Kolejna propozycja na grilla ;) Składniki 1 kg udek indyczych 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól ,pieprz 1 jajko Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka myjemy ,zdejmujemy skórę ,oddzielamy mięso od kości. Tak przygotowane mięso mielimy na najmniejszych oczkach. Mieszamy z jajkiem ,posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oliwy ,tabasco i kuminem ,doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki ,do przegryzienia. Formujemy podłużne kotlety, grillujemy je bezpośrednio na ruszcie na rumiany kolor
R'n'G Kitchenspożytkować ,to co mamy akurat pod ręką. Paluszki wyszły bardzo smaczne i soczyste. Składniki 500 g steku z rekina 60 g mozzarelli parzonej 1 czerstwa kajzerka bułka tarta 1 szalotka 1 jajko 2 łyżki smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od chrząstek ,usuwamy skórę. Razem z szalotką i bułką przepuszczamy przez maszynkę
R'n'G KitchenMało popularne w naszym kraju warzywo. Jeśli poznacie jego smak, sądzimy, że przypadnie wam do gustu. Składniki 4 karczochy cytryna 2 pomidory 2 szalotki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina otarta skórka z cytryny zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon) 125 ml bulionu cielęcego Przygotowanie Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą(...)dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę. Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion
R'n'G Kitchenziemniaków po 150 g zielonych i czarnych oliwek po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone cebule (150g ) 3 łyżki kaparów Sos :4 fileciki anchois 1 szalotka ( 50 g ) 150 ml oliwy z oliwek 60 ml białego octu winnego 2 łyżeczki posiekanej natki 2 łyżeczki posiekanej bazylii 2 łyżeczki posiekanego majeranku sól pieprz Przygotowanie Przygotowałem sos : posiekałem(...)szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą
R'n'G Kitchenjest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 4 szklanki jagód ¼ szklanki Whiskey 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sriracha 1 łyżeczka soli koszernej(...)łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W dużej płytkiej patelni podsmażyć szalotkę z oliwą. Dodać jagody i gotować bez przykrycia przez 5 minut. Używając łyżki cedzakowej zmiażdżyć jagody do formy przecieru. Dodać resztę składników, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 40-45 minut, aż sos zgęstnieje i zredukuje się
naRuszciebardzo łatwy w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Sos barbecue Hestona Blumenthala (4 porcje) Składniki: 1/2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego(...)sosu Worcestershire 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż czosnek i posiekaną szalotkę i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 7-10 minut. Dodaj wszystkie suche przyprawy wraz z musztardą i smaż mieszając kolejne 2 minuty. Dodaj do passatę, ocet, cukier, sos Worcestershire
karmelowyminerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu lub wody 1 lampka wina 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 gram bobu, obranego i ugotowanego 100 gram świeżego groszku 100 gram parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo
Mango Papajawyjeżdżał w delegację do Warszawy :) Składniki: 4 duże pieczarki ok 15 - 20 małych krewetek tyle samo pomidorków koktajlowych 4 łyżki sosu chili 2 ząbki czosnku 2 szalotki albo 1 mała cebula 1 wiązanka natki pietruszki sól, pieprz Pieczarki myjemy i osuszamy. Wycinamy trzonki (wykorzystujemy do innej potrawy np. do jajecznicy ;) ) Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy. (Ja grillowałam(...)klik: grillu ). Pod sam koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Długo nie smażymy krewetek, jakieś 3 minuty. Gotowe ugrillowane pieczarki wypełniamy krewetkami z salsą. Dekorujemy listkami natki
Bon Appetit MałgorzatySKŁADNIKI: 250 g kalafiora- ugotowanego na parze 250 g boczniaków 250 g pieczarek 100 g kaszy jaglanej 1 szalotka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kasze ugotuj wedle zaleceń producenta. Grzyby umyj, osusz o pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni (ja użyłam WOK'a) rozgrzej oliwę. Posiekaj szalotkę i dodaj na patelnię wraz z grzybami
ClauditteMissCookingczosnkiem, wyładowana po brzegi pastą z awokado pomidorami i zwieńczona uroczym przepiórczym jajeczkiem. Smakuje bosko! SKŁADNIKI ( 2 grzanki) 2 kromki chleba żytniego 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego awokado 1 szalotka sok z 1/4 limonki 1 łyżeczka parmezanu sól pieprz 1 pomidor malinowy 2 jajeczka przepiórcze SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Awokado rozgnieść widelcem. Szalotkę drobniutrko posiekać i dodać do awokado. Dodać parmezan
DefinicjaSmakuciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej) 4 plasterki marynowanego imbiru kilka listków sałaty pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidora przekroić(...)mniejsze kawałki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę drobniutko posiekać i wymieszać z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. 2. Majonez wymieszać z wasabi lub chrzanem. 3. Ciabattę przekroić na pół. Dolną część posmarować majonezem-wasabi, ułożyć kolejno: sałatę, pomidory, rybę oraz imbir. Górną część posmarować pozostałą częścią majonezu i przykryć. 4. Kanapkę można jeść na ciepło (włożyć
DefinicjaSmakubajecznie! SKŁADNIKI (2 porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych(...)kratkę na miąższu. Następnie od strony skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone, ale nie na miazgę. Szalotkę również posiekać w drobniutką kosteczkę. Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Pomidorki chwilowo odkładamy i zajmujemy się papryką. Należy obrać ją ze skórki i pokroić w taką samą kostkę
DefinicjaSmakupolędwiczki z dorsza 2 łyżki mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz sól puree z zielonego groszku 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki) 2 cm świeżego imbiru 1 szalotka 1 ząbek czosnku kilka piór świeżego szczypiorku 40 ml białego wina 80-100 ml mleka 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Groszek umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy. Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli. Zalewamy, winem oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje. Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy
DefinicjaSmakukrwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oct ryżowego 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru muscovado/trzcinowego 50-100 ml wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewerki marynujemy w sosie sojowym połączonym(...)brązowym cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy. Chilli, szalotkę oraz czosnek drobniutko siekamy. W rondelku rozgrzwamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa razem z kuminem, gdy uwolnią aromat zalewamy je wodą. Dodajemy masło migdałowe oraz mleko kokosowe i podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy, cukier, ocet i sos sojowy. Jesli jest zbyt kwaśny dajemy więcej cukru, jeśli zbyt słodki więcej
DefinicjaSmakubulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak) 1 szalotka łyżka posiekanego koperku szczypta suszonego oregano sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy
Czerwień i błękit