szalotka - 3092 przepisów (strona:105/207)

Tarta z batatami 99

Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć(...)papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty kroimy w cienkie plastry i blanszujemy wrzątkiem. Boczek i szalotkę smażymy na smalczyku roślinnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem. Z wierzchu

Wielki apetyt
Marchewka z groszkiem -dodatek do obiadu 423

mrożonych, polecam z KLIK , tanie i bardzo dobrej jakości.  40 dag marchewki z groszkiem ( mrożona) polecam KLIK 2 łyżki masła klarowanego 5-6 kulek pieprzu czarnego 6 szalotek 3 ząbki czosnku sól pieprz mielony łyżka skrobi do zagęszczenia marchewka z groszkiem -krok po kroku Masło rozpuszczam w szerokim rondlu.  Szalotki i czosnek obieram i kroję w plasterki. Wrzucam

Takie tam pichcenie
Pierożki tortellini w śmietanowym sosie z boczkiem i brokułami 145

bardzo głodnych lub 3-4 średnio głodnych osób.  Składniki: 1 paczka pierożków tortellini (250 g), 6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku , 300 ml słodkiej śmietanki , 3 większe szalotki , sól do smaku, ostra papryka - w moim przypadku mielone płatki chili, brokuł , sól i cukier do ugotowania brokuła. Tortellini ugotować. Powinny być nie do końca miękkie, lecz al dente. Odcedzić(...)Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku wyjąć na papierowy ręcznik. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku. Wlać słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku. Tak przygotowanym sosem polać tortellini. Na górze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa cytrynowa z kurczakiem 181

Letnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy(...)poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Najlepsza zupa pomidorowa 369

mojej wersji. Może zasmakuje Wam również. Najlepsza zupa pomidorowa Składniki: 1 litr wywaru drobiowego* 5 średniej wielkości pomidorów (najlepiej malinowych) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szalotka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mięty (można użyć kilka listków żywej) 1 łyżka cukru oliwa z oliwek - do smażenia sól(...)pieprz parmezan do posypania Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i smażymy minutę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 2 -3 minuty. Dodajemy zioła i cukier, całość mieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami.  Gotujemy przez 15 minut na małym

Mania Gotowania
Nadziewane roladki z łososia w galaretce 152

dobre na każdą okazję... Na co dzień.... Od święta... Na przyjęcie... Wyrazisty smak łososia dobrze komponuje się z delikatnym smakiem serka mascarpone. Składniki:   200 g łososia sałatkowego 2 szalotki 250 g serca mascarpone 10 listków świeżej bazylii 50 g żelatyny sól pieprz jajka przepiórcze winogrona bezpestkowe Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w litrze osolonej, gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Szalotki kroimy

Taste Therapy
Tabbouleh 151

liściach sałaty rzymskiej. To doskonały dodatek do dań z grilla. Polecam!   Składniki: 40 g drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki(...)zostanie wypłukana. Przekładamy bulgur do miski. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z sokiem, który z nich wypłynął, dodajemy do miski z bulgurem. Dodajemy też drobno posiekaną szalotkę, pietruszkę i miętę oraz sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, baharat, oliwę, pestki granatu oraz pieprz i sól do smaku. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z groszku 85

zielonego groszku mrożonego, 60 g masła, 500 ml. bulion warzywny, 6 szalotek, 2 łyżki masła, sok z limonki, cukier, 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru, skórka otarta z 1/2 limonki,   100 g łososia wędzonego, Groszek wsypać do garnka, dodać masło, wlać bulion. Gotować do miękkości. Szalotki posiekać, poddusić na maśle, dodać do groszku, zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sito

królestwo garów
„tatar” z wędzonego łososia 139

szalotki, 100 g wędzonego łososia, 1 -2 buraki, 1 ogórek, jajka przepiórcze lub kurze, ognista mieszanka przypraw sok z limonki, łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, Buraki umyć, ugotować al dente. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę ( około 0,5x0,5 cm). Włożyć do miseczki. Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać. Wlać do buraków, wymieszać i odstawić. Jajka ugotować(...)twardo, ostudzić, obrać. Jajka przepiórcze przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli wzięliśmy jajka kurze pokroić je w kostkę. Szalotki obrać, posiekać. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę takiej wielkości na jaką pokroiliśmy buraka. Na talerzu ułożyć buraki, na nich łososia, następnie ogórka. Na wierzchu położyć jajka. Wokół ułożyć cebulę. Posypać ognistą mieszanką przypraw. zastawa

królestwo garów
Królik w czerwonym winie 120

królik, oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion(...)dusić 20 minut. Po tym czasie wlać wino oraz podsmażone na oliwie szalotki. Dusić królika około 30 minut, do miękkości.     zastawa

królestwo garów
Małże - mule 108

muli, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej, 4 listki kaffiru, 1,5 łyżki czarnego sosu sojowego, 200 ml wina białego wytrawnego, natka pietruszki lub kolendra, szczypta cukru, oliwa „ Małże błękitne lub inaczej mule, jedzone były już w starożytnym Rzymie. Ich smaczne mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy(...)otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru, następnie dodać posiekany czosnek, imbir, trawę cytrynową oraz listki kaffiru, dusić razem około 2 minut. Wlać wino, dodać sos sojowy czarny

królestwo garów
Spaghetti z małżami - mulami 89

małży – muli, 300 g spaghetti, 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej, 130 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę

królestwo garów
Tatar po francusku 108

mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 łyżka kaparów, 2 korniszony, 1 szalotka, 1 duże żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta rozgniecionego czosnku, natka pietruszki, 3-4 krople sosu Worcestershire, Tabasco, sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 119

małży , 5 łyżek oliwy, 200 g szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 chili, 1 trawa cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić(...)dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować. Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką

królestwo garów
Sałatka z roszponką, mozzarellą i suszonymi pomidorami 357

sałatka z mozzarellą :) SKŁADNIKI 150g roszponki  1 kulka mozzarelli (125g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g)    10 pomidorków cherry 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 1 szalotka Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego  1 łyżeczka oregano sól, pieprz ząbek czosnku   PRZYGOTOWANIE Roszponkę myjemy i osuszamy. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki,  posiekaną szalotkę

Moje Kuchenne Rewelacje