jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka serka Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta kurkumy szczypta szałwii szczypta gałki muszkatołowej(...)pieprz olej i/lub masło do smażenia Przygotowanie : Makaron ugotować al dente, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę z masłem przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Dodać pure z dyni i bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać przyprawy - słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: 1 kg mięsa wołowego (ja użyłam mięsa z karku wołowego i przemieliłam przez duże oczka) 1 butelka 600 ml przecieru pomidorowego 2 szalotki 1 łyżka masła garść posiekanego lubczyku 1 płaska łyżka papryki ostrej wędzonej 1 płaska łyżka przyprawy myśliwskiej makaron spaghetti z pełnego ziarna PRZYGOTOWANIE: Na głębokiej patelni (ja zawsze używam mojego dużego woka) należy roztopić mało(...)poddusić na nim drobno posiekaną szalotkę. Dodawać mięso i smażyć, doprawić przyprawą myśliwską i lubczykiem. Gdy mięso będzie wysmażone dolać przecier oraz paprykę, Dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut. Ot cała filozofia. Makaron gotować wedle zaleceń producenta
ClauditteMissCookingwilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony(...)gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy
Poezja smakuparmezanem.Polecam. Składniki: 1 kilogram świeżych muli 50-70 g masła 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej 1 mała szalotka ( ja nie dodałam) parmezan (następnym razem dodam) Mule umyłam, oczyściłam i wysuszyłam. Przełożyłam je na patelnię i wlałam pół szklanki wody. Gotowałam pod przykryciem na dużym ogniu przez(...)sitko.Jeśli jakieś mule się nie otworzyły, należy je wyrzucić. Do miseczki włożyłam miękkie masło, natkę pietruszki, starty czosnek, sól i pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie składniki wymieszałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze
potrawyregionalnełyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy(...)misy robota i miksujemy na w miarę gładką masę. Formujemy niewielkie kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi
Mienta blogporcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju) około 150 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 2 małe szalotki lub 0,5 średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku odrobina płatków chili sol i świeżo mielony pieprz do smaku 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki posiekanej natki pietruszki WYKONANIE: Mrożone krewetki należy najpierw(...)czasie makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z 1 łyżką masła i zeszklij na niej drobno posiekaną w kostkę szalotkę i 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki. Dodaj osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180 *C Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia Dodać olej i dusić
ClauditteMissCookingdyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone 2 duże jajka 180 ml mleka 90 ml jogurtu greckiego sól pestki dyni Sposób przyrządzania: Do miski(...)wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe nie smarować ich wcale). Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym
Zakątek rozkoszy kulinarnychUsmażonego bakłażana osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć do miseczki. W rondlu znowu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, przesmażyć na nim na szklisto pokrojoną w cienkie plastry szalotkę. Gdy cebulka już widocznie zmięknie, wcisnąć ząbek czosnku i wrzucić do rondla łyżkę kaparów. Chwilę razem smażyć. Wlać do rondla pomidory z puszki razem z sokiem – jeśli są całe – rozgnieść(...)solą, pieprzem, ziołami, dodać przesmażonego wcześniej bakłażana. Całość wymieszać i zagotować do podgrzania bakłażana. Podawać z ugotowanym makaronem. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w oleju, ok.150g 400g bakłażana 3 szalotki 1 średni ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400g 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka ziół dalmatyńskich (bazylia i oregano, rozmaryn, majeranek, szałwia) sól pieprz olej do smażenia
Karo in the Kitchendyni pęczek marchewki 2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta cynamonu bazylia oregano czosnek niedźwiedzi 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 2 ale szalotki 0 ,5 kubka słodkiej śmietany 0 ,5 kubka startego parmezanu Przygotowanie: do gotującego się bulionu wrzuca m y pokrojona w m niejsze kawałki marchewkę gotujemy paprykę filetuje(...)podsmażamy na oliwie dodaje my poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawia my sola pieprze m i cyna mone m dolewa my miód całość dokładamy do garnka z ugotowan ą marchewk ą dodajemy pure z dyni wywar gotuje my jeszcze 5 minut aby s maki się połączyły po czy m blenduje my doprawia my oregano czosnkie m niedźwiedzim oraz bazylia
Luźna Kuchniaproponuję wykorzystać świeży szpinak a łososia upiec z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny! Składniki: 400 gram filetu z łososia sól pieprz cytrynowy 1/4 cytryny 1/4 pęczka bazylii 1 szalotka 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz 5 ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mleka łyżka oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową(...)układamy na filetach razem z listkami świeżej bazylii. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku i szalotkę, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawinie znane są jako cozza alla marinara ). Opcjonalnie podawane także ze świeżymi pomidorami dodawanymi w trakcie duszenia muli. Składniki: 1 kg małży – świeżych albo mrożonych łyżka masła 2 szalotki 1-2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki pół szklanki białego wina opcjonalnie pieprz (najlepiej świeżo mielony) i sól opcjonalnie: bagietka Wykonanie: Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło
Pociąg Do Kuchniwytrawna prostota. przepis na 2 porcje jedna cała oczyszczona ośmiornica 3 sztuki pomidorów bez skóry 2 szalotki oliwa do smażenia 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina sól , pieprz do smaku tymianek do wywaru: 2 cebule białe 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Ośmiornice wrzucamy do gotującego się wywaru na trzy razy zaczynając od zanurzenia delikatnie i powoli nóg za każdym(...)razem głębiej na koniec zanurzając całą ( to będzie efektem fajnie zakręconymi odnóżami ) i gotujemy 30-40 minut . pomidory dusimy na wolnym ogniu pomidory z przesmażoną wcześniej szalotką dodając pod koniec wino i jeszcze chwilę dusimy do wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym
na gaziewielkiego, a jednak oko się cieszy. Wieprzowina w sosie musztardowym składniki: 800 g mięsa wieprzowego na gulasz 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon 4 marchewki 4 szalotki 150 ml śmietany 18% 300 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu natka pietruszki olej do smażenia sól i pieprz bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek) wykonanie(...)godzinę. Po tym czasie odcedzamy dokładnie mięso, osuszamy. Marynatę zachowujemy. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na dużym ogniu przez około 5-6 minut. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dolewamy do mięsa wcześniej zachowaną marynatę oraz 250 ml gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy bouquet garni. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę
Przysmaki Karolkiwśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła 600-700 ml bulionu warzywnego (lub grzybowego) 100 gram parmezanu 350 gram świeżych borowików sól i pieprz świeża rukola(...)oliwę z oliwek i smażę na niej borowiki przez 2-3 minuty. Przekładam z patelni na talerz, wybieram kilka plastrów do dekoracji. Na tej samej patelni smażę drobno posiekane szalotki i czosnek przez minutę, następnie dodaję ryż i smażę całość jeszcze kilka chwil na średnim ogniu. Wlewam jedną porcję bulionu (np. 100 ml) i duszę całość do momentu aż ryż
Mango Papaja