chilli - 4013 przepisów (strona:134/268)

Grillowane krewetki z kolendrą i limonką 182

Grillowane krewetki z kolendrą i limonką: ok. 500-800 g szarych krewetek (nie ugotowanych) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) sok z połowy limonki duża szczypta soli posiekana kolendra do posypania (ok. 4 łyżki) do podania: cząstki limonki i lekki sos majonezowy Lekki sos majonezowy na bazie awokado: ½ dojrzałego awokado

Poezja smaku
Makaron z cukinią, pesto, chilii i szynką parmeńską 159

Polecam przepis na lekki, szybki obiad do pracy. Do tego do zrobienia w kilka chwil.  100 g makaronu  1 spora cukinia  1 cebula 1/2 papryczki chilli  1 łyżka pesto bazyliowego 3 plastry szynki parmeńskiej 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Szefowa kuchni
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem 167

rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. The post Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Diabelskie żeberka 111

Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 papryczki chilli pieprz Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz

Szalona Kuchnia Eweliny
PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI 101

się zarówno jako dip, jak i pasta do rozsmarowania na kromce chleba. Składniki: 500g marchewki 1 duża cebula 1/2 główki czosnku (obrane ząbki) 3-4 łyżki oliwy (np z chilli) 1 średni batat 2 dl (200ml) płatków owsianych pieprz sól sok z cytryny batata zawiń w folię aluminiową i [...] Artykuł PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z PŁATKAMI OWSIANYMI pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Pieczone kotlety z fasoli i batatów 188

guacamole ( rozgniecione avocado, sok z limonki, trochę drobno posiekanej czerwonej cebuli, troszkę rozgniecionego czosnku) salsa z pomidorów ( 3 pomidory pokrojone w kostkę, pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, trochę posiekanego chilli, łyżka soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, garść posiekanej kolendry) Instructions Cebulę posiekać. Bataty obrać i zetrzeć ( najlepiej za pomocą spiralizera do warzyw, ale można też na tarce

Cooking for Emily
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 219

kawą dużą za 10 PLN . Wszystko oczywiście solo lub w duecie :) Pączkarnia zachęcała zwłaszcza do wypróbowania ich pączkowego bestsellera czyli pączka o uroczym kształcie serca z nadzieniem pomarańczowym z chilli . Wydawałoby się, że jest to atrakcja wyłącznie dla spragnionych bardziej wystrzałowych wrażeń - nic bardziej mylnego! Właścicielka zapewniała, że ostre chili wyśmienicie podkreśla smak słodkiego nadzienia i świetnie się komponuje

Grunt to przepis!
KIEŁBASA W OSTREJ GLAZURZE 100

Dzisiaj zapraszam Was na przepis dla amatorów ostrzejszych smaków. Składniki: 3 kiełbasy podwawelskie 1 szklanka ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku pieprz imbir chilli Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do ketchupu, miodu, sosu sojowego oraz przypraw. Kiełbasę nacinamy i grillujemy przez ok 5 minut. Następnie smarujemy kiełbasy glazurą. Grillujemy przez ok 10 minut. Gotowe

Kuchnia w oparach
Kremowa zupa z selera naciowego 129

krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy smak. Smacznego! Artykuł Kremowa zupa z selera naciowego pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby 194

propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę

Cooking for Emily
DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE 195

solą, pieprzem, tymiankiem, oregano (daję go dość sporo ok. 2 łyżeczek) i posiekaną świeżą bazylią (może być też suszona). Jeżeli lubisz ostrzejsze dania, możesz do sosu dodać odrobinę papryczki chilli, by podkręcić jego ostrość. SMACZNEGO A jeśli szukasz innych dietetycznych sosów polecam Ci przepis na DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY oraz DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY Artykuł DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE pochodzi

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Wiosenny twarożek z kiełkami 256

słoiczku zabrać do pracy, szkoły.  kiełki rzodkiewki i lucerny 250 g sera półtłustego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 6 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego szczypior zielony papryczka chilli żólta 1/2 papryki czerwonej Serek przekładam do miski, dodaję jogurt i miksuję blenderem żeby był puszysty. Paprykę kroję w kostkę, ogórka też kroję w kostkę i rzodkiewkę. Dodaję do serka, doprawiam

wesoła kuchnia
Żeberka pieczone w coca-coli 237

ząbki czosnku 1-2 płaskie łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2-3/4 łyżeczki jakiejś ostrej przyprawy (może to być chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka) 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka kroimy na mniejsze części. Przekładamy do zamykanego pojemnika lub dużego woreczka strunowego. Do większego garnuszka

Smaki Na Talerzu
Najlepsza zupa meksykańska! 216

puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy)   *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone

Blog z Apetytem