Harissa to popularna w północnej Afryce (przede wszystkim w Tunezji) mieszanka przypraw dodająca potrawie ostrości. W jej skład wchodzą: czerwone papryczki chilli, kumin, nasiona kolendry, granulowany czosnek, kminek. Dodatkowo wersja, którą kupiłam została wzbogacona o płatki róży. Harissa może służyć za bazę do marynat (np. do drobiu) lub można nią posypać jedzenie, aby było ostrzejsze. Aby zrobić marynatę wystarczy stopniowo dodawać do mieszanki tyle oliwy, aby uzyskać konsystencję pasty. Nastę... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Uwielbiam harissę i zakup takiej sproszkowanej byłby lepszy w moim wypadku. Będę musiała popatrzeć na ebayu :)
U nas nie znajdę tego hmm..Prawie platki róży w ogrodzie za jakiś czas będą a reszta...
Można kupić w sklepach internetowych lub zrobić samemu, ponieważ wszystkie składające się na nią składniki są łatwo dostępne w Polsce.