szalotka - 3092 przepisów (strona:36/207)

Faszerowane bakłażany 163

choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania bakłażanów. Umyte bakłażany przeciąłem(...)bakłażany z piekarnika i przy użyciu łyżki wydrążyłem z jeszcze ciepłych warzyw miąższ, pozostawiając jedynie niewielką jego ilość tuż przy skórze i uważając aby nie uszkodzić delikatnej skóry. Dwie szalotki i dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem szalotki wraz z czosnkiem. Smażyłem przez około dwie minuty, aż warzywa zrobiły się lekko szkliste

Wyprawy kulinarne
Azjatycka zupa pak choi 157

przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej(...)małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą

mojewypiekiinietylko
Fasolka po bretońsku w stylu wegańskim. 135

bretońska po wegańsku. (4-5 osób) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 szalotki 3 gałązki selera naciowego 1 ogórek konserwowy 5-6 patisonów z zalewy octowej 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy, majeranek, oregano, mielona(...)ostra papryka, mielona słodka papryka Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie mrożonej fasolki szparagowej, ale tylko do kruchości. Kiedy gotujemy fasolkę należy pokroić w grubszą kostkę szalotki, seler naciowy, patisony i ogórka korniszona. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni lub w rondlu i wrzucamy na nią pokrojone szalotki i selera. Kiedy zeszklą się dodajemy do nich 2 duże łyżki

vegetanie
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 167

czubata szklanka wiórków kokosowych   1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili   1 łyżka startego imbiru   1 szklanka i 3-4 łyżki wody   4 szalotki   3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można zamiast liści dodać szczyptę curry w proszku) 1 łyżeczka nasion gorczycy   1 -2 łyżki oleju najlepiej kokosowego(...)smażenia sól do smaku   Zmiksować razem na gładką masę wiórki kokosowe, mielone chili, imbir, 2 szalotki 3-4 łyżki wody i sól. Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy,  pozostałe 2 drobno posiekane szalotki oraz pokrojone liście curry lub curry w proszku. Kiedy cebula zmieni kolor na złocisty dodać szklankę wody oraz wcześniej przygotowaną utartą masę z wiórków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem 132

trudniej jest dostać, ale jeśli już Wam się to uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona ze świeżym rozmarynem. Do pieczonej białej kiełbasy dodaję szalotkę - jest delikatniejsza od zwykłej cebuli, oraz czosnek i majeranek wymieszane z oliwą z oliwek i miodem. Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku(...)czosnku i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę przygotowanej w ten sposób mieszaniny wlać na dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na nią kiełbasę (nacięciami do góry). Wierzch obsypać pokrojoną w piórka szalotką i polać pozostałą oliwą. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut

W SMAK
Małże z lubczykiem i chili 136

wszystkim miłośnikom owoców morza ;) Dajcie znać jak na Was podziałało :D Składniki dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 jako przystawka: 1 kg świeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ zielonej papryczki chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki(...)mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać wino, śmietankę i gałązki lubczyku. Gotować na średnim ogniu

Pełny talerz
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 168

ziemniaków (ok. 5-6 średnich sztuk) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 jajko sól morska, świeżo mielony pieprz Sos szafranowy: 1 duża szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 3/4 szklanki śmietany 36% szczypta chili w proszku sól morska, świeżo(...)kopytka (podczas wałkowania podsypujemy odrobiną mąki). Aby otrzymać gnocchi (z wgłębieniem na sos), każdej klusce robimy wgłębienie wewnętrzną stroną widelca. Gotujemy w osolonym wrzątku około dwie minuty. Sos szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając

Poezja smaku
Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja 176

pomidory i pozostałe składniki zmiksować w  blenderze .       Pasta żółta:   1 pomarańczowa papryka,   1 łyżka majonezu,   szczypta kurkumy i curry,   1/2 posiekanej szalotki,   2 żółtka,   zioła do dekoracji,   sól i pieprz do smaku.   Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w  blenderze , wymieszać z żółtkami i szalotką

SzczyptaSmaQ
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 177

szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły.   Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy tak przez około(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny wyrzucamy. Szalotki podsmażamy na oliwie czosnkowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko mięknąć. Odcedzamy i zalewamy bulionem po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki zaczną się rozpadać - dodajemy upieczony czosnek, dodajemy śmietanę, masło i podsmażone szalotki (jeśli na patelni zostało jeszcze trochę oliwy, to też zlewamy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 138

świeżego dorsza ze skórą (ok. 175g każdy) kilka łyżek masła olej do smażenia sól, pieprz   Składniki sosu: 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz   Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej(...)masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią. Wlej wino, zagotuj i na większym ogniu gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się aż o 2/3. Dodaj bulion i trawę cytrynową. Zredukuj do połowy. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu do momentu

Moja Delicja
Risotto z pieczonymi buraczkami 189

pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz   Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina czerwonego 800g bulionu warzywnego 50g masła 75g parmezanu tartego (miałam parmezan(...)większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki rondel rozgrzej na średnim ogniu, dodaj odrobinę oliwy i gdy się nagrzeje wrzuć czosnek i cebulę szalotkę. Posól, popieprz. Podsmażaj, aż czosnek i szalotka zmięknie, ale nie nie zbrązowieje. Dodaj liście tymianku, wsyp ryż i smaż do momentu, gdy ryż zacznie zmieniać kolor. Wlej wino, wymieszaj

Moja Delicja
Królik duszony w sosie musztardowym 148

dlatego wszystkim miłośnikom mięciutkiego mięsa, odchodzącego łatwo od kości polecam wydłużenie czasu duszenia, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości mięska :) Składniki: (4 porcje) 1 królik (1,1kg -1,5kg) 2 szalotki 250ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju 20g masła 6 gałązek rozmarynu sól i pieprz świeżo mielony   Przygotowanie: Królika podzielić(...)części (patrz opis poniżej). Mięso doprawić solą i pieprzem z każdej strony. Szalotkę posiekać pod skosem w talarki. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać masło. Gdy masło się rozpuści włożyć połowę ze wszystkich części królika, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyciągnąć na talerz i obsmażyć pozostałe kawałki mięsa. Wszystkie części włożyć do garnka, dodać szalotkę, wymieszać. Wlać bulion

Moja Delicja
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 175

przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką chili i odstawić na 10 minut W tym czasie(...)szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Buraczane 'kaszotto' z pieczarkami 161

Zapraszam do gotowania! Składniki na kaszotto dla 3 osób: 2 duże buraki 1 l wywaru z warzyw 2 łyżeczki cukru sok z 1/4 cytryny 250 g małych pieczarek 2 szalotki 300 g kaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła oliwa z oliwek Składniki na pieczone buraczki: 2-3 duże buraczki(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w małym garnku, zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny, solą i tymiankiem. Gotujemy 20 minut, przecedzamy i utrzymujemy w cieple. 3. Szalotkę drobno siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotkę, a po dwóch minutach dorzucamy pieczarki, doprawiamy odrobiną soli. Smażymy tak długo

My Culinary Art
Masło extra 100%... cukiniowe 98

obronić przed podżeraczami. A nie będzie to łatwe. Na szczęście przygotowanie kolejnej porcji nie sprawi najmniejszego kłopotu. No to do roboty! "MASŁO" Z CUKINII ok. 1kg cukinii 2 średnie szalotki 1 ząbek czosnku 50g masła sól i pieprz do smaku Cukinię trzemy na grubej tarce i odstawiamy, żeby puściła sok (można ją posolić, wtedy oddzielimy więcej płynu). Szalotki i czosnek(...)obieramy i miksujemy na drobno. Masło rozgrzewamy i dorzucamy cebulę i czosnek. Czekamy aż szalotka się zeszkli i dorzucamy odcedzoną i osuszoną tartą cukinię.  Podsmażamy aż cukinia nabierze pożądanej konsystencji i stanie się na tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku

les mirabelles