większych ziemniaków, 1/2 łyżeczka soli, ok. 10 łyżek mąki pszennej, 1 jajko. farsz: 200 g kurek, 1 cebula, 2 łyżki masła, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu kolorowego, szczypta chilli. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy posiekane na kawałki kurek. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę(...)podsmażamy tak długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 150 ml domowego koncentratu pomidorowego, 10 zielonych oliwek, 100 g boczku, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka. 1/4 łyżeczki chilli, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy domowym koncentratem(...)pomidorowym. Sos mieszamy i przyprawiamy: chilli, papryką, solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie: Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy(...)szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg skrzydełek, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kminu rzymskiego, szczypta chilli, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się(...)przypalać), oliwę z oliwek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, kmin rzymski, chilli, sól i pieprz . Taką marynatą smarujemy skrzydełka i zakładamy końcówki skrzydełek na kostki. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po czym grillujemy ok. 30 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1/2 opakowania makaronu świderki, 300 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka(...)zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem
Aga w kuchniSkładniki: 450 g mrożonych warzyw na patelnie, 1 opakowanie makaronu fettuccione, 1/2 passata di pomodoro, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, szczypta chilli, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie i dusimy pod przykryciem. Gd warzywa(...)będą miękkie zalewamy je sosem - passata di pomodoro. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Podgrzewamy ok. 7 minut. Na koniec polewamy makaron sosem i podajemy
Aga w kuchnisuche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne! Składniki: 600 g farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem(...)większą kostkę, bo taka mi bardziej smakuje. Bułkę zamaczamy .Obydwa farszy mieszamy dodajemy sól, pieprz, zamoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, słodki sos chilli, żółtko i ubitą pianę z białek. Wszystko bardzo dobrze łączymy nawzajem. Farsz na kotlety dzielimy na 15 równych części. Każdą część lekko spłaszczamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej, układamy na podsypaną bułką tartą desce
Kuchnia Łukaszagłownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw . Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Przygotowanie: Kabaczka, cebulę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Papryczkę chilli siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy raniej przyszykowane warzywa
Kuchnia Łukaszaktórych wam opowiem w niżej przedstawionym przepisie. Składniki: Kurczak o wadze 1,5 kg 2 duże cebule 2 marchwie 5 kulek ziela angielskiego 10 kulek pieprzu 1 papryczka chilli 1 główka czosnku 2 łyżeczki curry 3 listki laurowe Sól 5 l wody źródlanej Przygotowanie: Średniego kurczaka (lub połowę wielkiego) myjemy i wkładamy do 5 litrów zimnej wody, solimy łyżką(...)grama piany. Cebulę i marchew czyścimy, cebulę opalamy na palniku, a marchew kroimy w talarki, dodajemy do bulionu i gotujemy 30 min. Czosnek przekrawamy na połowę. Czosnek, chilli, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe zawijamy w gazę i dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli. Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania
Kuchnia Łukaszaryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy
NaKońcuJęzykaliście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki(...)Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn nie mogłam). Smacznego! Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakiwołowymi klopsikami Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI: 50 dag szynki wieprzowej 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! The post Pikantna zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwcześniej, a rano ją jedynie odgrzać - w takiej wersji jest nawet smaczniejsza i gęstsza. Przepis znalazłam na stronie Thai Table . Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis(...)mielonej wieprzowiny 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżki sosu sojowego 4 jajka posiekana dymka 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek imbiru papryczka chilli (opcjonalnie) prażony czosnek * prażony makaron Vermicelli ** CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki
Tajskie smakigęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :) Składniki: 5 brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 cm kawałek imbiru 50 ml białego octu winnego szczypta soli mała papryczka(...)chilli - opcjonalnie Brzoskwinie, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił. Wystudzić
wyzwania kuchenneKolejna propozycja na poranne śniadanie...Tym razem omlet z pieczarkami i żółtym serem... Składniki: 4 jajka sól pierz, natka z pietruszki, chilli 10 pieczarek ząbek czosnku 2 plastry sera żółtego 1 łyżka oleju Jajka, wbijamy do miseczki następnie musimy widelcem roztrzepać...dodać sól, pieprz, natkę pietruszki, chilli...smażymy na nie za dużym ogniu. Przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy
NaKońcuJęzyka