szalotka - 3092 przepisów (strona:92/207)

Chutney śliwkowy- ze śliwek kalifornijskich 101

szalotki, 500 g suszonych śliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte(...)zagotować. W rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed

królestwo garów
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 142

tylko do obiadu. Jest świetna do grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych

Nie tylko w kuchni
Śledzie korzenne 994

także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" ");   Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w mleku lub w wodzie. Osuszamy i kroimy na mniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem. Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką

Poezja smaku
omułek z kukurydzą 180

ideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz(...)ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana  do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy drobno posiekaną szalotkę razem z wyciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym chili ,następnie dodajemy omułki oraz wino i dusimy pod przykryciem 3-5 minut. Podajemy na talerzu razem z musami . Podajemy tylko otwarte omułki , zamknięte

na gazie
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 99

wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu szczypta cynamonu Puree z ziemniaków: 400 gram ziemniaków 3 łyżki mleka szczypta(...)Usmażoną pierś kaczki przekładamy do naczynia, które szczelnie owijamy folią aluminiową na kilkanaście minut. Z patelni wylewamy większość tłuszczu, pozostawiamy jedynie 1-2 łyżki. Smażymy na nim posiekaną drobno szalotkę oraz pokrojoną suszoną śliwkę. Po kilku minutach dodajemy bulion oraz czerwone wino i gotujemy całość na średnim ogniu do momentu aż 1/2 płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę oraz czekoladę. Całość

Mango Papaja
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 135

bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm 2 szalotki 1ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 łyżka octu jabłkowego 3-4 małe kwaśne jabłka cukier 60ml cydru 60ml śmietany szczypta tymianku oliwa i/lub masło do smażenia  Przygotowanie :  Polędwiczki posolić(...)również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić.  Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz ocet jabłkowy. Wlać cydr i śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą tymianku - gotować przez kilka minut do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać usmażone jabłka i podawać

Codzienne Gotowanie
Dorsz z kiszoną kapustą curry 135

polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru(...)słodkiej śmietanki 30% 200 g kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały pieprz 1 łyżka posiekanej kolendry (ominęłam) Przygotowanie: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Gdy delikatnie się zeszklą, dodajemy pastę curry i curry w proszku.  Całość podsmażamy ok. 30sekund na wolnym ogniu.  Dodajemy starty imbir

bistro mama
Stir-fry z ananasa 110

imprezę. Mnie to połączenie bardzo smakuje, ponieważ słodycz ananasa przełamana jest delikatną ostrością papryczki i imbiru. Jak dla mnie rewelacja! Polecam!  Składniki :  1 dojrzały ananas 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili kawałek świeżego imbiru (około 2cm) 2 łyżki jasnego sosu sojowego sok z limonki (do smaku) oliwa do smażenia Przygotowanie :  Ananasa obrać i pokroić(...)kostkę, usuwając najpierw zdrewniały środek.  Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut do czasu aż cebula się zeszkli. Trzeba jednak uważać, aby nie przypalić czosnku. Dodać pokrojonego ananasa i smażyć kilka minut aż się przyrumieni i lekko skarmelizuje. Dodać starty na tarce imbir

Codzienne Gotowanie
Sałatka z granatem 139

sałatka z wykorzystaniem owoców granatu. I pyszny, grecki ser idealnie komponujący się ze słodkościami.  Składniki 2 granaty Mix sałat 250 g pomidorków koktajlowych 200 g sera feta 1 szalotka kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie ) Sos winegret: sól morska pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego 1 łyżka musztardy Dijon     Przygotowanie(...)Wyłuskałem ziarenka granatu. Sałatę ułożyłem na półmisku. Pomidorki przekroiłem na ćwiartki rozłożyłem na sałacie. Posypałem pokruszoną fetą , dodałem drobniutko pokrojona szalotkę. Wszystko doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypałem granatem. Wymieszałem składniki winegretu i polałem po sałatce, (jeśli użyjemy tymianku to posypujemy listkami

R'n'G Kitchen
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 156

osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex(...)więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać

Pełny talerz
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 191

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka  kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie

Luźna Kuchnia
Wołowina po burgundzku 155

absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek(...)pozwoliło mi odzyskać pozostawiony na patelni aromat. Na tej samej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej 12 obranych ząbków czosnku w całości, 5 przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość

Wyprawy kulinarne
Tatar 235

Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe – 100-150g na osobę żółtko przyprawy: sól, pieprz dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka i inne Mięso to koniecznie wołowina, wielu poleca polędwicę. Choć tatara też można zrobić z dowolnej części krowy, najlepiej by mięso było chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie(...)gotowe. Przygotowanie tatara nie zajmuje wiele czasu, przez co nadaje się on doskonale na szybkie i pożywne śniadanie . Tradycyjne polskie dodatki to ogórki kiszone (czasem konserwowe) i szalotka, ale są wersje z papryką, cebulą, grzybami marynowanymi, szczypiorkiem, oliwkami, pomidorami zwykłymi i suszonymi, czy nawet musztardą. Niektórzy także dodają świeżej lub suszonej pietruszki albo trochę oliwy z oliwek. Czy jedzenie surowego

PaleoSMAK
Żeberka z orientalną nutą 166

trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY!   Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 łyżka masła ghee 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 1 liść kaffiru 25 g grzybów mun (paski) 4 łyżki sosu słodko-kwśnego 1 średniej wielkości cukinia 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy, paski grzybów i sos. Żeberka dusimy do miękkości na małym ogniu. Cukinię kroimy na plasterki, następnie w słupki, dodajemy do mięsa

R'n'G Kitchen
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 151

kroimy, cienkie półplasterki wystarczą. Szykujemy kieliszek alkoholu. Na patelni rozpuszczamy połowę masła (1/8 kostki) wrzucamy bekon. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia, na maśle. Dodajemy do niego pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażmy do zeszklenia, mieszając, około 5 minut.   Na patelnię dokładamy osuszone wątróbki, dodajemy pieprz mielony i suszony tymianek. Smażymy wątróbki mieszając i uważając, żeby nas nie popryskały(...)stanie się wtedy smarowny i uwolni wszystkie aromaty. SKŁADNIKI 600g wątróbek drobiowych ( po oczyszczeniu 500g) wymoczonych przez noc w mleku ¼ kostki masła (podzielona na dwie połowy) 25g bekonu 100g szalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej, w zależności od Waszych preferencji ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 50ml

Karo in the Kitchen