szalotka - 3092 przepisów (strona:17/207)

Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 145

naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz sól dratwa lub sznurek jutowy Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię(...)związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki rozmarynu. Pieczeń oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy zrumieniony czosnek, kroimy wzdłuż drugą połowę szalotki, polewamy mięso przez sitko tłuszczem z patelni od smażenia. Tak przygotowaną pieczeń, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na 50 minut. W czasie pieczenia, należy

Kierunekuchnia
Kotlety mielone z kaczki 140

Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy(...)maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez

R'n'G Kitchen
GUACAMOLE 161

minut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu burrito i quesadilla lub do chipsów z tortilli czy pokrojonych w słupki surowych warzyw. Warto pamiętać, że pozbawione pestki awokado szybko(...)porcje 1 dojrzałe awokado / polecam  hass sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie:listki kolendry, kawałek papryczki chili, 1 mała szalotka  WYKONANIE Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem

cool and minty
Pieczony łosoś z sosem tajskim i soczewicą 147

CZARNĄ SOCZEWICĄ Składniki: (2 porcje) 2 porcje łososia po 150 g sól i pieprz 2 łyżki oleju 3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga sos tajski na mleku kokosowym: 2 szalotki 2 łyżki oleju kokosowego 1 szkl mleka kokosowego 1/4 łyżeczki garam masali lub tandori 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie: Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej(...)skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę. sos tajski: Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej

Bon appetit mon amie
Zupa krem z topinamburu na mleku 147

całkiem przypadkiem. Zainspirowana francuską kuchnią postanowiłam przyrządzić topinambura w prosty i klasyczny sposób, czyli zupę krem (Velouté de topinambours ) . Niewielkie towarzystwo szalotki, czosnku, przypraw oraz czarnuszki nada zupie charakteru, a mleko sprawi, że będzie delikatna i lekko słodka.  (Wspaniała alternatywa na zupkę dla dzieci z oszczędnością soli(...)pieprzu. Z czarnuszki w tym przypadku w postaci grubych ziaren też należałoby zrezygnować) Zapraszam! Proporcje dla 3 osób: Składniki: 500 g topinamburu 2 szalotki 1 ząbek czosnku 700 ml mleka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Bulwy topinamburu obrać, opłukać, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę

Wino Francja Kuchnia
Omlet z paryką i serem 135

który smakuje trochę jak pizza, a wyglądem przypomina słoneczko.  Smakowity nam dzień dziś nastał:)  Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego kawałek papryki 1 szalotka 2 łyżki tartego sera pół pęczka natki pietruszki spora szczypta ziół do pizzy (tymianek, bazylia, oregano) sól pieprz olej lub masło do smażenia kiełki do podania Paprykę i szalotkę pokroić(...)kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać paprykę, zalać masą jajeczną i posypać natką pietruszki. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). W połowie smażenia z wierzchu posypać serem. Po usmażeniu wyłożyć na talerz, posypać kiełkami. Smacznego

Obiad gotowy
Morszczuk na szpinaku 122

Delikatna ryba pieczona ze świeżymi pomidorami, podana na szpinaku z dodatkiem wyrazistego czosnku i szalotki to szybki i prosty w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 500g fileta z morszczuka 300g świeżego szpinaku 1 duży dojrzały pomidor 3 szalotki 2 ząbki czosnku sok z cytryny 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1.  Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem(...)Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry. 3.  Szpinak umyć, blanszować 2 minuty we wrzątku, następnie przelać zimną wodą, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Szalotki i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem  i dusić około 5 minut. Po tym czasie szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na szpinaku ułożyć filety

Szalona Kuchnia Eweliny
Stek Salisbury w sosie grzybowym 286

może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia(...)grzybów leśnych 50 ml śmietanki kremówki 30% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy

Poezja smaku
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 166

którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta(...)TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut. Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego

Wino Francja Kuchnia
Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym 205

masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 300 g mrożonego zielonego groszku – 90 ml mleka – 250 g sera pleśniowego – 2 duże jajka – 3 pokrojone szalotki lub małe cebulki – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki(...)rozgrzana patelnię wlej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone szalotki. Następnie dodać groszek cielony i dusic ok. 5 minut, póki nie zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszaj jajka, mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto

I LOVE LIFE
Zimowa sałatka superfoods – kasza jaglana z jarmużem, pieczoną dynią i orzechami 135

wody 250 g miąższu dyni piżmowej lub hokkaido 2 duże liście jarmużu garstka orzechów pekan, włoskich lub pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny (niesiarkowanej, najlepiej niesłodzonej cukrem) 1/2 niewielkiej szalotki 1 Find a cheaper, local comparable quote and we’ll beat it by 10%. Terms Apply. łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju(...)porwać na małe kawałki, łodygi odrzucić. Liście umieścić na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie krótko zimną wodą (można również liście zanurzyć na kilka chwil w misce z lodowatą wodą). Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki. Wszystkie składniki winegretu utrzeć w małym naczyniu na gładką emulsję, doprawić do smaku. Kaszę jaglaną przełożyć do miski, rozmieszać widelcem. Dodać upieczoną dynię, zblanszowane liście jarmużu

Even Better Food
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 209

Thai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii.  W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir.  A tu poniżej zwykła papryka- wbrew(...)pozorom nieostra, zielone niteczki to liście limonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka, a w lewym dolnym rogu czosnek i papryczki. Poniżej widzicie składniki na pad thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki!  Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był

Czerwona Porzeczka
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 139

czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy(...)kaszy. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut. Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno

Niedzielny kucharz
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 118

łyżki miodu Sok z całej średniej cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Ryż a la pilaf: Pół szklanki ryżu Szalotka lub mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy 1 łyżka suszonej kolendry lub tymianku 1 szklanka wody Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety(...)Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Krok 3 Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę masła. Po chwili dodajemy szalotkę. Mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy suszone zioła, liść laurowy

Niedzielny kucharz
Kurczak po wietnamsku 169

Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Składniki: Kawałki pieczonego kurczaka (mięso może też być z rosołu) – mała miseczka 2 szalotki Mała ostra papryczka Pęczek kolendry lub pietruszki Sok z połowy cytryny Karmel wietnamski lub 3 łyżki cukru i jedna trzecia szklanki wody Zobacz też inne patenty na to, co można(...)zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Przygotowanie Krok 1 Drobno siekamy szalotkę, papryczkę i zioła. Mięso kroimy w paski lub inne poręczne kąski. Krok 2 Jeśli nie macie gotowego karmelu wietnamskiego (możecie go zrobić według tego przepisu) zróbmy go go teraz na szybko. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i rozsypujemy na niej cukier. Czekamy, aż zacznie zmieniać się w płyn, czyli

Niedzielny kucharz