świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany 16% pęczek natki pietruszki pieprz, chilli Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić małże, dodać białe wino i przykryć pokrywką. Gotować(...)pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło z bagietką lub ulubionym pieczywem
wyzwania kuchennekurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ze startym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodałam fasolę i pół łyżeczki kuminu(...)kilku minutach zalałam bulionem i gotowałam ok. 10-15 min. Udko oskubałam z mięsa, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z dodatkiem chilli. Dodałam do bulionu wraz z kukurydzą. Całość pogotowałam jeszcze 10min. Rozlałam na talerze. Wierzch zwieńczyłam kleksem śmietany, a na nim ułożyłam kilka plastrów jalapeno
bastalenapostanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję! Marchewka z groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól ( cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam(...)kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam marchew z groszkiem i gotowałam krótką chwilę. Na koniec wrzuciłam ziemniaki. Całość doprawiłam solą i gotowałam jeszcze chwilkę
bastalenaPieczone ziemniaki...pyszne ...z taką chrupiącą skórką..postanowiłam trochę poszaleć i dodatkiem do ziemniaków była przyprawa rosołowa oraz lekko pikantny suszony pomidor z oregano i chilli.. ziemniaki przyprawa rosołowa pomidor z oregano i chilli cebula koper olej Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki.Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzone wymieszać z olejem i przyprawami, pokrojoną
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 4 placki tortilli 150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej) 200 g sera w kostce (np. edamski) 8 łyżek ketchupu 4 łyżki sosu chilli (np. Develey) Przepis: Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka
Emcia Pichciczosnku Cirio ok. 1/4 szklanki zimnej wody 2 ząbki czosnku mała biała cebula oliwa 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty pieprzu cayenne z chilli sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły(...)Następnie dodajemy krojone pomidory, wodę, suszone oregano oraz pieprz cayenne z chilli i sól z pieprzem, całość mieszamy delikatnie i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniakurczaka partiami, aż uzyska złoty kolor (około 5 minut). Wyjmujemy z oleju i odsączamy nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti
Mania Gotowaniaząbki czosnku · 2 cm kawałek świeżego imbiru · ½ papryczki chilli · sok z połowy limonki · 2 łyżki przyprawy Secrets of India -Bombay Masala (z Kotanyi) · 1 łyżka(...)Doprawiamy sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na całą noc. Czosnek i imbir obieramy i kroimy na drobna kosteczkę. Papryczkę chilli siekamy drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać
Mania Gotowaniasałata lodowa · 1 pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera Sos: · 3 łyżki ketchupu · 4 łyżki majonezu(...)łyżeczka sosu worcestershire · ¼ papryczki chilli drobno pokrojona · 1 łyżka octu · 1 łyżeczka soku z cytryny · sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut
Mania Gotowaniakuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa(...)wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić w kostkę. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i imbir, smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka
Mania GotowaniaKurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około
Mania GotowaniaWołowina po azjatycku w pysznym sosie S kładniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy(...)wódki Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski i marynujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc. Grzyby mun wkładamy do ciepłej wody i moczymy 15 minut. Chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy w słupki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i smażymy około 30 sekund. Dodajemy mięso
Mania Gotowaniapraskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 2 łyżki octu(...)łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki trzcinowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą
Mania Gotowaniabędziemy: 1 op. kabanosów- 380g 1 papryka czerwona 1 słoik ogórków konserwowych ( ok.6 szt) 1 puszka fasoli czerwonej 20 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz mielona papryka chilli Kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i ogórki w drobną kostkę. Z ogórków odciskamy sok. Ser ścieramy na tarce lub kroimy również w drobną kostkę. Fasolę odsączamy i płuczemy. Wszystko(...)razem łączymy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Dodajemy majonez
Olikowa kuchniachleba ze słonecznikiem i ser Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy(...)kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka minut. Zupę brokułową podajemy z grzankami i pokrojonym w kostkę
Mango Papaja