chilli - 4013 przepisów (strona:122/268)

Ognisty gulasz 208

Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki 2 łyżki masła Na rozgrzaną patelnie(...)dodaję rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około 5 min. Smacznego

NaKońcuJęzyka
wegetariańskie burgery z grochu 172

Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm Składniki: użyłam szkl. pojemności 200 ml. 1 szklanka grochu  1 szklanka fasoli karłowatej 1/2 cukinii 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię) sól, pieprz. papryka słodka mleko do namoczenia bułki 2 jajka Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie(...)gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe  mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze. Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu. Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej. Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki i smażymy na patelni lub w piekarniku. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 141

sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne  1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina  bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko Mięso mielone podsmażamy dodajemy(...)pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około 5 min. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru

NaKońcuJęzyka
Bułki bezglutenowe z masełkiem czosnkowym i suszonymi pomidorami 175

wody 2 łyżki oleju ja użyłam oleju z pomidorów suszonych 3 łyżki masła 2 łyżki oliwek zielonych 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 mała papryczka chilli Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło łączymy z posiekanymi pomidorami, czosnkiem, oliwkami oraz papryczka chilli, przyprawiamy do smaku. Formując bułeczki nakładany po 1 łyżeczce

NaKońcuJęzyka
D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach 292

Składniki: 2 duże piersi z kurczaka zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla ząbek czosnku 1/2 cukinii 1 torebka ryżu  2 pomidory oregano, chilli, sól, pieprz, curry 2 łyżki kukurydzy Piersi z kurczaka kroimy w cieńsze filety marynujemy z udziałem ziół i czosnku w małej ilości oleju. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Grillujemy(...)Ryż gotujemy, pomidory wrzucamy do wrzątku na kilka chwil, następnie zalewamy zimna woda i obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę miąższ pomidora. dodajemy oregano, chilli, sól i pieprz oraz curry. jeszcze ciepły, odsączony z wody ryż mieszamy z pomidorami i kukurydzą. Cukinie kroimy w grube plastry, polewamy małą ilością oleju i grillujemy

NaKońcuJęzyka
Placek Ziemniaczany po Węgiersku 253

średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę(...)kroimy w paseczki i w małej miseczce mieszamy go z dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy

NaKońcuJęzyka
Łosoś, pomidor, fasolka. 191

fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę.  Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą(...)obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut i dodajemy usmażonego łososia i fasolkę. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą

Przysmaki Karolki
Papiloty. Płatki. I pałeczki... czyli kusi sushi 198

zrolowaniem maty.  Ot, tyle roboty z obiadem. P.S. Chyba dłużej go jadłam, niż robiłam ;) Sweet Chili Łosoś  i Wege Futomaki 2 porcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą(...)pomocą maty w rulon, który pocięłam na 10 kawałków. Łososia rozmroziłam. Ułożyłam skórą do spodu w papilotach z folii aluminiowej. Zalałam sokiem z pomarańczy, wierzch posmarowałam sosem Sweet Chilli. Owinęłam i zapiekłam przez 15 min. w 150st

bastalena
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 308

pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą morską. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli chcemy by stek był średniokrwisty smażymy(...)każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych

OstryKęs
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 185

listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli + do podania:  koperek, śmietana kwaśna,grzanki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę(...)rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego

My Culinary Art
Sałatka z krewetkami, mango i serem mozzarella 458

mango ćwierć czerwonej cebuli 5-6 czarnych oliwek pół kuli sera mozzarella  łyżka miodu sok z połowy limonki pikantna oliwa z oliwek oliwa z oliwek  sól pieprz chilli w płatkach Na patelni rozgrzewamy pikantną oliwę z oliwek i wrzucamy na nią krewetki. Dodajemy jeszcze miód, sok z połowy limonki, sól i pierz. Doprawiamy szczyptą chilli w płatkach

Mango Papaja
Pierś kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami oraz jalapeno 186

Składniki: 400 gram piersi kurczaka 7-8 suszonych pomidorów 1 papryczka jalapeno chilli w płatkach sól pieprz 5-6 plastrów szynki parmeńskiej Piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Suszone pomidory kroimy na pół a jalapeno w plasterki. Na każdym plasterku szynki parmeńskiej układamy kawałek rozbitej piersi z kurczaka a na nią

Mango Papaja
Indyjska zupa Dahl 197

mleka kokosowego 300 g passaty pomidorowej 2 szklanki wody cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka garam masali 1/2 łyżeczki chilli sok z 1/2 limonki sól, pieprz świeża kolendra oliwa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dodać garam(...)masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć. Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą.  Przelać na talerze i posypać posiekaną kolendrą

wyzwania kuchenne
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 229

zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą z garnka. Uzbrójcie się(...)large pot or deep fryer. Fry spring rolls in portions, approx. 40 seconds. Put on a paper towel for 1 minute. Serve with sweet and sour sauce or sweet chilli sauce. Enjoy

Tajskie smaki
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 167

Składniki:  600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle(...)pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem.  2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia.  3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru

Tajskie smaki