szalotka - 3092 przepisów (strona:98/207)

Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 154

Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do podania prażone orzechy włoskie lub pestki słonecznika Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem posypujemy orzechami lub pestkami

Mango Papaja
Pomidory faszerowane wieprzowiną z pieprzem syczuańskim 157

pyszne soczyste pomidory. W tej odsłonie są bardzo sycące, a dodatek pieprzu syczuańskiego daje lekką nutkę orzeźwienia.  Składniki: 4 duże pomidory 400 g mielonej wieprzowiny 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego w ziarenkach 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 pęczka natki pietruszki sól  olej do smażenia  mozzarella (opcjonalnie) Przygotowanie: Szalotki i czosnek drobno posiekać

Piąty grzech główny
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 120

papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko (przed użyciem sparzyć; u mnie(...)mięsa zużywam 2 jajka). Doprawić solą i pieprzem, odrobiną majeranku i ostrą papryką i drobno poszatkowaną szalotką. Podsmażyć małą ilość (łyżeczkę) na patelni i sprawdzić smak. W razie potrzeby doprawić. W małej miseczce przygotować sobie czystą, chłodną wodę. Z mięsa formować niewielkie kuleczki, o średnicy około 3-4 cm. Przed uformowaniem każdej kulki warto zanurzyć dłonie w miseczce wodą

Pociąg Do Kuchni
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 172

boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych(...)grzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć gniazda nasienne. Odsączyć bułkę. Do dużej miski zmielić (grube sitko w maszynce do mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje, grzyby, śliwki i przyprawy. Białka

Pociąg Do Kuchni
Krem z pieczonej marchewki 149

pęczki młodej marchewki – 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego – kawałek imbiru (3-4 cm) – papryczka chili – 3-4 ząbki czosnku – 3-4 szalotki – sól (najlepiej gruboziarnista), pieprz – 2-3 łyżki masła – opcjonalnie świeża kolendra, prażony słonecznik/ płatki migdałów do dekoracji – kwaśna gęsta śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewek, jeśli są ładne, nie trzeba(...)wystarczy porządnie umyć i obciąć końcówki. W zależności od ich wielkości można pociąć na mniejsze kawałki – muszą się Wam zmieścić w naczyniu żaroodpornym). Dodać czosnek (w łupince) i szalotki (też nie obierać). Dołożyć imbir oraz papryczkę (można „rozłożyć” na kilka kawałków). Wszystko posypać solą i pieprzem. Na całości warzyw rozłożyć kawałkami masło.   Warzywa włożyć do rozgrzanego

Pociąg Do Kuchni
Małże zapiekane 176

sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni – opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże(...)Muszle, które się nie otworzyły wyrzucamy! Jeśli mieliście muszle w całości – rozdzielamy je – odrzucamy pustą połowę muszli i zostawiamy tylko tę z mięsem. Masło wymieszać z poszatkowaną szalotką, resztą poszatkowanej pepperoni i czosnku, odrobiną natki pietruszki i sokiem z cytryny. Jeśli używacie parmezanu, nie trzeba już dosalać – jeśli nie korzystacie z sera – masło trzeba dosolić

Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe jak u babci 154

wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie(...)zrazy z każdej strony, aż się zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny

Pociąg Do Kuchni
Gzik 167

drugi raz. Tym razem, po wcześniejszych doświadczeniach od razu wszamałam dwie kromalki. Oj było warto robić go drugi raz, było  Składniki: 250g chudego sera 150 ml jogurtu naturalnego 2 szalotki Ząbek czosnku Kilka gałązek szczypiorku Przyprawy: Pomidory z bazylią i czosnkiem (moje pochodzą ze sklepu EKO MAJA), świeżo mielony kolorowy pieprz W misce umieszczamy serek, jogurt naturalny, poszatkowany szczypiorek oraz(...)szalotkę pokrojoną w pół talarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy całość i kosztujemy. Doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba i zajadamy. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

Kolizje Smaków
Jajka smażone na szpinaku z mozzarellą 163

smaczne a zarazem dość lekkie. Niczego więcej wtedy mi do szczęścia nie potrzeba. Tak rozpoczęty dzień musi być udany.. :) Składniki: 250 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 łyżka oliwy z oliwek 3 jajka garść mozzarelli sól, pieprz świeży tymianek Na oliwie smażę szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję szpinak i duszę go tak długo aż znacznie

Mango Papaja
Gołąbki z młodej kapusty 180

łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz(...)Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC na 30 minut. W międzyczasie ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż przez 3 minuty, podrzucając grzyby na patelni. Dodaj pietruszkę, rozmaryn i przyprawy, a następnie soję i śmietanę

codojedzenia
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 241

Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 gram mielonej wołowiny kilka nachosów tarta mozzarella kawałek pora 1 łyżeczka sambal oelek 1/3 papryczki chili 1 łyżka cukru sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki(...)łyżka oliwy z oliwek 1/2 lamki cydru W garnku smażę drobno posiekany ząbek czosnku, chili oraz szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor

Mango Papaja
Lekki bulion cytrynowy z szafranem 166

sobie żółtko jaja ... znowu ale proponuję te od zielononóżki , które zawierają mniej cholesterolu.    2 litry wody (3 skrzydełka kurczaka)    plaster selera  cebula szalotka por biała część 1 cytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki  szczypiorek liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta szafranu pieprz ryż jaśminowy  sól(...)zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele, szczyptę szafranu  i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler, krążki pora, oraz szalotkę. Po około 40 minutach wyciśnij sok z cytryny tak ok 3 łyżek, dodaj do niego otartą skórkę i wymieszaj z bulionem. Podawaj z ryżem

AZgotuj!
Śledzie z jabłkiem z kiszoną czerwoną kapustą 122

możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy  opakowanie śledzi mało solonych  czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek  śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem  wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą

AZgotuj!
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 188

się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym i nie tylko;)     Składniki: 200 g filetu z łososia 2 szalotki 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek(...)Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy 124

pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut(...)piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania