tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego imbiru ziemniaki 1kg ziemniaków obranych i pokrojonych w większą kostkę 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju słonecznikowe (lub innego) 1 główka czosnku 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej(...)piórka 1 limonka sól pietruszka lub kolendra do dekoracji Sposób przygotowania Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie, do dużego foliowego woreczka wsypać przyprawy (chilli, gorczyca, kmin, koper włoski, kurkuma) i olej. Wymieszać. Wsypać ziemniaki, zamknąć woreczek i dokładnie je obtoczyć w przyprawach. Wysypać ziemniaki na blachę, dodać porozdzielane, ale nieobrane z łupin ząbki czosnku z 1 główki
W kuchni wieczoremawokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi Składniki na pastę z awokado i bazylii z pomidorkami koktajlowymi dla 4 os: 3 awokado 2 średnie cebule sok z 1 cytryny odrobina chilli sól 10 listków świeżej bazylii 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Awokado obrać i zmiksować z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać chilli, sok z cytryny, oliwę
Anielskie Smakidietę. Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem SKŁADNIKI: (na 4 porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory 6 kawałków suszonych pomidorów ostra papryczka chilli 500g mięsa mielonego z indyka sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon oliwa pomidorowa do smażenia ser żółty do posypania WYKONANIE: Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy(...)mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez
Pyry na GazMartą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce i, jak to z kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 400 g kapusty poszatkowanej 400g krojonych pomidorów (puszka) 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, świeża natka(...)kolendra Sposób przygotowania W garnku podsmażyć przez 2-3 minuty czosnek, chilli i ziarna kuminu. Dodać ziemniaki i kapustkę, wymieszać i dusić 15 minut. Dolać pomidory i bulion i gotować 30-45 minut aż ziemniaki się ugotują a kapusta zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami
W kuchni wieczorempodaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku szczypta chilli w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) olej słonecznikowy do smażenia sól SKŁADNIKI NA SOS: 500 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek mięty świeżo wyciśnięty(...)cytryny sól A jak to zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w kostkę melona i kulki winogron przekrojone na pół(...)miarę możliwości wyciągnąć z nich pestki). Na wierzchu ułożyć ser również pokrojony w kostkę i posypać kuleczkami porzeczki. Z chilli (drobno pokrojonego), oleju, octu, soli i pieprzu przygotować dresing i polać nim sałatkę
Kuchnia w opałachKilka dni temu otrzymałam miła przesyłkę od Bonduelle . Wśród całej zawartości, jako pierwsza moją uwagę przykuła puszeczka z kukurydzą z dodatkiem chilli. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc postanowiłam przetestować ją na pierwszy ogień. I tak powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka
Kuchnia w opałachżycia ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 80 g makaronu ryżowego 1 mała mrchewka 2 plastry selera por (około 10 cm) 1/2 młodej (małej) cukinii 6 małych pieczarek 1/2 strąka chilli sól pieprz kolorowy świeży tymianek masło klarowane A jak to zrobić: Marchewkę, seler, por i cukinię pokroić w cienkie paski. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać(...)masło i dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, delikatnie podsmażyć. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i mieszając, podsmażać aż lekko zmiękną (muszą być al dente inaczej będą się rozpadać). Całość doprawić solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron ułożyć na talerzu i na środek wyłożyć warzywa. Polecam serdecznie i życzę smacznego
Kuchnia w opałachjuż mocno tęsknię za bazarkami, pełnymi cudownie świeżych i pachnących warzyw i owoców. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia 1 duża marchewka świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego szczypta chilli sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki olej do smażenia salsa: 1 papryka czerwona 1 ząbek czosnku 1 szalotka oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia A jak to zrobić: Cukinię(...)wodę. Marchewkę obrać i zetrzeć, również na grubych oczkach, dodać drobno pokrojone listki czosnku i oregano. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do marchewki. Doprawić solą, pieprzem i chilli, wymieszać na gładką masę razem z jajkiem i mąką. Placuszki smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wszystkie składniki na salsę bardzo drobno pokroić i wymieszać ze sobą (lub podobnie
Kuchnia w opałachpracy za niedługo iść trzeba. Ratuję się zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę. SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól pieprz(...)szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone chorizo i przecier, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość smażyć, aż się wszystkie składniki dobrze połączą i zagrzeją. W między czasie kromki bagietki skropić oliwą i zrumienić
Kuchnia w opałachsylwestrowym stole, w dużej mierze zagoszczą niewielkie przekąski. SKŁADNIKI: 150 g wędzonego łososia 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz szczypta chilli 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka) papryka mielona, słodka (opcjonalnie) A jak to zrobić: Łososia, ogórka, pieczarki oraz cebulkę ze szczypiorkiem, bardzo(...)drobno pokroić. Doprawić chilli, pieprzem, sosem sojowym, chrzanem i oliwą. Bardzo dobrze wymieszać. Z wierzchu można go jeszcze posypać odrobiną mielonej, słodkiej papryki. Podawać z grzankami (moje przygotowałam z bagietki czosnkowej
Kuchnia w opałachmakaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty(...)imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Kategoria: Makarony , Sosy
kuchcikowniaposiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty(...)plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól
OstryKęswymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam(...)posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem
OstryKęsgram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE Sos BBQ: Wszystkie składniki wkładamy do małego garnka. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Studzimy sos. Żeberka kroimy na kawałki co 1 lub co 2 kości(...)każdej strony solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy je do miski i marynujemy przez co najmniej 2 godziny w oleju, posiekanym czosnku, chilli i połowie sosu BBQ. Zamarynowe żeberka grillujemy na rumiano. Mięso w środku powinno być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka
OstryKęs