www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html Składniki: 4 sporej wielkości czerwone papryki oliwa z oliwek FARSZ: 1 łyżka oliwy 1 cebula , pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne) 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa(...)rozłóż gotowe "miseczki" rozcięciem do góry w naczyniu do zapiekania. Piecz 30 minut. Wlej na dużą, dość głęboką patelnię z przykrywką oliwę i zeszklij cebulę. Wyciśnij czosnek, dodaj chilli, kmin, oregano i smaż , mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Nast
Gotowanie to kochaniepszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3 plastry szynki konserwowej - 10 dag żółtego sera tartego - pieprz, chilli - 2 szczypty soli Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i żółtym serem. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki(...)dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Muffiny z serem feta i oliwkami Potrzebujemy: - 15 dag mąki pszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego
W poszukiwaniu inspiracjiząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cytryny 6 łyżek oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku 1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone) łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie) kolendra zielona świeża Przygotowanie bacalhau: Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. Wrzucamy bacalhau do wody(...)następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut. Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to znak że potrawa gotowa. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Ich ilość (w naszym przypadku
Smaki Brazyliidrobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos sojowy - czosnek - wędzona papryka w proszku - płatki chilli - świeżo zmielony pieprz kolorowy - olej sezamowy - sok z cytryny Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną papryką, chilli
mojewypiekiinietylkoziemniaczanej - 2 łyżki majonezu - 3 jajka - 1 cebula - 2 kolory papryki, po połowie - mały kawałek pora - 3 posiekane ząbki czosnku - 3 łyżki natki pietruszki - przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku) - olej lub oliwa do smażenia - dodatkowo kilka krążków papryki Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki(...)cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną - mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki. Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami
mojewypiekiinietylkomarchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule - 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku) - 3 łyżeczki świeżo startego imbiru - ziemniaki - puszka mleka kokosowego - chilli w płatkach - sól - biały pieprz - pieprz cayenne - świeży koper - olej arachidowy - kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego - ok. 15 dag sera żółtego - 1 małe jajko (do sera(...)kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami. Wlałam puszkę mleka kokosowego, doprawiłam solą, białym pieprzem, cayenne, płatkami chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim
mojewypiekiinietylkopyszny bigos. Może nazwa jest trochę na wyrost, ale polecam przetestować. Ten smak Was zadziwi. Składniki: - 800g brukselki - 250g pancetty (boczku) - 3 szalotki - sól morska - czosnek w płatkach - płatki chilli - świeżo zmielony pieprz Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, kroimy każdą na połówki i siekamy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni, aż się wytopi(...)tłuszcz, dodajemy pokrojone w półkrążki szalotki, mieszamy. Kolejno dokładamy brukselkę. Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna. Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie, nie czuć goryczki, która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób ) . Podałam z filetami z drobiu i ryżem
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę świeżego koperku - olej kokosowy - mąka pszenna Umyte mięso ususzyłam papierowym ręcznikiem. Lekko rozbiłam, każdy kotlet przekroiłam na połowę. Wyszło 8 porcji. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem(...)dałam sporo), chilli w płatkach i papryką wędzoną. Oprószyłam z obu stron mąką pszenną, a jej nadmiar usunęłam. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, położyłam kotlety i smażyłam do zrumienienia. Przełożyłam na talerz, a na patelnię położyłam następną porcję. Gdy kolejne zostały obsmażone, włożyłam ponownie wszystkie na patelnię (sos, który był na talerzu, też wlałam). Zmniejszyłam temperaturę na kuchence, patelnię przykryłam
mojewypiekiinietylkowołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę(...)zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne
mojewypiekiinietylkoroladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe - 2 banany - sok z cytryny - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - papryka wędzona - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego
mojewypiekiinietylkotylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica(...)ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę
mojewypiekiinietylko400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej(...)kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem z chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować(...)minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki. Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków. Ale, to nie wszystko. Nie dość, że przygotowanie zupy 5 smaków jest bardzo proste
mojewypiekiinietylkoproste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 3 cebule (biała i czerwona) - ok. 100g boczku wędzonego - patyczki do szaszłyków - oliwa(...)kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej(...)kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego
mojewypiekiinietylko