szalotka - 3092 przepisów (strona:86/207)

Risotto z pieczarkami 108

prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na  risotto z suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie. Składniki : 3-4 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 250g ryżu arborio 500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego sól, pieprz masło Przygotowanie : Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną(...)szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka-kilkanaście minut aż pieczarki się przyrumienią, a woda z nich odparuje. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż ryż będzie ugotowany al dente.  Risotto doprawić

Codzienne Gotowanie
Frittata ze szparagami 161

dodać pieczarki , pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam! Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło(...)przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne.  W międzyczasie jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem.  Główki szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk

Codzienne Gotowanie
Smażone przegrzebki na maśle i oleju rzepakowym z risotto z czarnego ryżu z groszkiem i natką pietruszki 110

dlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki(...)masła Dodatkowo 6-8 przegrzebek szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion

Mango Papaja
Domowy paprykarz rybny 143

domowy paprykarz szczeciński po mojemu. Zaskakująco dobry i wart polecenia. Na domowy paprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie(...)proste. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, szalotkę i czosnek i lekko przesmażamy. Dodajemy koncentrat i dajemy mu 2 minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i ciut karmelizował. Dorzucamy pomidory i pulpę. Ogrzewamy i pozwalamy, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawiamy do ostygnięcia. Makrele obieramy ze skóry i ości, wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości

ladykitchen
Szaszłyki drobiowo-warzywne 131

miękkie i aromatyczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin(...)szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych

Pyry na Gaz
Szafranowe risotto z dorszem 194

morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki startego parmezanu dorsz świeży(...)jednak ja gotowałam dla „bezalkoholików”, więc o winie nie mogło być mowy, ale też wyszło bardzo dobre. W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto, rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy szalotkę i czosnek, chwile smażymy. Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie podsmażamy. Jak już każde ziarenko będzie obtoczone olejem, zaczynamy zabawę. Do ryżu dolewamy po chochelce gorącego bulionu i mieszamy dotąd

ladykitchen
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 132

wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem. Składniki: (na duże 2 porcje) opakowanie rukoli puszka (200g) tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 szalotka rzeżucha lub koperek ½ strąka czerwonej papryki oliwa z oliwek sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem octu lub soli. Obieramy kroimy na ćwiartki. Rukolę(...)paprykę myjemy. Rukole układamy na talerzach. Na rukoli układamy posiekaną w kawałki paprykę oraz kawałki tuńczyka. Cebule szalotkę kroimy w plasterki, krążki układamy na sałatce. Na wierzchu układamy ćwiartki jajka. Całość skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
Makaron w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, kurczakiem i szpinakiem 134

Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć. Składniki: 150 gram piersi kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku 80 ml białego, słodkiego wina 1/3 szklanki bulionu 80 gram gorgonzoli 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz świeże(...)tagliatelle, użyłam szpinakowego Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu

Mango Papaja
Conchiglie z mulami w sosie śmietanowym na cydrze 204

Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku   200 ml cydru 300 ml słodkiej śmietanki sól morska biały pieprz  1 pęczek świeżej natki pietruszki  1 łyżka oliwy 80 g masła(...)cytrna Wykonanie:  Mule rozmrozić, opłukać dokładnie przez sito, odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić posiekane szalotki i czosnek, przesmażyć, dodać mule, przyprawić solą i pieprzem, następnie podlać cydrem, pozostawić na małym ogniu do odparowania.  Kolejna czynność to dodanie śmietanki oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko to ma trwać około kilku minut do połączenia

Wino Francja Kuchnia
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 116

Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze(...)kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili, marchew i starty imbir. Smażymy na małym ogniu przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę

Wędrówki po kuchni
Pizza na wypasie z serem w bokach 124

cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki 1 łyżeczka sambal oelek szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe składniki: kilka różyczek brokuł, wcześniej ugotowanych na parze przez 8-10 minut 5-6 plastrów(...)minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotuję sos. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, z funkcją góra/ dół. Sos pomidorowy Na patelni smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję zioła prowansalskie i bazylię. Następnie dodaję pomidory z puszki i wodę. Całość duszę 10 minut, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na gładki sos. Połowę sosu odstawiam, połowę zużywam

Mango Papaja
Sałatka z komosą ryżową i pieczonym bakłażanem 203

bezglutenowa i bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża garść rukoli 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Przygotowanie: Komosę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie solimy, polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Rukolę, paprykę, szalotkę i pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego bakłażana.  Z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do sałatki

Smakowity Blog Kulinarny
Kokosowe polędwiczki z kurczaka z salsą z truskawek i mango. 173

inaczej, kokosowe polędwiczki warte są grzechu. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Kokosowa nuta współgra z czosnkową (obie nieco sobą zdziwione). Salsa łączy słodycz owoców z delikatną pikantnością szalotki i sosu chili. Niby danie półgodzinne a kilku smakowych doznań dostarczyć potrafi ;) Składniki: Kurczak: 8 polędwiczek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej  1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duże jajko 1/2 szklanki(...)wiórków kokosowych 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka papryki mielonej olej sól i pieprz Salsa: 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę 2 szalotki - posiekane 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżka sosu sweet mango chilli lub podobnego (słodko-pikantnego) Wykonanie: Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić. W jednym głębokim

zadanie-gotowanie
Orientalne polędwiczki wieprzowe 129

sojowego 50 ml miodu płynnego 400 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu chow mein 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 g grzybów mun 3 łyżki oleju 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chili 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru trzcinowego szczypiorek   Przygotowanie(...)opakowaniu. Odcedzamy. Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski. Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej patelni do grillowania. Kroimy na plasterki Na rozgrzaną (wok lub głęboka patelnia) oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone w paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1 min, po czym wrzucamy

R'n'G Kitchen
Marokańska sałatka z cieciorki. 164

pomarzyć wolno, prawda?;) Składniki: 200 g cieciorki z puszki 1 duża starta marchewka 2 łyżki rodzynek 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry lub mięty skórka otarta z 1 cytryny 1 szalotka - posiekana 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka brązowego cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki(...)imbiru 1/4 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki ziela angielskiego Wykonanie: Cieciorkę opłukać i odsączyć na sitku. Wymieszać ze startą marchewką, rodzynkami, natką, skórką cytrynową, migdałami, szalotką i solą. Przyprawy ugnieść w moździerzu i połączyć z oliwą, sokiem i cukrem. Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i odstawić do połączenia smaków (przynajmniej 30 minut) Przełożyć do docelowego naczynia i udekorować dodatkową zieleniną

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania