odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone cebulki i smażymy je na małym ogniu, aż zrobią się przeźroczysto-złote – około 30 minut. Pamiętajcie(...)posiekaną pietruszką i wiórami startego sera. Ta porcja to danie główne dla 6-8 osób. Możecie spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek
Karo in the Kitchenmięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler zrobi lekko przeźroczysty. Wlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię(...)wyjętą prosto z lodówki. Proporcje z przepisu, razem z porcją ziemniaczanych kluseczek lub risotto, to 4 obiadowe porcje dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku 2 liście
Karo in the Kitchenziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka - 1 średnia cukinia - chili zielone świeże - 1 szalotka lub dymka - czosnek - 1/2 serka mascarpone - 2 duże jajka - sól, pieprz - 2 łyżki jogurtu greckiego Serek, jaja, jogurt i przyprawy, dobrze roztrzep trzepaczką. Cukinię i gruszkę pokrój w cienkie plastry(...)ułóż na cieście, posyp posiekanym czosnkiem i szalotką. Zalej masą z serkiem. Wstaw do gorącego pieca, pieczemy 35- 40 minut w temp. 170 stopni C. SMACZNEGO
SMYKWKUCHNISkładniki: 12 muszli makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone(...)drobną kosteczkę szalotki. Gdy się ładnie zeszklą dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Fetę kruszymy, pół mozarelli ucieramy na tarce. Mieszamy w osobnej miseczce za pomocą widelca z jogurtem. Dodajemy zioła, doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego
Pobite gary BarbarySmakuje prawie jak z.....krewetkami! Przepis, który łączy ze sobą morze i góry. Składniki chifferi rigati u mnie Malma łosoś norweski wędzony na zimno -śmietana -świeża natka pietruszki -szalotka -oliwa z oliwek -masło -pieczarki -150 ml wytrawnego białego wina Kroimy łososia w paseczki. Na patelni, na masełku, dusimy szalotkę pokrojona w piórka.Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.Dusimy
Z Kuchni Do Kuchniktóry wygląda tak: Składniki na 2-3 porcje: 6 gniazdek pappardelle Barilla 0,5 kg kurek 6 plastrów pancetty lub wędzonego boczku garść posiekanej natki pietruszki 2 cebulki szalotki 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin grubo mielony pieprz czarny sól Przygotowanie: Na suchej patelni podsmażyć pancettę pokrojoną w ok 2-3 cm kawałki. Powinna się zrobić(...)chrupiąca. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulkę szalotkę. Dodać kurki i smażyć ok 7-10 minut, aż zrobią się lśniące i troszkę zmniejszą objętość. Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu
Kulinarne Inspiracjewegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego. Ryż z bobem i szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego ok. 2 szklanek bulionu 1 szalotka 1 szklanka bobu 200 g świeżego młodego szpinaku 1 łyżka żółtej pasty curry świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek posiekany koperek Wykonanie: Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym(...)małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy. Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak. Gdy przestygnie, obieramy go z łupin. Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund. Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitydanie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron(...)ugotować al dente. Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować
Kuchnia w opałachPyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii. Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory malinowe 1/2 czerwonej papryczki peperoncino 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą(...)szerokiej obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Te kroimy nożem w paseczki. Szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka
Moje Kuchenne Rewelacjespacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający. Składniki: – ok. 600g filetów z kurczaka – 200g kurek – 2 szalotki – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki masła – 1/3 szklanki bulionu – 1/2 szklanki białego wina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki(...)pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić kurczaka, posolić, dodać pieprzu i smażyć kilka minut mieszając. Kurczak musi być podsmażony, ale wciąż wilgotny (będzie jeszcze dosmażany
Pociąg Do Kuchnismaku od tradycyjnych , idealne dla takich wielbicieli kolendry jak ja. A zniknęły ze stołu błyskawicznie! :) SAJGONKI MAJONEZOWE Z PIERSIĄ KURCZAKA I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 1 szalotka - 1/4 papryki czerwonej - 4 łyżki majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - papier ryżowy - olej - kolendra - sól Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Mięso(...)szalotkę i paprykę, kroimy drobno. Dodajemy do poszatkowanych składników majonez, musztardę oraz kolendrę. Tak przygotowany farsz zawijamy w zwilżony papier ryżowy - papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej wodzie aż stanie się plastyczny (polecam przygotowanie odpowiednio ciepłej wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy jak krokiety albo
Życie zamknięte w smakuSOSIE AZJATYCKIM Składniki: - 1 kilogram mięsa wieprzowo-wołowego - 1 pęczek bazylii - 40 gramów masła - mąka ziemniaczana - 4 ostre, czerwone papryczki - 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne - 6 ząbków czosnku - 2 szalotki - 50 gramów świeżego imbiru - olej słonecznikowy - 2 puszki pomidorów pelati - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego - 450 mililitrów mleka kokosowego - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem(...)formujemy pulpeciki, które podsypujemy nieco mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (maślany smak i brak ryzyka spalenizny) i smażymy pulpeciki z obu stron. Wykładamy je na talerz. Szalotki kroimy w talarki, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy, a 2 papryczki drobno siekamy razem z pestkami. Wszystko to smażymy na tej samej patelni (woku), na której wcześniej
Życie zamknięte w smakuzachęcam do wykonywania takich past samemu, a nie ograniczać się do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana 200 g wędzonej piersi kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1-2 łyżki majonezu (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka ostrej musztardy 1-2 łyżki(...)posiekanego szczypiorku sól pieprz A jak to zrobić: Wędlinę, jajka i ogórek zmiksować w naczyniu blendera. Dodać posiekaną szalotkę, majonez, musztardę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachsmacznie. Zamieniam kanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet. SKŁADNIKI: 2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej A jak to zrobić: Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną(...)drobną kostkę szalotkę, podsmażyć. Wsypać kurki, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość, do momentu odparowania wody. Grzyby zdjąć z patelni. Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Przygotowaną masę wylać na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć zagarniając masę z brzegów patelni do środka, dodać podsmażone
Kuchnia w opałachCzas przygotowania: 25 minut Składniki: 800 ml wody, 200 g greckiego jogurtu, 100 g pęczaku, pęczek świeżej mięty, posiekanej, garść posiekanej natki pietruszki, 10 listków bazylii, 1 jajko, 1 szalotka drobno posiekana, 3 łyżki posiekanej dymki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka suszonej mięty, sól i czarny pieprz. Przygotowanie: Pęczak ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli(...)minut). Potrzebne będzie 600 ml wywaru razem z pęczakiem, jeśli jest mniej dolać wody. W między czasie szalotkę zeszklić na maśle razem z suszoną miętą, dodać do kaszy. Jajko ubić z jogurtem, dodać po jednej łyżce kaszy żeby jogurt i jajko zahartować, co zapobiegnie rozwarstwianiu się zupy. Przelać ciepły jogurt do rondla z zupą, ponownie zagotować na małym ogniu, cały
SzczyptaSmaQ