przyrządzania guacamole było dojrzałe – zbyt twarde nie nadaje się do jedzenia. Guacamole: 3 awokado (zielone lub odmiany hass – ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być ostry, to z pestkami) 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kminu rzymskiego (można pominąć) 1 pęczek świeżej kolendry (koniecznie(...)pomidor malinowy (można pominąć) drobnoziarnista sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 awokado (zielone lub odmiany hass - ciemne) 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża cebula szalotka 1/2 limonki (sam sok) 1/2 zielonej papryczki chilli (jeśli sos ma być ostry, to z pestkami) 1/2 łyżeczki rozdrobnionego w moździerzu kminu rzymskiego (można pominąć) 1 pęczek świeżej kolendry (koniecznie
Poezja smakuSpróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 100 g brązowego ryżu (u mnie Uncle Ben's) 1 łyżka ajvaru (pasty paprykowej) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka jogurtu typu greckiego szalotka + tłuszcz do smażenia (u mnie mix olejowy około 1/2 łyżki) 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym 185 g Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie można go rozgotować(...)Szalotkę drobno kroimy. Następnie obsmażamy ją na tłuszczu. Zmniejszamy płomień na minimalny. Na patelnię wsypujemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), dodajemy ajvar i całość dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz. Następnie dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, znów całość mieszamy starając się lekko rozdrobnić tuńczyka. Na koniec dodajemy jogurt i posiekaną zieloną pietruszkę, znów wszystko dokładnie mieszamy. Danie podajemy od razu jeszcze ciepłe, choć
Słodkie okruszkipatelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy z oliwek (zwykłej) 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny) 3 cebule szalotki (drobno pokrojone) 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy) 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sok wyciśnięty z połowy(...)trochu – kolejną partię dodajemy dopiero gdy poprzednia całkowicie się „wmiesza”. Wlewamy sok z cytryny i ponownie intensywnie mieszamy. Teraz możemy wrzucić pozostałe składniki: drobno posiekane szalotki, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, majeranek, zioła prowansalskie, chilli, ziele oraz sól i pieprz. Mieszamy i obtaczamy w marynacie plastry karkówki. Wkładamy do pojemnika lub naczynia, które można szczelnie zamknąć (może też
Poezja smakurównomiernie mieszamy ze sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy w nie jajka, ostrożnie, żeby nie uszkodzić im żółtek. Jajka delikatnie solimy i posypujemy(...)mały bakłażan 300-350g 250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku baby 50g sera z niebieską pleśnią 2 spore ząbki czosnku 4 jajka L 1 mała cebulka szalotka 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej oliwa z oliwek sól pieprz
Karo in the KitchenKURCZAKA POD PAPRYKOWĄ PIERZYNKĄ. Składniki: 4 - 6 podudzi z kurczaka po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej kawałek ostrej papryczki chili 2 duże cebule szalotki 2 ząbki czosnku 180 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu z czerwonej papryki lub pasty paprykowej sól pieprz 1 łyżka oleju(...)Sposób przyrządzania: Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule szalotki obrać, pokroić w małą kostkę. Kolorowe papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Papryczkę chili oczyścić z nasionek i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Odłożyć na bok i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę
Zakątek rozkoszy kulinarnychzrobicie obie naraz? Polecam serdecznie! MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH. Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe lub 3 gruntowe pęczek koperku 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki soku z cytryny(...)Sposób przyrządzania: Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę szalotkę obrać i cienko poszatkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać w salaterce ogórki razem z cebulką i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt
Zakątek rozkoszy kulinarnychwitamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka(...)kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję
Takie tam pichcenienegocjacji zarumieniły sie razem... Czas przygotowania: ok 10 min Serwowanie: 12 placuszków Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 cukinia szczypta soli zamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek(...)Cukinię i ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć połowę na grubej tarce, a drugą połowę na drobnej. Do cukinii dodaj zamiennik jajka, listki tymianku, starty czosnek, startą szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz oraz solą. Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA
Lajtkraft food intolerancejako dodatek do da ń mięsnych albo warzywnych, smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr pieczarek 100 gr m ą ki pszennej pełnoziarnistej 80 gr masła 1 szalotka natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szalotkę kroimy drobno w kostkę a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 600 gr cukinii 100 gr sera feta 50 gr m ąki pszennej 1 szalotka 2 jaja 2 z ąbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodać roztrzepane jajka, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, pokrojono drobno(...)szalotkę, rozdrobniony ser feta, mąkę, suszone oregano, sól i pieprz. Na rozgrzanej patelni z oliwą, nakładać placuszki i smażyć ok. 4 minut. Zrumienione placuszki przełożyć na drugą stronę i smażyć ok. 2 minut. Smacznego
La grande e la piccola cuocazaczynają już lekko wybrzydzać. Jeszcze chwilę i pewnie wystarczy im tylko sałata, skropiona sokiem z cytryny, bo oliwa jest przecież za tłusta ;) SKŁADNIKI: 150 g makaronu Tagliatelle 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g ricotty 3 garści świeżego szpinaku 100 g wędzonego łososia 2 gałązki świeżego oregano sól pieprz oliwa A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente(...)odcedzić. Patelnię delikatnie skropić oliwą i rozgrzać. Dodać posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki
Kuchnia w opałachSkładniki 2 ciabatty 2 jajka 2 pomidory 1puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 1 łyżka gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek sól pieprz Sos :4 łyżki oliwy 1 szalotka 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżeczka musztardy dijon Przygotowanie Sos : składniki połączyłem, wymieszałem na gładka emulsję. Odstawiłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, pokroiłem w plastry. Tuńczyka osączyłem, rozgniotłem(...)grube plastry, liście bazylii porwałem na kawałki. Oliwki osączyłem, pokroiłem na połówki. Bagietki rozkroiłem wzdłuż na pół, usunąłem część miąższu. Posmarowałem obie strony wewnątrz cienko sosem z drobno posiekaną szalotką. Nałożyłem tuńczyka z majonezem, pomidora, bazylię, oliwki i jajka. Oprószyłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenokazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi . Składniki : 4 duże pieczarki 2-3 szalotki 1 puszka mięsa krabowego 4-5 plastry bekonu 1 jajko szczypta płatków chilli sól, pieprz dymka masło do smażenia Przygotowanie : Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć(...)zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę wraz z pokrojonymi nóżkami pieczarek. Smażyć do czasu gdy cebulka się zeszkli, a pieczarki będą miękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić. Dodać odsączone mięso krabowe, pokruszony bekon
Codzienne Gotowaniepapryczki chilli 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól(...)masło klarowane w rondelku, dodać mango, czerwoną paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, czerwoną paprykę w proszku, imbir i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Dodać cebulkę szalotkę, cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy, limonki i cytryny. Gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty
Calzonella.com