chilli - 4013 przepisów (strona:134/268)

Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy 466

lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna (sok) - 150 g cukru  (lub mniej jeśli pomidory są słodkie) - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki pieprzu - 1/4 łyżeczki chilli - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 10 szt goździków - 3 liście laurowe - szczypta gałki muszkatołowej Pomidor myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy

CookYourself
Grillowane krewetki z kolendrą i limonką 182

Grillowane krewetki z kolendrą i limonką: ok. 500-800 g szarych krewetek (nie ugotowanych) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) sok z połowy limonki duża szczypta soli posiekana kolendra do posypania (ok. 4 łyżki) do podania: cząstki limonki i lekki sos majonezowy Lekki sos majonezowy na bazie awokado: ½ dojrzałego awokado

Poezja smaku
Makaron z cukinią, pesto, chilii i szynką parmeńską 155

Polecam przepis na lekki, szybki obiad do pracy. Do tego do zrobienia w kilka chwil.  100 g makaronu  1 spora cukinia  1 cebula 1/2 papryczki chilli  1 łyżka pesto bazyliowego 3 plastry szynki parmeńskiej 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Szefowa kuchni
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem 163

rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. The post Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Diabelskie żeberka 109

Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 papryczki chilli pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI 100

się zarówno jako dip, jak i pasta do rozsmarowania na kromce chleba. Składniki: 500g marchewki 1 duża cebula 1/2 główki czosnku (obrane ząbki) 3-4 łyżki oliwy (np z chilli) 1 średni batat 2 dl (200ml) płatków owsianych pieprz sól sok z cytryny batata zawiń w folię aluminiową i [...] Artykuł PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Potrawka z kurczaka, ryżu i warzyw 111

kurczaka z warzywami. Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 4 pałki z kurczaka 1 szklanka ryżu długoziarnistego czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 cebulki dymki 1/2 młodej cukinii kilka czarnych oliwek 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki kurkumy olej lub oliwa do smażenia sól garść posiekanej

Kasia i jej kobiecy świat
Pieczone kotlety z fasoli i batatów 179

guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku) salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry) Instructions Cebulę posiekać. Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce

Cooking for Emily
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 217

kawą dużą za 10 PLN . Wszystko oczywiście solo lub w duecie :) Pączkarnia zachęcała zwłaszcza do wypróbowania ich pączkowego bestsellera czyli pączka o uroczym kształcie serca z nadzieniem pomarańczowym z chilli . Wydawałoby się, że jest to atrakcja wyłącznie dla spragnionych bardziej wystrzałowych wrażeń - nic bardziej mylnego! Właścicielka zapewniała, że ostre chili wyśmienicie podkreśla smak słodkiego nadzienia i świetnie się komponuje

Grunt to przepis!
KIEŁBASA W OSTREJ GLAZURZE 98

Dzisiaj zapraszam Was na przepis dla amatorów ostrzejszych smaków. Składniki: 3 kiełbasy podwawelskie 1 szklanka ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku pieprz imbir chilli Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do ketchupu, miodu, sosu sojowego oraz przypraw. Kiełbasę nacinamy i grillujemy przez ok 5 minut. Następnie smarujemy kiełbasy glazurą. Grillujemy przez ok 10 minut. Gotowe

Kuchnia w oparach
Kremowa zupa z selera naciowego 124

krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy smak. Smacznego! Artykuł Kremowa zupa z selera naciowego pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby 190

propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę

Cooking for Emily
DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE 189

solą, pieprzem, tymiankiem, oregano (daję go dość sporo ok. 2 łyżeczek) i posiekaną świeżą bazylią (może być też suszona). Jeżeli lubisz ostrzejsze dania, możesz do sosu dodać odrobinę papryczki chilli, by podkręcić jego ostrość. SMACZNEGO A jeśli szukasz innych dietetycznych sosów polecam Ci przepis na DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY oraz DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY Artykuł DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE pochodzi

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Wiosenny twarożek z kiełkami 253

słoiczku zabrać do pracy, szkoły.  kiełki rzodkiewki i lucerny 250 g sera półtłustego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 6 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego szczypior zielony papryczka chilli żólta 1/2 papryki czerwonej Serek przekładam do miski, dodaję jogurt i miksuję blenderem żeby był puszysty. Paprykę kroję w kostkę, ogórka też kroję w kostkę i rzodkiewkę. Dodaję do serka, doprawiam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania