chilli - 4013 przepisów (strona:129/268)

Polędwica wieprzowa smażona 235

wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy. Oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową wkładamy do podłużnego, szklanego naczynia i smarujemy marynatą, a następnie pozostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 340

przecedzamy. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy ziemniaki, a gdy ponownie się zagotuje, odcedzamy.  5.W woku rozgrzewamy olej na najwyższej mocy. Gdy zacznie parować, wrzucamy ziemniaki, kruszymy papryczkę chilli i przesmażamy około 5 minut, często potrząsając wokiem i mieszając. Dodajemy olej i smażymy jeszcze kilka sekund. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżą posiekaną kolendrą. Smacznego! :) Przepis bierze udział

Tajskie smaki
Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 246

i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs. No to do dzieła! Mus z dyni: 250 g dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir

Tajskie smaki
Zielone curry z kurczakiem 270

dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny

Tajskie smaki
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 437

hope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki  (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi

Tajskie smaki
Wegetariańska zupa Tom Kha 217

imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego

Tajskie smaki
Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) 300

słodko-kwaśny) Kurczaka ( 4 podudzia) luzujemy z kości i skóry, kroimy w paseczki, marynujemy w zagotowanej mieszance sosów i cukru- po 2 łyżki octu balsamicznego, sosu sojowego, sosu sweet chilli i 1 łyżeczce cukru. Mięso kurczaka krótko grillujemy na patelni grillowej wraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LINGUINE AGLIO, OLIO E PEPERONCINO 201

Aglio, olio e peperoncino to makaron z oliwą, czosnkiem i chilli. Jest to danie pochodzące z włoskiego regionu Abruzzo. Tradycyjnie sos podaje się ze spaghetti, ale według mnie linguine też dobrze pasuje :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze

Przepisy Aleksandry
Limanda po tajsku 178

soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z indyka z marchewką i pomidorami 106

średnie marchewki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 10 pomidorków koktajlowych (lub 3-4 zwykłe pomidory), 100g śmietanki 18%, 250ml bulionu, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta płatków chilli, soli i pieprzu, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania Najpierw mięso kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie

Natka Pietruszki
Krem z pieczonej papryki 135

papryki czerwonej 250 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka soli szczypta chilli mozzarella do pobrania Paprykę przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy na blachę do pieczenia. Dodajemy obrane ziemniaki, podzielone na mniejsze części, w zależności od wielkości całego ziemniaka – na połówki, ćwiartki lub dużą kostkę. Pieczemy lub grillujemy ok. 40 minut, Po upieczeniu papryki

Kucharzyca
Gofry Churros 207

śmietanką podgrzewamy do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Musimy teraz chwilę odczekać aż czekolada się rozpuści, mieszamy i gotowe. Do czekolady możemy dodać szczyptę cynamonu, chilli lub kardamonu. Możemy też zostawić bez dodatków. Smacznego

kruche babeczki
Żółte curry z kurczakiem 122

suszonej  2 łyżeczki pasty curry 6 liści kafiru imbir ok 2 cm czosnek dwa ząbki 4  łyżki ciemnego sosu sojowego  0,5 litra bulionu  papryczki chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka curry (nie pasty) olej do smażenia ryż ilość wg uznania  Etap I - Warzywa Cebulę kroimy w drobną kostkę.  Papryki, cukinie kroimy w kostkę, marchewkę kroimy

Wylizany Rondel
Sałatka z fasolki szparagowej słodko - ostra na zimę 157

Pyszny sposób na fasolkę z papryką w sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami

Swojskie jedzonko
Sałaka z bobem i indykiem 135

łyżki kukurydzy konserwowej 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na marynatę do indyka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego chilli pieprz Na sos do sałatki: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Ponad to: olej w sprayu Składniki na marynatę wymieszać, a następnie pokryć

Krylowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania