Składniki: 500 g krewetek 3 łyżki śmietany - Bażanowice 12% pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju szczypta kardamonu, chilli, imbiru, sól do smaku sok z cytryny do smaku 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe Przygotowanie: W woku rozgrzać olej, dodać listki laurowe - podgrzać, następnie chilli, imbir, kardamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu śmietanę i połowę posiekanej natki, chwilę
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi z kurczaka 2 listki laurowe 3 goździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem(...)kilkoma kroplami sosu sojowego i cytryny, goździkami,szczyptą imbiru, chilli, solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z migdałami, kardamonem, natką pietruszki, solą, pieprzem, szczyptą imbiru i mlekiem kokosowym. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnię wlać jogurt i trzymać na ogniu, aż się
Gaździnka warzycałym domu... bezcenny :-) Składniki: 250 g piersi kurczaka 1 cebula pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli 50 ml jasnego piwa kilka migdałów ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać (ja nie kroiłam), cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni(...)rozgrzać jedną łyżkę oleju i podsmażyć wszystkie składniki jednocześnie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli, szczyptą kardamonu i imbiru. Podlać piwem, wymieszać i trzymać na ogniu ok 2-3 min. Kiedy piwo się zredukuje, a alkohol wyparuje wlać na patelnię dwie spore łyżki jogurtu, zgasić ogień po ok 2-4 min (kiedy jogurt zgęstnieje). Natkę i migdały posiekać
Gaździnka warzySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę
Gaździnka warzyśrednie pomidory 10 zielonych oliwek 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 80 g sera feta 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz garść świeżej rukoli PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180' C. Pomidory myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy(...)Mieszamy na jednolitą masę. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę przesmażamy. Doprawiamy wszystko solą, pieprze, papryką słodką, chilli i oregano. Dolewamy masę jajeczną. Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy szczypiorek i wstawiamy do piekarnika
kulinarnyJaSkładniki: makaron cannelloni 250 gram, mięso mielone drobiowe 70 dag, cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki(...)moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest w moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować
W Mojej Kuchni LubięKlopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie(...)usmażyć. 5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron
A Ty Smakuj Mnieindyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne(...)grubsze plastry, szybko podsmażyć na patelni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut. 10. Zapieczoną
A Ty Smakuj Mnieszklanki świeżo zagotowanej wody - oliwę z oliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka - kilka pomidorków koktajlowych - 15 g drobno posiekanej mięty - 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki - sól, pieprz, płatki chilli - sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroic w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć(...)chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła. Wlać sok z cytryny, oliwę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny. Ja dodałam jeszcze płatki chilli, przez co całość stała się lekko pikantna. Najlepiej schłodzić przez podaniem ok 2h w lodówce
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: mięso wieprzowe bez kości 1,3 kg, sól peklowa 2 płaskie łyżeczki, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryczka chilli Royal Brand 3 małe, pieprz kolorowy ziarnisty 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, żelatyna 2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki mięso kupiłam w makro jako mięso wieprzowe II gatunek- mięso z tłustymi kawałkami pokroić(...)kostkę do 1 cm, dodać wszystkie składniki, suszone papryczki chilli pokruszyć, ręką dobrze mięso wyrobić aż będzie kleiste do szynkowara włożyć woreczek i i do środka włożyć mięso upychając je tak aby nie było wolnych przestrzeni, woreczek zawiązać, zamknąć szynkowar i do lodówki schować na 48 godzin włożyć szynkowar do garnka z wodą do wysokości 2 cm przed zamknięciem
W Mojej Kuchni Lubięsamo robię z Dyni i jest super----do dyni dodaje adźiki troszke ale jak nie mamy to chilli ..... SKŁADNIKI(...)łyżeczka chilli 1 łyżeczka pieprzu 3 małe sloiczki przecieru WYKONANIE Cukinie obrać ze skóry i zetrzeć na grubych
w mojej kuchnigołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego! Sos pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, oregano sól, pieprz chilli w proszku ocet jabłkowy oliwa z oliwek Przepis na sos Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobną kosteczkę cebuli i szklimy. Można cebulę lekko posolić oraz pocukrzyć, aby zmiękła. Gdy będzie(...)używamy świeżych pomidorów, trzeba je uprzednio obrać ze skórki i drobno pokroić. Od razu można również doprawić sos solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Nie zawadzi również odrobina chilli oraz kilka kropel octu jabłkowego dla kontrastu smakowego. Jeśli kwaśne pomidory dodac odrobinę cukru. Sos dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozgotować, a płyn odparować
w mojej kuchniSkładniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli,imbir i kurkuma =1 łyżeczka kurkumy ,pół łyżeczki imbiru i pół chilli,ilość można zwiekszyc ,według własnych upodobań.. Wykonanie
w mojej kuchniPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień. Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu
Salonik smakówokoło 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól Pomidory parzymy i zdejmujemy skórkę. Czosnek obieramy, papryczkę kroimy. 2 pomidory miksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody
Humanistka w kuchni