Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha! Składniki: 45 dag wątróbki drobiowej 20 dag masła 2 szalotki 50 g rodzynek 100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni 1 łyżka ziół prowansalskich(...)godziny w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem
Wanilia i Kardamonkażdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka do mięsa i wg. gustu do sosu ) 1 średnia marchewka(...)łyżki bułki tartej 1-2 szkl. rosołu lub bulionu 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli
Kuchnia BeatyByły już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone są inaczej – w mocno serowym sosie, aromatycznie doprawionym suszonymi ziołami i bulionem. Karmelizowane pieczarki, młody szpinak, szalotki i czosnek – kilka prostych składników, eksplozja smaku – i obiad zrobiony w całe 20 minut. Szykujemy sobie małą głęboką blachę z zapiekania i wrzucamy do niej gnocchi (bez gotowania, ugotują się(...)sosie), suszoną bazylię i suszone oregano. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku przebieramy i wyrzucamy zepsute. Miękki ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mozzarellę rwiemy w palcach na małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: na 12 szt 12 naleśników np. KLIK TU 3 marchewki 6 pieczarek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 0 dag sera żółtego w plastrach Olej do Smażenia np rzepakowy Przyprawy:sól i pieprz do 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka bazyli suszonej 1 łyżeczka peperoni PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki obieram i kroję w kostkę. Szalotkę obieram i kroję w kostkę. Czosnek obieram i drobno siekam. Ser żółty w plastrach kroję w słupki. Do garnka o grubym dnie wlewam łyżkę oleju następnie dodaję szalotkę, czosnek, marchew i smażę ok 2-3 min następnie dodaję pieczarki. Duszę aż pieczarki będą miękkie. Dodaję przecier pomidorowy
Gotowanie Patkiszkl. gorącej wody szczypta soli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów: 20 dag. wędzonego boczku, 1 szalotka WYKONANIE: ciasto: wodę gotujemy, dodajemy(...)rosół,jeśli mięso jest za suche, następnie lepimy pierogi, wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia, boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około
Kuchnia Beatynameko nie mam , planuję je uprawiać ale to wiosną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej 4 boczniaki 2-3 szalotki 1/2 brokuła 3-4 ząbki czosnku kawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm 1/2 papryki cienkościennej- np Ramiro garść kiełków ( ja użyłam z lucerny ) 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju . Musi być bardzo mocno rozgrzany . Wrzucamy szalotki , brokuła , smażymy mieszając nieustannie ,żeby się
Ogrodnik w podróżysycącą sałatkę z pęczaku. Przygotowałam ją na bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami(...)oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Studzimy. Do pęczaku dodajemy upieczone warzywa
Dzieje kuchennej Wiewióryricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby 4 łyżki startego parmezanu szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 1 opakowanie krojonych pomidorów (390 g) 2 cebule szalotki 1 mała łodyga selera naciowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki(...)ricotty 200 g łososia wędzonego na gorąco 100 g świeżego szpinaku baby 4 łyżki startego parmezanu szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 1 opakowanie krojonych pomidorów (390 g) 2 cebule szalotki 1 mała łodyga selera naciowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek białego, półwytrwanego wina oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki
Poezja smakuzadbamy o nasze zdrowie. Jak więc nie korzystać z takich dobroci? :) Zapraszam na przepis i pozdrawiam. Proporcje na 4 osoby. Składniki: 3 duże pory 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 marchew 3 średnie ziemniaki 100 ml cydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki(...)Pora obrać z zewnętrznych liści, dobrze opłukać, pokroić na plastry, przepłukać dla pewności na sicie, odstawić do odsączenia z wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić
Wino Francja KuchniaSKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto 100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła parmezan s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 100 g di gorgonzola 5 carote 2 scalogni 150 ml di vino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio(...)kostkę. Gotujemy w 1 litrze wody do miękkości. Z wody po ugotowanej marchewce odlewamy 3/4 bulionu, który wykorzystamy do przygotowania risotto. Resztę wody wykorzystujemy do zblendowania marchewek. Szalotki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Podsmażamy pokrojone szalotki. Dorzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut
La grande e la piccola cuocaprzygotować oryginalne dania. Dziś polecam przepis na kolorowe pęczotto z kurczakiem. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g piersi z kurczaka 500 ml bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 szalotka ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżeczka kurkumy kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka gałązek świeżego koperku sól pieprz(...)Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w kurkumie, kolendrze, tymianku i szczypcie soli. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Czerwoną cebulę i szalotkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Można odłożyć łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę
My Chcemy JeśćSkładniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą) posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę pietruszki(...)kurki oczyśćcie i, jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości). Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!). Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili
OliveandThymeSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3 szalotki 1-2 oscypki 3 jaja 200 g śmietany opcjonalnie kilka łyżek białego wina sól, pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia pomidory ocet balsamiczny Przygotowanie Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu(...)Piekarnik nagrzejcie do 190 st. Przygotujcie nadzienie: Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem
OliveandThymepuszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia(...)minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka: 2-3 małe pomidory liście sałaty, np. karbowanej 1 mała szalotka 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli, pieprz Liście sałaty umyć i odsączyć z nadmiaru wody, porwać na kawałki i ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w cząstki
Even Better Food