w nim jajka. Co jakiś czas odwracamy je, aby równo się zrumieniły. Wyjmujemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor w oleju po jajkach. Przekładamy na papierowy ręcznik.Chili kroimy w paseczki i wrzucamy na ten sam gorący olej, tylko na kilka(...)papierowy ręcznik.Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pastę tamaryndową, sos rybny i cukier. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Jajka przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną szalotką i chili. Wszystko polewamy sosem i posypujemy posiekaną kolendrą.Smacznego
Oryginalny smakEnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego4 duże piersi z kurczakasól morska i mielony czarny pieprz2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego tymiankumała garść świeżego rozmarynu2 średnie cukinie, z przyciętymi końcami i pokrojone(...)ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej
karmelowyparmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili(...)oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię wrzucamy do miski. Cebule szalotki obieramy i kroimy na dwie części (jeśli używamy czerwonych cebul to na cztery), dodajemy do dyni. Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty czosnek i starty imbir. Wsypujemy rozmaryn, oregano, chili
Poezja smaku