curry Karola Okrasy Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia przyprawy do obtoczenia łososia (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, ostra papryka) 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanych listków kolendry(...)grubości 2,5 cm. Na płaskim talerzu mieszamy wszystkie przyprawy do obtoczenia ryby. Obtaczamy w nich łososia, ale tylko z góry i z dołu, boki zostawiamy bez przypraw. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie i maśle. Dodajemy pastę i proszek curry, smażymy chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając. Następnie dodajemy mleczko, śmietankę i imbir. Gotujemy około
Kulinarne przygody Gatitypamięci. Dla mnie, na słodko, w sosie figowym smakuje wspaniale. Składniki (na 2 porcje): 400 gram oczyszczonej wątróbki łyżka oliwy z oliwek szczypta chili 1 szalotka 4 łyżki konfitury figowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki kwaśnego soku np. z jeżyn, granata, czarnego bzu szczypta pieprzu ząbek czosnku Karmelizowana żółta marchew(...)klonowego Duszony szpinak: łyżka masła garść szpinaku ząbek czosnku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz do smaku Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj wątróbkę i całość duś do zarumienienia podrobów. Dodaj chili, sos sojowy i konfiturę figową. Wlej kwaśny sok. Duś przez 5-6 minut do zredukowania sosu. Jeżeli uznasz
Mango Papajadobrego, drobiowego lub warzywnego, bulionu 50 gram masła łyżka oliwy z oliwek lampka białego wina 100 gram mleka kokosowego 100 gram parmezanu 1 szalotka szczypta szafranu sól i pieprz do smaku granat i płatki kokosa do dekoracji Roladka drobiowa 400 gram piersi z kurczaka przyprawa czubryca(...)plastrów szynki parmeńskiej szczypta soli Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj masło i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj
Mango Papajajeszcze lepiej. Polecam nie tylko wegetarianom. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 mała cukinia 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 g suszonych pomidorów w oleju (waga po odsączeniu) 1 szalotka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1/3 łyżeczki posiekanej papryczki chili (można zmniejszyć ilość lub pominąć) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)Przekładamy na talerz, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy do przestygnięcia. 2/3 pasków cukinii kroimy w drobną kostkę, pozostałe zostawiamy do dekoracji. Suszone pomidory drobno siekamy na desce, szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Opcjonalnie wszystkie warzywa można rozdrobnić w malakserze. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, kapary, natkę pietruszki i opcjonalnie także papryczkę chili. Doprawiamy szczyptą soli
cool and mintypieczarki z rozmarynem to fajne dodatki, które powodują, że danie staje się niebanalne i bardzo smaczne. Składniki (na 4 porcje): Risotto z marchewką żółtą i batatem 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 100 gram parmezanu 1 szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki(...)smażenia Prażone pieczarki: łyżka masła 300 gram pieczarek szczypta soli i pieprzu rozmaryn świeży Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej Na maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj
Mango Papajałyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry 150 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka masła Szalotka – 2 szt. 50 ml śmietanki słodkiej 30% sól, biały mielony pieprz i oliwa Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry i curry w proszku, podsmażamy
Kuchnia Bazyliitrochę innych składników i podałam nieco inaczej. Jesteście ciekawi ? Serdecznie zapraszam! Jarzynowa sałatka ze śledziem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie sałatki meksykańskiej Poltino 1 szalotka 2 ugotowane ziemniaki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 4-5 filetów śledziowych sól pieprz 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki(...)przybrania Wykonanie: Mrożone warzywa wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ziemniaki, pietruszkę, selera i ogórki kroimy w kostkę, szalotkę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy majonez, jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: tak jak na załączonym zdjęciu, wtedy
Kulinarne przygody Gatitysałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa z buraczkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 duże ugotowane buraki 2 filety marynowanych śledzi 1 mała szalotka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitybyło bogate w witaminy i błonnik, dzięki, któremu na pewno poczujecie się lekko w te Święta. Życzę Wam smacznego! PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ - 1,5 kg kapusty kiszonej - 1 szalotka - 1 szklanka suszonych daktyli - 1 szklanka wędzonych śliwek - ½ szklanki suszonej żurawiny - 500g mrożonych prawdziwków - 4 łyżeki Optimy - 5 ziaren jałowca - 1 łyżeczka majeranku - 7 listków laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego(...)łyżki rodzynek sułtańskich Na Optimie podsmaż posiekaną szalotkę i rozmrożone prawdziwki. Dodaj kapustę kiszoną wraz z sokiem, przyprawy i śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając 500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem. Danie ma ten mój specyficzny smak, który uwielbiam
SMYKWKUCHNInasiąkły sałatką!). Kroimy na połowy lub na ćwiartki. Nakładamy schłodzoną sałatkę, kładziemy na niej plasterki jajka na twardo. Posypujemy posiekanymi korniszonami, szczypiorkiem i koperkiem, nakładamy plasterki cienko pokrojonej szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości(...)150g 5 łyżek posiekanego koperku (20-25g) sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA ciemny chleb żytni, razowy lub pumpernikiel, najlepiej z ziarnami masło jajko na twardo szczypior koper korniszony szalotka grubo mielony pieprz
Karo in the Kitchenszklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 2 (70-80 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 i 1/2 – 2 szklanki (375-500 ml) gorącego bulionu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki tartego(...)przypaliła. Następnie połowę dyni rozgnieść widelcem na purée, a drugą połowę zostawić w kawałkach. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać
Fitsweet.meśledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie(...)Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach
Poezja smakugoździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy letnią wodę (nie może(...)przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki
DefinicjaSmakupomysł na obiad. Sos zrobicie w czasie gotowania się makaronu, więc jeżeli będziecie zabierać się do gotowania, oba palniki nastawcie jednocześnie Do makaronu z boczkiem i suszonymi pomidorami dodałam szalotkę, ząbek czosnku oraz garść parmezanu, a sos zrobiłam ze śmietanki – całość wyszła genialna. Zapraszam Was po przepis Ważne, aby do wody z gotującym się makaronem nie dodawać soli(...)składniki są wystarczająco słone. Przepis na makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 100 g boczku szalotka ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść parmezanu 200 ml śmietanki 30% makaron zielenina do ozdoby pieprz do smaku Przepis 1 Boczek podsmażamy na patelni, kiedy się przyrumieni dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek oraz pomidory pokrojone
Kuchnia Bazyliiteż przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek. Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: 500 g kalafiora 200 g ziemniaków 1 cebula 1 szalotka 300 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli natka pietruszki masło klarowane do smażenia wykonanie: Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy(...)gładki krem. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy na suchą patelnię i dusimy tak długo aż odparuje cały płyn. Dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy pieczarki na rumiano. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zupę przed podaniem również należy doprawić do smaku. Nalewamy porcje zupy na talerz, na środek układamy pieczarki, całość posypujemy natką pietruszki
Przysmaki Karolki