chilli - 4013 przepisów (strona:111/268)

Kolorowa pieczeń 194

wołowiny - 3 kolorowe papryki - 3 szalotki bananowe - pęczek dymki - 4 jajka - 7 łyżek tartej bułki - główka czosnku - 4 łyżki startego sera (dałam cheddar) - sól, pieprz - rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę(...)zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne

mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe z bananami 305

roladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe - 2 banany - sok z cytryny - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - papryka wędzona - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - świeże liście szpinaku     Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego

mojewypiekiinietylko
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 201

tylko.   Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy   Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica(...)ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam. Na dobrze rozgrzaną – kładę

mojewypiekiinietylko
Zupa kokosowa z awokado i porem 137

400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej(...)kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem z chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 148

Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować(...)minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki. Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków. Ale, to nie wszystko. Nie dość, że przygotowanie zupy 5 smaków jest bardzo proste

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z morelami 163

proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.   Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 3 cebule (biała i czerwona) - ok. 100g boczku wędzonego - patyczki do szaszłyków - oliwa(...)kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez

mojewypiekiinietylko
Zupa z porów 146

Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry) - puszka mleka kokosowego 400ml - 3 dorodne pory - 2 marchewki - mały kawałek korzenia selera - ziemniaki (małe-sałatkowe) - sól morska - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - olej kokosowy Dodatkowo - grzanki z chleba wieloziarnistego   Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy na tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej(...)kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się łagodna, nawet słodka, a to za sprawą mleka kokosowego

mojewypiekiinietylko
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 210

grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło - olej sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona   Umyte i osuszone filety(...)kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 241

Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy świeżo mielony   Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy(...)zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym pieprzem, papryką wędzoną i chilli. Wcieramy dokładnie przyprawy i zalewamy letnią galaretką. Wstawiamy do lodówki (na całą noc). Po dwóch godzinach wyjmujemy (galaretka skrzepła) i wstawiamy na 60 sek. do mikrofali. Gdy galaretka się rozpuści

mojewypiekiinietylko
Chili con carne 127

puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży pomidor (bez skórki) - 4 ząbki czosnku - 2 papryczki chili - kilka pomidorów suszonych - sól, pieprz, chilli w płatkach - 1,5 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) - ½ łyżeczki cynamonu - olej Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili(...)drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy. Mięso przekładamy do większego garnka dodajemy cynamon, pokrojone papryki, suszone pomidory

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 188

ananasem.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe Składniki marynaty: - 3 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki marynaty teryiaki - sok z cytryny - pieprz syczuański - sól wędzona - chilli w płatkach Dodatkowo: - dojrzały ananas   Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz(...)syczuański, sól wędzoną, płatki chilli. Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez

mojewypiekiinietylko
No i… Klops 159

łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni(...)dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie przeciskamy przez praskę), dodajemy, gdy cebula się zeszkli. Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 198

restauracji.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g) - 1 kg ziemniaków sałatkowych - 1 cebula - 2 średnie główki czosnku - 2 papryki – czerwona i pomarańczowa - sól, pieprz - papryka słodka - papryka wędzona - chilli w płatkach - otarty tymianek - olej arachidowy Dodatkowo na surówkę: - sałata lodowa - po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej - zielona cebulka - wino ryżowe Mirin - sól, pieprz - olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy(...)pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie woreczek i dokładnie rozprowadzamy czosnek i przyprawy na mięsie. Odkładamy do lodówki na godzinę. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i papryką – smażymy

mojewypiekiinietylko
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 244

pracy! :) Czas przygotowania: 15 minut Dla 2 osób Składniki: Makaron razowy żytni 3 garści  Śmietana kremówka 30% 100ml Słonecznik 40g odrobina soku z cytryny czubek od łyżeczki pasty chilli kilka igiełek rozmarynu ser gorgonzola 20-30g sól himalajska Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron al dente 2/ Schłodzony zimną wodą i odcedzony odstawiamy na bok, Na małej ilości(...)słonecznik cały czas mieszając (Uważamy żeby nie spalić) 3/ Do uprażonego słonecznika dodajemy śmietanę a następnie ser gorgonzola. Gdy sos ma odpowiednią konsystencję dodajemy sok z cytryny i pastę chilli. 4/ Nakładamy makaron wraz z sosem na talerz i posypujemy świeżym rozmarynem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 151

czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego pół małej cebuli woda sól, pieprz zioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperek jeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy(...)dodać więcej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sok wkładamy do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony! Jeśli lubimy pikantne soki to  możemy doprawić papryką chilli albo czosnkiem. Koktajl wielowarzywny

Bon Appetit Małgorzaty