Składniki: tortilla pszenna pierś z kurczaka papryka czerwona ogórek sałata słodko-pikantny sos chilli sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund. Na środku tortilli(...)rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy
Smakowity Blog KulinarnyBardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także(...)kolendry 3 łyżki oliwy sól morska i świeżo mielony pieprz Dip z awokado: 2 dojrzałe awokado 1 łyżeczka mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak 2 piersi kurczaka (około(...)ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy. Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka
Smakowity Blog Kulinarnysuchej patelni Sos: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem sok z 2 limonek 3 łyżeczki cukru brązowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru listki posiekanej kolendry 1 papryczka chilli pokrojona w plasterki Przygotowanie: Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem(...)paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni. Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem.Sos podajemy obok sałatki lub polewamy nim warzywa i mięso. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez ZT Kruszwica
Smakowity Blog Kulinarnywariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia (do podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry 1 opakowanie serka kremowego Apetina India 500 ml bulionu sól 1 szklanka ryżu basmati natka pietruszki Przygotowanie(...)około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnyniego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. składniki na farsz: 200 g suszonych prawdziwków 300 g pieczarek 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz, chilli w proszku olej do smażenia Grzyby moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia nie wylewamy tej wody tylko gotujemy w niej grzyby do miękkości. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry(...)ładnie się przyrumienią. Pieczarki i grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli. Gotowym farszem napełniamy pierogi. Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów
Przysmaki KarolkiPotrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień
W poszukiwaniu inspiracjikilka chwil. Potrzebne nam (dla 2 osób): - 6 długich parówek - 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam Złotego Mazura) - 12 plastrów wędzonego boczku - łyżka oleju - pieprz, tymianek, czosnek i chilli Przygotowanie: Każdą parówkę rozcinamy głęboko wzdłuż, tak by powstała kieszonka na ser. Plastry sera kroimy na cieniutkie paseczki i wypełniamy nimi rozcięcia. Każdą parówkę owijamy dwoma plastrami boczku(...)naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oleju słonecznikowego i rozprowadzamy po dnie, po czym układamy w naczyniu gotowe zawijaski. Doprawiamy je pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i chilli. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut
W poszukiwaniu inspiracjizagości w Waszych domach. Nie mogę się nigdy nasyć tym obiadem, mogłabym jeść , jeść i jeść. W smaku niebiański, kremowy z lekką nutą ostrości. Kolor nadaje kurkuma, smak imbir, chilli i kolendra. Po prostu polecam- z pewnością zakochacie się po tym obiedzie w kuchni hinduskiej. Zaczynamy: Składniki: 8 udek- podudzia kostka masła 2 cebule czerwona i biała 3 ząbki(...)czosnku 0.5 łyżeczki chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 400 ml śmietany 30% 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy
Smaki Edytysłodko lub wytrawnie , ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dorzuciła. Tym razem jest to tylko odrobina majeranku. Do wyrobu ciasta użyłam oliwy aromatyzowanej chilli - nadała ciekawego aromatu. Poza tym zamiast 12, zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia, i jestem z nich bardzo zadowolona(...)sztuk) ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli farsz: 550 g pieczarek 3 średnie cebule 1 łyżka majeranku sól pieprz 20 g masła dodatkowo: 1 jajko Mąkę przesaić do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko z wodą, wbić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemakaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty(...)imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Filed under: Makarony , Sosy
kuchcikowniarazowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała puszka pomidorów. 4 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku, 1/2 papryczki chilli, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy do smażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając
Anioły w kuchniprzygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant. Selerowe „pochrupanki”. Składniki. 3 łodygi selera naciowego 5 dag sera Feta 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki chilli do dekoracji Wykonanie. Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki. Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli. Babeczki z kremem
Kulinarny karnet Christopherawieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżeczka kurkumy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy, karkówkę kroimy(...)kostkę, czosnek ucieramy na tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem
Tajskie smakijednej jak i drugiej odsłonie. Sposób wykonania identyczn y. Składniki: 4 małe cukinie 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chilli bulion warzywny sól 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania: Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę(...)masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki
pieprzny smaczek