proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty. Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendra, chilli, sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem
Oka w rosole czyli KaFka gotujedrobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, dodajemy odsączoną i wypłukana fasolę z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku sola oraz papryką chilli, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki Sekretne życie jelit - Wydawnictwo
Bajeczna Kuchniaorzechów laskowych Helio Natura duże jajko mąka słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnek w proszku, sól, pieprz Wykonanie: Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. Oprószamy z każdej strony solą, chilli, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie płatki kukurydziane i orzechy kruszymy w blenderze. Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz
Podróż w kulinariadowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli 2 łyżki oliwy świeża bazylia lub natka - do dekoracji Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
wyzwania kuchennełyżki soli • 250 g suchego makaronu pszennego Udon lub Chow mein • 5 jajek ugotowanych na twardo • 2 cebule dymki ze szczypiorem • 20 g suchych grzybków moon • 1 świeża papryczka chilli - lub łyżka suszu • 20 ml sosu sojowego
AniaGotuje.plciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować pod makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać imbir, kolendrę, kurkumę, curry lub garam masala oraz resztę tłuszczu i lekko podsmażyć. Miąższ kokosowy rozcieńczyć
Ola la LCHFszkl. mąki pszennej -1/4 szklanki rozpuszczonego smalcu lub margaryny -1 szkl. ciepłej wody -3 łyżki oleju rzepakowego -600g mielonej wołowiny -1 cebula -2 ząbki czosnku -2 papryczki chilli -1/2 łyżeczki tabasco -1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki soli -5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej -50 g tartego żółtego sera
Zielona KuchniaSzybki prosty obiad, polecam. Smak sosu wyborny. Zamiast śmietany możecie dodać jogurt grecki. Wtedy danie będzie w wersji dietetycznej. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, chilli. Dokładnie wymieszać. Ząbek czosnku posiekać, cebulkę obrać i pokroić drobno, pieczarki przekroić na pół. Jak pieczarki są bardzo małe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę
Kuchnia Pokoleńdowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli 2 łyżki oliwy świeża bazylia lub natka - do dekoracji Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
wyzwania kuchennebyły konkretne, nie zawierały nie wiadomo ilu pozycji, co dla mnie jest plusem. Lepiej mniej do wyboru, a wiadomo, że świeże. Na przystawkę zamówiłam sobie krewetki z czosnkiem i chilli. Były obłędne! Piękna forma ich podania, do tego świeże pieczywo z masłem czosnkowym... Niebo w gębie. Mój Mąż zamówił bulion cielęcy, który również przypadł mu do gustu. Danie główne
Trufelkowookoło 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę sosu chilli. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Do kaszy dodaj cebulę oraz siemię, całość wymieszaj i dopraw. Z powstałej masy uformuj pulpety. Aby przygotować
Via Gustospaghetti 100g spaghetti pełnoziarnistego, bezjajecznego mała cebulka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 2 czubate łyżki pestek dyni 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości sól, pieprz, chilli Sposób przygotowania: Makaron ugotuj. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj dynię i podsmażaj około 2 minuty aż lekko zmięknie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, przyprawami oraz
wysmienityciemnym makaronem. Cebulki i ząbki czosnku obrać i pokroić drobno. Do woka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając. Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać
Kuchnia PokoleńPrzedwiośnie... i jaka zupa? II Lekka i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze dni. Osobom lubiącym ostre przyprawy polecam również dodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć
Zielona Kuchniauwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam z potrójnej porcji ;-)) -1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -1/2 strączka papryczki chilli -1/2 filiżanki wody Przygotowanie Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotować dorsza (5 – 6 min), a następnie odcedzić
Zielona Kuchnia