pewno na jednym daniu kuchni greckiej nie poprzestanę, myślę, że w końcu utrafi ona idealnie w mój gust. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta; - 80 g czarnych oliwek; - jajko; - 1/3 szklanki mleka; - oliwa(...)szklanki wody; – sól, pieprz Wykonanie: Sos: Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Pulpety: Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić
dom-agi.plrazem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula; - pół szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru
dom-agi.plpłaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki(...)formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma kostkami masła. Gdy sos wchłonie masło, stawiamy garnek na ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: na 2 porcje lub 1 w zależności od apetytu:) 6 jajek kubek kurek 3 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 4 łyżki mleka Przygotowanie: kurki myjemy, osuszamy i kroimy, boczek i szalotkę kroimy i podsmażamy jajka mieszamy z solą i odrobiną pieprzu do boczku dosypujemy pokrojone kurki i podsmażamy, zalewamy jajkami:) dodajemy mleko, mieszamy, smażymy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje 10-15 dkg kurek kubek śmietany najlepiej słodkiej sól pieprz 4 plasterki wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko 25 dkg makaronu Przygotowanie: boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy. wstawiamy makaron śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem. Smacznego
Luźna KuchniaWięc śmiało możemy zrobić z połowy składników. W roli głównej ser Favita mojej ulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo(...)arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wyłączamy gaz i dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Favitę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Nie solimy farszu, ponieważ feta jest dość słona. Orzeszki siekamy i dodajemy, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą
Malinowe Pocałunkiziemniakami pieczonymi w mundurkach z piekarnika, zresztą nie tylko z tym dodatkiem i mówię Wam warto spróbować! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego /półtłusty 4 rzodkiewki 2 cebulki szalotki szczypiorek sól, pieprz śmietana bądź jogurt naturalny można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa 6 ziemniaków tej samej wielkości WYKONANIE: ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy(...)sól, pieprz, rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy, do gładko utartej masy dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, odstawiamy, do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni wkładamy dobrze umyte ziemniaki, pieczemy około 1/2 godz. (średniej wielkości), ziemniaki nacinamy głęboko, nakładamy gzik i upajamy się smakiem
Kuchnia BeatyOczywiście musiałam wykorzystać moje wspaniałe domowe suszone pomidory w zalewie :) Powstał więc kurczak... Składniki: 4 połówki piersi kurczaka 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 2 pokrojone szalotki 3 rozgniecione ząbki czosnku 1 czerwona papryka pokrojona w paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego(...)patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut z obu stron Następnie dodajemy szalotki, czosnek i paprykę Smażymy 4 minuty do momentu zeszklenia się cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 250 g sera Cheddar Mlekovita 60 ml śmietanki 36% Mlekovita 100 g ser topiony ementaler Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku 500 g makaronu świderki/penne Wykonanie: Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy
Malinowe Pocałunkisposób serwowania potrawy mi najbardziej odpowiada. Nie ma znaczenia jaki to krem. Dostałem w warzywniaku świetnego bakłażana, więc dziś to on będzie głównym składnikiem mojej zupy. Czego użyłem? -bakłażan -szalotka -masło klarowane -sól, pieprz -tymianek świeży -puszka namoczonej ciecierzycy -bulion drobiowy 1,5l -dwie szczypty majeranku -szczypta gałki muszkatołowej -łyżka śmietany 12% Szalotkę szklimy na maśle, dodajemy tymianku i doprawiamy
BaRepasPoezji Smaku . Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 1 kg pręgi lub łopatki wołowej 200 g wędzonego boczku 3 łyżki mąki 250 g małych pieczarek 2 marchewki 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) 1 łyżka przecieru pomidorowego 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia masło do smażenia Wołowinę kroimy w półtora centymetrową kostkę. Obtaczamy ja w mące. Boczek w kostkę ok. 0,5×0,5 cm. Szalotki lub cebule kroimy w talarki, marchewkę w grube plastry. Pieczarki obieramy i kroimy na połówki. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju i szklimy na niej
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno ta pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe) 2-3 pomidory 2-3 szalotki (lub 1 cebula) natka pietruszki (1 pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione(...)piniowe 1. Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać
UgotujmyTo.plSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami(...)Przygotowanie: Mięso nacieramy posiekana drobno szalotką i czosnkiem. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na dość dużej patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie
ClauditteMissCookingpieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce. Dodać posiekaną szalotkę
ClauditteMissCookingpół łyżeczki cukru łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Do obłożenia; Puszka cieciorki Cieniutkie kabanosy dobrej jakości u mnie Tarczyński extra 4 szalotki Papryka czerwona 30 dag żółtego sera Sos: Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g) Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo Drożdże rozpuszczam(...)wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto, odstawiam . W tym czasie przygotowuję dodatki. Odcedzam cieciorkę , paprykę kroję w mniejsze kawałki, szalotki w piórka . Kabanosy kroję drobniutko. Ser żółty ścieram na grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam
Takie tam pichcenie