szalotka - 3092 przepisów (strona:128/207)

Risotto z cukinią i pieczarkami 131

Extra bez laktozy Mlekovta 3 szklanki bulionu warzywnego 1 małą cukinię 200 g małych pieczarek kilka pomidorów koktajlowych 1/4 łyżeczki soli czosnkowej łyżka tartego parmezanu posiekany szczypiorek 2 cebule szalotki 1/4 żółtej papryki sól do smaku Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i lekko ją szklimy. Do cebuli dodajemy suchy ryż i pół łyżki masła. Mieszamy

Kasia i jej kobiecy świat
Grzyby z komosą ryżową, szybki obiad na piątek! 122

OBIAD Z GRZYBAMI: -  2 garście grzybów mrożonych - 1,5 szklanki ugotowanej kolorowej komosy ryżowej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - odrobina soli, pieprzu - 2 małe szalotki - 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody - dwie szczypty suszonego majeranku - dwie szczypty mielonej kolendry - świeża bazylia Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i grzyby. Duś około 5 - 10 minut. Dodaj

SMYKWKUCHNI
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I KASZY JAGLANEJ 157

jako samodzielne danie, z ugotowanym/usmażonym jajkiem lub pokruszoną fetą. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 łyżeczka masła 1/2 główki młodej kapusty / drobno poszatkowanej 1 szalotka / pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonej w drobną kostkę papryczki chili sól, świeżo zmielony czarny pieprz DRESSING 1 łyżka miodu

cool and minty
Zupa krem z selera i gruszki 168

dodatkiem warzyw i gałki muszkatołowej. Podana z ziarnami słonecznika. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, 4-5 porcji. Produkty 1 duży seler, 1-2 gruszki, 1 cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, łyżka masła, litr wody, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż

Fit&Fast Kitchen
Jajka faszerowane w smakach kilku 188

zmieszanego ze szczypiorkiem. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  2. Faszerowane jajka z awokado Składniki : 7 jajek 1 dojrzałe awokado 4 -5 kawałki suszonych pomidorów w zalewie natka cebuli szalotki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ do misy, skrapiamy sokiem z cytryny i widelcem rozgniatamy na jednolitą masę.  Suszone pomidory

Mechanik w kuchni
Orecchiette w pomidorach z warzywami 104

można całkowicie pominąć, i tak wyjdzie pysznie. My użyliśmy, bo nam zostało, mrozić nie chcieliśmy. Składniki 400 g makaronu orecchiette 2 młode marchewki 1 kawałek białej części pora 3 szalotki 2 ząbki czosnku 300 g karkówki wieprzowej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka pomidorów krojonych z czosnkiem 100 g pieczarek 100 g groszku cukrowego sól, pieprz Przygotowanie W rondlu

R'n'G Kitchen
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 119

łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek Marynata: Posiekana szalotka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: (jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż

Niedzielny kucharz
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, jajek i laktozy) 225

towarzystwie awokado i kiełków jarmużu, czyli bardzo lekka i wiosenna wersja Składniki na 4 porcje: 400 g wędzonego łososia (patrz na skład i pochodzenie) 80 g (4 sztuki) cebuli szalotki 300 g (2 duże sztuki) dojrzałego awokado 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek 30 g (6 łyżeczek) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 20 g (4 łyżeczki) soku

Ola la LCHF
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1137

minut – i to już z dwoma dipami, które dodadzą im zaskakującego charakteru! Składniki na około 12 szt: 300 g piersi z kurczaka (1 filet) papier ryżowy pół cebuli szalotki świeża papryczka chili ¼ papryki czerwonej 1 ogórek gruntowy kawałek selera naciowego ¼ kopru włoskiego kilka listków rukoli kilka listków kolendry biały i czarny sezam pieprz sól Składniki na zielony

Kierunekuchnia
Boczek Chashu 203

ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu. Składniki: 1 kg surowego boczku 5 cm imbiru  3 szalotki 3 ząbki czosnku 1/2 szkl. sosu sojowego 1/2 szkl. mirinu 1/2 szkl. wody Piekarnik nastawić na 140 stopni C. Boczek zrolować skórą na zewnątrz i związać. Imbir i czosnek pokroić

wyzwania kuchenne
Śledzie w sosie tatarskim 162

Składniki: 200 g filetów ala matias 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka grzybów marynowanych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe zalać wodą i ostawić na noc do … Czytaj dalej Śledzie w sosie tatarskim

czarrna od kuchni
Kotlety pieczarkowe z fasoli czyli Niedzielne Mielenie odc.46 149

zmieniałam, inaczej wszystko przygotowałam i nie podałam w bułce :) Kotlety pieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami i papryka czyli Niedzielne Śniadanie odc.113 304

pudelka do pracy czy szkolnej śniadaniówki :) Sałatka z kaszy bulgur ze strączkami (ciecierzyca/soczewica/fasola) i papryką po ok. 1 szklanki ugotowanej ciecierzycy/soczewicy/innego strączka oraz kaszy bulgur niewielka cebulka np. szalotka po jednej małej papryce czerwonej i żółtej lub po pół dużej garść grubo posiekanej karbowanej natki pietruszki sos: po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki łyżka syropu klonowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Idealne na lunch do pracy – musaka z komosą na skróty 135

czas później wyciągnąć z lodówki i zjeść, pachnące przyprawami korzennymi, aromatyczne danie! Czas przygotowania : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : dla 2 osób Składniki: 250 g mielonego indyka Szalotka lub mała cebula 2 średniej wielkości bakłażany Ząbek czosnku Łyżka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu Łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) Serek kozi 50 g 1/2 szklanki komosy

Niedzielny kucharz
Rolada Wieprzowa z Kabanosem i Mozzarellą w Sosie Marchewkowo-Paprykowym 110

firmy DUDA 5 plastrów schabu 1 kulka mozzarelli papryka słodka w proszku sól pieprz 1 łyżka masła SOS: 2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3-4 cebule szalotki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku papryka ostra papryka słodka sól pieprz sól czosnkowa koperek suszony kurkuma woda około 600ml WYKONANIE: 1. Schab rozbić, posolić, popieprzyć, posypać czerwoną papryką

Dziś Ja gotuje