naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz sól dratwa lub sznurek jutowy Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię(...)związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki rozmarynu. Pieczeń oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy zrumieniony czosnek, kroimy wzdłuż drugą połowę szalotki, polewamy mięso przez sitko tłuszczem z patelni od smażenia. Tak przygotowaną pieczeń, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na 50 minut. W czasie pieczenia, należy
KierunekuchniaBardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy(...)maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez
R'n'G Kitchenminut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu burrito i quesadilla lub do chipsów z tortilli czy pokrojonych w słupki surowych warzyw. Warto pamiętać, że pozbawione pestki awokado szybko(...)porcje 1 dojrzałe awokado / polecam hass sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie:listki kolendry, kawałek papryczki chili, 1 mała szalotka WYKONANIE Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem
cool and mintyCZARNĄ SOCZEWICĄ Składniki: (2 porcje) 2 porcje łososia po 150 g sól i pieprz 2 łyżki oleju 3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga sos tajski na mleku kokosowym: 2 szalotki 2 łyżki oleju kokosowego 1 szkl mleka kokosowego 1/4 łyżeczki garam masali lub tandori 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie: Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej(...)skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę. sos tajski: Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej
Bon appetit mon amiecałkiem przypadkiem. Zainspirowana francuską kuchnią postanowiłam przyrządzić topinambura w prosty i klasyczny sposób, czyli zupę krem (Velouté de topinambours ) . Niewielkie towarzystwo szalotki, czosnku, przypraw oraz czarnuszki nada zupie charakteru, a mleko sprawi, że będzie delikatna i lekko słodka. (Wspaniała alternatywa na zupkę dla dzieci z oszczędnością soli(...)pieprzu. Z czarnuszki w tym przypadku w postaci grubych ziaren też należałoby zrezygnować) Zapraszam! Proporcje dla 3 osób: Składniki: 500 g topinamburu 2 szalotki 1 ząbek czosnku 700 ml mleka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Bulwy topinamburu obrać, opłukać, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę
Wino Francja Kuchniaktóry smakuje trochę jak pizza, a wyglądem przypomina słoneczko. Smakowity nam dzień dziś nastał:) Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego kawałek papryki 1 szalotka 2 łyżki tartego sera pół pęczka natki pietruszki spora szczypta ziół do pizzy (tymianek, bazylia, oregano) sól pieprz olej lub masło do smażenia kiełki do podania Paprykę i szalotkę pokroić(...)kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać paprykę, zalać masą jajeczną i posypać natką pietruszki. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). W połowie smażenia z wierzchu posypać serem. Po usmażeniu wyłożyć na talerz, posypać kiełkami. Smacznego
Obiad gotowyDelikatna ryba pieczona ze świeżymi pomidorami, podana na szpinaku z dodatkiem wyrazistego czosnku i szalotki to szybki i prosty w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 500g fileta z morszczuka 300g świeżego szpinaku 1 duży dojrzały pomidor 3 szalotki 2 ząbki czosnku sok z cytryny 3 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem(...)Pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plastry. 3. Szpinak umyć, blanszować 2 minuty we wrzątku, następnie przelać zimną wodą, dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Szalotki i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i dusić około 5 minut. Po tym czasie szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na szpinaku ułożyć filety
Szalona Kuchnia Ewelinymoże najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia(...)grzybów leśnych 50 ml śmietanki kremówki 30% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną szalotkę, wyciśnięte ząbki czosnku, keczup, musztardę, sos Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy
Poezja smakuktórą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta(...)TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut. Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego
Wino Francja Kuchniamasła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 300 g mrożonego zielonego groszku – 90 ml mleka – 250 g sera pleśniowego – 2 duże jajka – 3 pokrojone szalotki lub małe cebulki – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki(...)rozgrzana patelnię wlej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone szalotki. Następnie dodać groszek cielony i dusic ok. 5 minut, póki nie zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszaj jajka, mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto
I LOVE LIFEwody 250 g miąższu dyni piżmowej lub hokkaido 2 duże liście jarmużu garstka orzechów pekan, włoskich lub pestek dyni 1 łyżka suszonej żurawiny (niesiarkowanej, najlepiej niesłodzonej cukrem) 1/2 niewielkiej szalotki 1 Find a cheaper, local comparable quote and we’ll beat it by 10%. Terms Apply. łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju(...)porwać na małe kawałki, łodygi odrzucić. Liście umieścić na sicie, przelać wrzątkiem, a następnie krótko zimną wodą (można również liście zanurzyć na kilka chwil w misce z lodowatą wodą). Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki. Wszystkie składniki winegretu utrzeć w małym naczyniu na gładką emulsję, doprawić do smaku. Kaszę jaglaną przełożyć do miski, rozmieszać widelcem. Dodać upieczoną dynię, zblanszowane liście jarmużu
Even Better FoodThai Herbata czarna z mlekiem :) Poniżej na zdjęciu po lewej macie liście limonki kafir- dodają potrawom cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii. W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir. A tu poniżej zwykła papryka- wbrew(...)pozorom nieostra, zielone niteczki to liście limonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka, a w lewym dolnym rogu czosnek i papryczki. Poniżej widzicie składniki na pad thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki! Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był
Czerwona Porzeczkaczasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy(...)kaszy. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wysypujemy posiekane orzechy włoskie, żeby nieco się podsmażyły. Czas – kilka minut. Ściągamy z patelni. Krok 4 Rozgrzewamy na patelni masło. Drobno siekamy szalotki oraz tymianek. Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut. Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno
Niedzielny kucharzłyżki miodu Sok z całej średniej cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Ryż a la pilaf: Pół szklanki ryżu Szalotka lub mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy 1 łyżka suszonej kolendry lub tymianku 1 szklanka wody Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety(...)Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Krok 3 Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę masła. Po chwili dodajemy szalotkę. Mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy suszone zioła, liść laurowy
Niedzielny kucharzCzas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Szacunkowy koszt dla 2 osób: około 7 zł Składniki: Kawałki pieczonego kurczaka (mięso może też być z rosołu) – mała miseczka 2 szalotki Mała ostra papryczka Pęczek kolendry lub pietruszki Sok z połowy cytryny Karmel wietnamski lub 3 łyżki cukru i jedna trzecia szklanki wody Zobacz też inne patenty na to, co można(...)zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Przygotowanie Krok 1 Drobno siekamy szalotkę, papryczkę i zioła. Mięso kroimy w paski lub inne poręczne kąski. Krok 2 Jeśli nie macie gotowego karmelu wietnamskiego (możecie go zrobić według tego przepisu) zróbmy go go teraz na szybko. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i rozsypujemy na niej cukier. Czekamy, aż zacznie zmieniać się w płyn, czyli
Niedzielny kucharz