szalotka - 3092 przepisów (strona:69/207)

Wołowe roladki z suszonymi pomidorami 1890

moim narzeczonym który bez mięsa nie wyobraża sobie dnia. Oto roladki które ostatnio mu przygotowałam. Składniki: 3 - 4 kotlety chudego mięsa wołowego pół mozzarelli garść natki pietruszki pół cebuli szalotki wędzona szynka hiszpańska (jamon) 5 - 6 suszonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kotletów wycinamy wszystkie żyły i rozbijamy na cienki kotlet. Cebulę szalotkę i natkę pietruszki kroimy drobniutko i razem

Delusional Trine
Surówka z kiszonej kapusty i buraków 153

się jej oprzeć.  Jest prześliczna ale przede wszystkim pyszna!!! przepis odrobinę zmodyfikowany. Surówka z kiszonej kapusty i buraków 200 g kiszonej kapusty 2 buraki (upieczone) 1 jabłko 1 szalotka łyżka oleju z ostropestu Sól, cukier (po szczypcie) Kapustę odciskamy i siekamy. Buraki i jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Szalotkę obieramy i siekamy. Wszystkie owoce i warzywa

Dzieje kuchennej Wiewióry
JAJKA SADZONE Z DUSZONYMI PIECZARKAMI 137

SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 jajka 20 dag pieczarek 2 szalotek 50ml wody Olej do smażenia np. rzepakowy Dodatkowo np ziemniaki 1 łyżka wegety Pieprz Sól PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki myję, i kroję w drobną kostkę.  Szalotkę obieram i również kroję w drobną kostke.  Na patelni rozgrzewam olej a nastepnie dodaję pieczarki i szalotke, posypuję wegetą i pieprzem, smażę

Gotowanie Patki
JAJKA FASZEROWANE DUSZONYMI PIECZARKAMI 154

SKŁADNIKI: 6 jajek 6 pieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki myję, kroję w drobną kostkę.  Szalotkę obieram i kroję w kostkę.  Do garnka o grubym dnie wlewam olej, dodaję pieczarki i szalotke oraz sól i pieprz. Duszę aż pieczarki będą miękkie

Gotowanie Patki
Makaron z wędzoną makrelą 154

porcje 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche) 1 duża wędzona makrela 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku(...)czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie dodaj rodzynki wraz z wodą. Gotuj krótką chwilę, wlej wino, ocet i dodaj posiekane kapary. Pozostaw jeszcze chwilę na patelni na małym ogniu, a następnie przypraw wymieszaj z ugotowanym makaronem. Dodaj makrelę

Food Square
Sałatka ze stekiem – świeża, chrupiąca i wyrazista 152

45cm średnicy) lub paterze – a w wypadku ich braku na dwóch większych talerzach obiadowych – rozkładamy mieszankę sałat, kiełki i roszponkę. Siekamy szczypior, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Szalotkę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozkładamy składniki równo pomiędzy talerze. Kulkę sera mozzarella rozrywamy w dłoniach na mniejsze kęsy. Mozzarella jest świeżym serem ciągniętym, ma bardzo przyjemną teksturę która powstaje(...)łaty wołowej (bavette) lub z antrykotu (ribeye) 1 łyżeczka oleju/oliwy do smażenia sól świeżo mielony pieprz 3 garście mieszanki sałat 1 garść roszponki 1 kulka sera mozzarella 1 szalotka bananowa 1-2 gałązki szczypioru 1/3 wężowego ogórka 1 garść grzanek ziołowych 1 garść kiełków fasoli mung, świeżych 2 łyżki startego na płaty parmezanu sos włoski -> PRZEPIS TUTAJ

Karo in the Kitchen
SZYBKI MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PESTO 198

SKŁADNIKI: 200 g tuńczyka w puszce 1 słoiczek czerwonego pesto 3 00 g makaronu np spaghetti i rurki 2 szalotki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotujemy w osolonej wodzie Al Dente.  Tuńczyka odcedzam z wody dodaję do miski.  Następnie dodaję pesto.  Mieszam.  Dodaję przyprawy. Szalotkę drobno siekam dodaję

Gotowanie Patki
Sałatka z kaszą jaglaną, surowym brokułem i suszonymi pomidorami 230

kolację lub element większego posiłku. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 1 mały brokuł 10 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich 1 mała szalotka lub kilka plasterków czerwonej cebuli 1 – 2 łyżki oliwy lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, czarny pieprz, po szczypcie mielonej kozieradki i cząbru(...)zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut do namoczenia. Po tym czasie pomidory odsączyć i pokroić w paseczki. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. Szalotkę/cebulę pokroić na cienkie plasterki. Brokuł umyć, odkroić i obrać łodygę. Łodygę pokroić na większe kawałki, razem z różyczkami brokuła rozdrobnić w melakserze (można również drobno posiekać). Wystudzoną kaszę

Even Better Food
Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką 144

jest wtedy idealnie miękka i pełna smaku! Sałata ze szpinaku z bekonem i kaczką może naprawdę zmienić Wasze poglądy na lunch i obiad! Składniki: ok. 300g szpinaku baby 2 szalotki ok. 50 g chudego bekonu pokrojonego w drobną kostkę 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oliwek i wrzucić bekon. Smażyć go na sporym ogniu (mieszać) aż się zrumieni i będzie lekko chrupiący (ok. 6 minut). Zdjąć patelnię z ognia. Dodać musztardy, tymianek, posiekaną szalotkę i ocet winny. Dobrze wymieszać. Tak przygotowany dressing przelać do miski z wcześniej przygotowanym szpinakiem z truskawkami i borówkami. Dodać sól i pieprz. Dobrze wymieszać, tak żeby dressing pokrył wszystkie składniki

Pociąg Do Kuchni
SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 180

SKŁADNIKI: 10 naleśników 500 g mięsa mielonego z indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię(...)wlewam łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę i pieczarki obieram i drobno siekam,dodaję do mięsa. Dodaję przyprawy. Smażę na rumiano. Marchewkę obieram a następnie za pomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam

Gotowanie Patki
Zupa krem z dyni i kokosowego mleka 154

łagodniejsze smaki to możecie dodać mniej chili. Zupa krem Składniki: na 4 porcje 600 g dyni, u mnie dynia piżmowa 1 mała główka czosnku 3 łyżki kokosowego oleju 1 szalotka 400 ml kokosowego mleka 300 – 400 ml warzywnego bulionu 1 łyżka soku z limonki 1 czerwone chili, małe 50 g pestek dyni 3 łyżki kokosowych wiórów 1 doniczka kolendry(...)Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj nieobrany czosnek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Szalotkę i chili pokrój w kostkę i podsmaż na kokosowym oleju. Jeśli lubisz jeść bardzo ostre rzeczy możesz dodać chili z pestkami. W innym wypadku oczyść chili z pestek. Do malaksera

codojedzenia
Jajka po szkocku 130

piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha! Przepis na jajka po szkocku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowego mała szalotka ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki musztardy 4 małe jajka pół szklanki bułki tartej natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo(...)odstawiamy do wystygnięcia. 2 Czosnek oraz szalotkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do mięsa mielonego. 3 Całość dokładnie mieszamy i dodajemy kolejno sól, pieprz i musztardę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta możemy do niej dodać jedno surowe jajko. Musi być elastyczna, aby łatwo było zawinąć w nią jajka. 4 Mięso mielone dzielimy na cztery części. Z każdej części

Kuchnia Bazylii
Topinambur zapiekany z serem 225

boleć brzuszek. Dużo łatwiejszy do strawienia jest topinambur kiszony (zobacz przepis) .   Składniki na 2 osoby: pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie(...)przygotować topinambur zapiekany z serem? Topinambur kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z szalotką w naczyniu do zapiekania. Dodajemy anchois, jeśli lubimy. Śmietanę łączymy z pieprzem i czosnkiem. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, żeby ser się stopił, a topinambur zrobił chrupiący.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !   Artykuł Topinambur zapiekany z serem pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z buraka z pieczarkami 152

porcje) 300 g Spaghetti z buraka Fit&Easy 500 g małych pieczarek 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku pęczek natki pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 100 ml śmietany 30% 1/3 szklanki wody   Przygotowanie: Makaron(...)Następnie dodać wodę oraz kminek, dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać bez przykrycia, aby odparować, ewentualny płyn. Szalotkę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle (3 łyżki). Pieczarki umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do podsmażonej cebuli, smażyć około 5 - 7 minut. Dodać

Kuchcik gotuje
Zielone małże nowozelandzkie w winie 129

winie. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i oczywiście kieliszkiem schłodzonego wytrawnego wina. Zielone małże nowozelandzkie w winie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny Wykonanie: Małże układamy na sitku i rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Szalotkę i czosnek obieramy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania