szalotka - 3092 przepisów (strona:55/207)

Tatar ze śledzia Iwasi 138

gorąco zachęcam do odwiedzenia tego sklepu. Produkty z najwyższej półki w bardzo atrakcyjnych cenach.  Składniki: 2 śledzie korzenne  iwasi 2 konserwowe ogórki 6-8 marynowanych grzybków 1 szalotka kilka plasterków papryczki chili 1,5 łyżeczka musztardy francuskiej 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Śledzie, obrać ze skóry i ości. Pokroić(...)małą kosteczkę, dodać pokrojone w taka samą kostkę szalotkę, ogórki i grzybki. Dodać musztardę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić pieprzem. W przepisie nie ma soli, bo śledzie są wystarczająco słone, a nie były wcześniej moczone, żeby nie pozbawiać ich pysznego korzennego smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. Gorąco polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Kapusta kiszona curry z jabłkiem 114

łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło) szalotka 2 sztuki ząbek czosnku 50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika) sól, biały pieprz i oliwa Przygotowanie: Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij

AZgotuj!
Śledzie na cztery sposoby. 131

Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :) Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach. Od lewej: 1) Śledzie marynowane po szwedzku. Składniki: - 500 g matijasów - 4 szalotki - 250 ml ( 1 szklanka) wody - 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej - 125 ml octu jabłkowego - 3 listki laurowe - 10 jagód jałowca - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - 5 goździków(...)łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Śledzie moczymy ok. 3  godzin w dużej ilości zimnej wody. Następnie kroimy je na małe kawałki.  Szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet.  Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość

DominikaDolci
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 160

Coś dla wszystkich amatorów owoców morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych(...)blat szafki. Jeśli zaczną się zamykać - są żywe, jeśli nie drgną - wyrzucamy je! Ten krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan

DominikaDolci
Małże św. Jakuba pod chrupiącym kocykiem. Pyszne! 116

Stanach, zaraz po burgerach! :P Spróbujcie- warto! ;) Składniki (na 2 osoby): 250 g mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki  1 mała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia  sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych  kilka pistacji  1 łyżka bułki tartej 1 ząbek czosnku(...)sicie. Nie polewamy ich ciepłą wodą, nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy.  Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy

DominikaDolci
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 129

kawałki na jeden kęs). Dodajemy do nich ugotowaną soczewicę i porwaną na kawałki sałatę rzymską, jarmuż albo szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. W cienkie półplasterki kroimy czerwoną cebulę lub szalotki. Mieszamy wszystko delikatnie dłonią, w dużej misce, tak żeby nie połamać ziemniaków. Kapary drobno siekamy, przekładamy do wysokiego kubka. Pieprz tłuczemy w moździerzu, wsypujemy do kaparów. Dodajemy do nich musztardę(...)średnie porcje jako dodatek do obiadu 600g młodych ziemniaków (polecam cypryjskie) 100g sałaty rzymskiej, młodego jarmużu lub szpinaku baby 150g ugotowanej soczewicy (np. z puszki) 45g czerwonej cebuli lub szalotek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki     SKŁADNIKI SOSU 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 2 pełne łyżki musztardy Dijon 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego ziarnistego

Karo in the Kitchen
Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina 187

porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka 30 g masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania pieczone ziemniaki(...)minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC. Przełóż mięso do brytfankę, skórką do dołu, wciśnij termometr i piecz aż mięso uzyska temperaturę 60 – 62 ºC. Ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Wlej wino, ocet balsamiczny, wywar i gotuj sos na małym ogniu. Sos trzeba zredukować do połowy. Dopraw sos solą i pieprzem. Jeśli jest

codojedzenia
Ryba z ajwarem, cukinią i pomidorem, pieczona w papilotach 147

Całkowity czas przygotowywania 30-35 minut.  SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor  1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy

Kopystką po garach
Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw 178

temperatury 160*c Polecam zajrzeć do sklepu jest tam wiele fajnych perełek   do wyposażenia kuchni. Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1 cukinia ½ żółtej papryki ½ czerwonej papryki 3 szalotki (małe cebulki) 3 sztuki   suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 ząbki czosnku 1 szklanka   pomidorowej passaty 1/2   łyżeczki mielonego kminku 1 /2 łyżeczki suszonego tymianku Duża szczypta mielonego(...)zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać , zalać świeżą i ugotować do miękkości (podczas gotowania nie solić soczewicy bo będzie twarda) Odcedzić. Cebule szalotki obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię

Wanilia i Kardamon
Satay z kurczaka z sosem orzechowym 133

satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego sok z połowy limonki(...)mleka kokosowego 2 czubate łyżki masła orzechowego ząbek czosnku łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli  Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze.  Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube

wyzwania kuchenne
Pasta z pieczonych warzyw-na kanapkę 187

nawet makaronu. Jest naprawdę pyszna a śniadanie z razową bułeczką i tą pastą to rarytas! Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pietruszka 2 średniej wielkości marchewki 4 szalotki (małe cebulki) 4 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (można pominąć ale podkręca smak) 1/3 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju z dodatkiem chili(...)Papryki umyć, pokroić w strąki usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrać. Blachę od zestawu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia, na blasze ułożyć równą warstwę marchewki, pietruszki,   strąki papryki, szalotkę   i ząbki czosnku (w łupinkach).Skropić dobrze olejem z chili. Włożyć blachę z warzywami   do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30 minut. Upieczone

Wanilia i Kardamon
Owsianka z pieczarkami 116

wersji wytrawnej. Spróbujcie, a przekonacie się, że płatki owsiane smakują pysznie nie tylko ze słodkimi dodatkami.  Składniki: 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 3 pieczarki 1 mała szalotka 1 łyżka oliwy 0,5 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) sól pieprz szczypta ulubionych ziół Pieczarki obrać (lub opłukać), pokroić w plasterki. Szalotkę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, smażyć

Obiad gotowy
Risotto z kapustą włoską i szynką parmeńską (Risotto con verza e prosciutto crudo) 115

penserà poi l’aggiunta del rosmarino. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (4 porcje) 250 g ry ż u    150 g kapusty włoskiej 100 g szynki parmeńskiej  2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 40 g masła  3-4 gałązki rozmarynu s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 250 g di riso(...)brodo vegetale 40 g di burro 3-4 rametti di rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy, osuszamy i cienko kroimy w paseczki. Drobno pokrojone szalotki podsmażamy na roztopionym maśle (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy

La grande e la piccola cuoca
Biała fasolka w pomidorach po hiszpańsku 202

puszki. To szybki i syty obiad do zrobienia w pół godziny, mocny i zdecydowany w smaku i kolorze! Chorizo kroimy drobno w kostkę. Obieramy i grubo kroimy cebulę lub szalotki, ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę i seler naciowy myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazda nasiennego, miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Selera kroimy drobno. Fasolę z puszki odcedzamy(...)passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody 1 duża papryka słodka, czerwona lub zielona, 250g 2 łodygi selera naciowego, 80-90g 140g kiełbasy chorizo 1 duża cebula lub szalotki, 120g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 liście laurowe 2 pełne łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1 niepełna łyżeczka chili w płatkach 1 niepełna łyżeczka

Karo in the Kitchen
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 168

kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go oczywiście :) Ślicznie pozdrawiam! Kasia SKŁADNIKI : ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite 1 łyżka mąki pszennej 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie) 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka cukru brązowego 1-2 łyżeczki ziaren(...)smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste (partiami). Odkładamy na chwilę do innego naczynia, trzymamy w cieple. Krok 3. Na tej samej patelni podduszamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy

Moja Książka Kucharska