Składniki: 1/2 kg mielone z łopatki, 3/4 szklanki płatki owsiane górskie, 1 sztuka jajko, 1 sztuka mała cebula, 2 łyżeczki vegeta, 2 łyżki tarta bułka, 1 sztuka mała papryczka chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy,4 szklanki woda,- maggi do smaku,2 łyżki śmietana gęsta słodka 18%,1 łyżka mąka, 2 saszetki kasza gryczana mielone dobrze wyrobić z jajkiem, płatkami, cebulą(...)tartą bułką, vegetą, drobno pokrojoną papryczką chilli uformować okrągłe kotlety nieduże i na oleju je zrumienić przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na mniejszym ogniu z 20 minut zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką i dodać 1 łyżkę natki pietruszki i do smaku dodać maggi podać z ugotowaną kaszą gryczaną i np. z buraczkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka większa makrela wędzona, 1 kostka 25 dag twaróg, 1 sztuka cebula średnia, 1 sztuka papryczka chilli mała zielona, 1 sztuka papryczka chilli mała czerwona, - ile potrzeba oliwa z winogron do miski obraną makrelę dokładnie obrać z ości i obraną włożyć do miski papryczki umyte pokroić drobno razem z pestkami, cebulę pokroić drobno i wsypać do makreli dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 porcje schab bez kości, 2 sztuki jajka, 2 łyżki czosnek niedźwiedzi Royal Brand, 1 mała papryczka chilli, 3/4 łyżeczki sól morska guerande Royal Brand, 1 szklanka płatki kukurydziane zmielone, 1/2 szklanki olej rzepakowy umyte i osuszone kotlety rozbić tłuczkiem jajka roztrzepać z solą morską, papryczką chilli z pestkami, czosnkiem niedźwiedzim do jajek włożyć kotlety i odstawić do lodówki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 większa makrela wędzona, 1 większa cebula czerwona, - ile potrzeba pieprz kolorowy ziarnisty, 150 gram serek typu mascarpone, 2 sztuki papryczka chilli marynowana makrelę dokładnie obrać ości i włożyć do miseczki do makreli dodać serek typu mascarpone, pół cebuli drobno pokrojonej, pokrojona marynowaną ostrą papryczkę chilli razem z pestkami, do smaku dać pieprz kolorowy wszystko widelcem pognieść i odstawić
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 8 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula biała, 2 małe strąki papryczka chilli, 1 łyżka cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy matiasy wymoczyć ze 2 razy zmieniając wodę ok.40 minut pokroić je na 4 cm kawałki, cebulę pokroić na grubsze kostki, posypać cukrem do cebuli dać matiasy, ocet jabłkowy, pokrojone drobno papryczki chilli z pestkami papryczki użyłam swojej roboty, które zrobiłam
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg żołądki z indyka, 1 sztuka większa cebula, 1 sztuka mała papryczka chilli, 1 łyżka kucharek, 2 łyżki masło klarowane, 4 szklanki woda, 1 kubek śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x wlać odpowiednią ilość(...)minut, gdy są już dobre to wylać je na sito i ostudzone pokroić na mniejsze porcje w rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku(...)gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cukier 15 dag,. sól - szczypta, cukier waniliowy 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, chilli 3/4 łyżeczki, kakao 4 łyżki, mąka pszenna 15 dag, masło 10 dag, śmietana 30 % 200 ml cukier, jajka, cukier waniliowy, sól, rozdrobniona papryczka chilli mikserem miksować z 3 minuty dodać kakao i miksowac z 1/2 minuty wsypać mąkę i wlać stopione masło wystudzone i miksować
W Mojej Kuchni Lubięłyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać i zostawić na 1 godzinę do worka foliowego wsypać(...)rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miski na innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli z pestkami posiekaną, wlać wodę, ocet, przyprawę w płynie i gotować z 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając usmażone śledzie zalać gorącym sosem, najlepsze są na drugi
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić(...)rozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką, dodać jajko, tartą bułkę, cebulę drobno pokrojoną, kucharka, papryczkę chilli posiekaną z pestkami na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą(...)szybkowara wlać oliwę i z każdej strony zrumienić udziec i na dnie garnka na skórze położyć wsypać pokrojoną w talarki grubsze marchew, pokrojone papryki: zielona, żółta, czerwona i chilli, cebule, liście selera wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zagotowania gotować na małym ogniu z 45 minut, szybkowar zostawić aby ciśnienie samo spadło ok. 15 minut szybkowar teraz otworzyć, wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięwrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją objętość!), zalewamy bulionem i odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową(...)przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy z solą :) łyżeczka kolendry, mięty, pietruszki i chilli doda kaszy świetnego aromatu i smaku. Na koniec dodajemy łyżeczki cytryny, wszystko mieszamy. Tabbouleh smakuje najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam dziś czasu i podałam
Kitchens Alphabetrazowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała puszka pomidorów. 4 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku, 1/2 papryczki chilli, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy do smażenia. Wykonanie: Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając
Anioły w kuchnikrewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego makaronu 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 łyżki masła łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego garść siekanej natki pietruszki Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni roztopić masło z oliwą. Wrzucić posiekany(...)czosnek i papryczkę chilli. Podsmażyć krótko uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać. Dodać krewetki i całość podsmażyć przez około 2-3 minuty. Doprawić ewentualnie solą. Usmażone krewetki wymieszać z ugotowanym makaronem. Przełożyć na talerze i posypać natką
wyzwania kuchennemyślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor i ilość uzależniam od potrzeb. Bazylia. Oliwa do posmarowania papryki. Sól Sos chilli z limonką i kolendrą, gotowy ze sklepu. Oczyszczoną paprykę przekroić na pół. Połówki posmarować oliwą i włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć folią alu. Papryki układamy na blaszce(...)dobrze przypieczona. Upieczone ,zawinięte pozostawiamy do ostygnięcia. Usuwamy skórkę z papryki. Najłatwiej schodzi z odmiany czerwonej. Oczyszczone papryki układamy na półmisku, posypujemy pociętą bazylią. Podajemy z bagietką i sosem chilli z limonką i kolendrą lub bazyliowym sosem winegret. Bardzo dobrze komponuje się z mozzarellą lub na słono z fetą ,jeżeli nie wystarcza nam sama papryka. Dla tych, którzy nie lubią
Kulinarny karnet Christophera