chilli - 4013 przepisów (strona:133/268)

KIEŁBASA W OSTREJ GLAZURZE 117

Dzisiaj zapraszam Was na przepis dla amatorów ostrzejszych smaków. Składniki: 3 kiełbasy podwawelskie 1 szklanka ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku pieprz imbir chilli Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do ketchupu, miodu, sosu sojowego oraz przypraw. Kiełbasę nacinamy i grillujemy przez ok 5 minut. Następnie smarujemy kiełbasy glazurą. Grillujemy przez ok 10 minut. Gotowe

Kuchnia w oparach
Kremowa zupa z selera naciowego 150

krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę selerową można podawać solo albo z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Dzieciom podaję najczęściej z ryżem. Dla dorosłych polecam posypać zupę płatkami chilli, co niewątpliwie wyostrzy smak. Smacznego! Artykuł Kremowa zupa z selera naciowego pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Naleśniki z mąki z ciecierzycy na 3 sposoby 214

propozycja nadzienia: upieczone z solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę

Cooking for Emily
DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE 221

solą, pieprzem, tymiankiem, oregano (daję go dość sporo ok. 2 łyżeczek) i posiekaną świeżą bazylią (może być też suszona). Jeżeli lubisz ostrzejsze dania, możesz do sosu dodać odrobinę papryczki chilli, by podkręcić jego ostrość. SMACZNEGO A jeśli szukasz innych dietetycznych sosów polecam Ci przepis na DIETETYCZNY SOS PIECZARKOWY oraz DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY Artykuł DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE pochodzi

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Wiosenny twarożek z kiełkami 277

słoiczku zabrać do pracy, szkoły.  kiełki rzodkiewki i lucerny 250 g sera półtłustego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 6 rzodkiewek 1/3 ogórka zielonego szczypior zielony papryczka chilli żólta 1/2 papryki czerwonej Serek przekładam do miski, dodaję jogurt i miksuję blenderem żeby był puszysty. Paprykę kroję w kostkę, ogórka też kroję w kostkę i rzodkiewkę. Dodaję do serka, doprawiam

wesoła kuchnia
Żeberka pieczone w coca-coli 261

ząbki czosnku 1-2 płaskie łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2-3/4 łyżeczki jakiejś ostrej przyprawy (może to być chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka) 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka kroimy na mniejsze części. Przekładamy do zamykanego pojemnika lub dużego woreczka strunowego. Do większego garnuszka

Smaki Na Talerzu
Najlepsza zupa meksykańska! 230

puszka kukurydzy (ja użyłam kukurydzy z chili) 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka przecieru pomidorowego – najlepiej pikantnego Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, oregano, kmin rzymski, chilli (Ewentualnie 2 łyżki mąki lub trochę śmietanki do zaciągnięcia zupy)   *** W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy mięso mielone

Blog z Apetytem
Krewetki curry z serem halloumi 177

szczerze ja nie lubię. Krewetki oczyścić z jelita. Na górze naciąć wzdłuż krewetki i wyciągnąć jelito. Wrzucić krewetki do miski, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone drobno chilli ( bez nasionek i błonek ), sok z cytryny, pastę curry, obsypać lekko solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Na półmisku rozrzucić umytą i osuszoną rukolę. Na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Aromatyczny kurczak z woka w towarzystwie kolorowych warzyw 155

strzał w dziesiątkę! Składniki: 200g pełnoziarnistego makaronu farfalle 250g fileta z kurczaka 1/2 cebuli 150g świeżego brokułu 150g cukinii 100g groszku cukrowego 2 czerwone mini papryki 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry 50g sera Grana Padano sól morska świeżo zmielony pieprz kilka listków świeżej kolendry olej arachidowy Wykonanie: 1. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomysł na… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym 139

innych zbędnych dodatków. Zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i sera cheddar. Ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu i dodałam pomidory z chilli (z puszki). Doprawiłam kolendrą mieloną, ziołowym pieprzem i majerankiem. Ziemniaki wymieszałam z połową startego sera i gałką muszkatołową. Ziemniakami wyłożyłam spod i boki formy. Wyłożyłam na to mięso i posypałam pozostałą

Kucharzyca
Konserwa z pachwiny 234

SUROWIEC -pachwina z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 12-14 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -chilli jalapeno grys czerwone 1g/kg -papryka słodka wędzona 1-2 g/kg -liść laurowy jeden na puszkę/słoik -ziele angielskie dwa ziarna na puszkę/słoik WYKONANIE  Kupione mięso płuczemy pod bieżącą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 181

solę aby sięnie przypaliły (cebula puści sok) i rumienię delikatnie. Dodaję zeiloną paprykę i pokrojoną, obraną ze skórki czerwoną paprykę. Duszę na małym ogniu kilka minut i dodaję pomidory, chilli i połowę ziół. Gotuję na wolnym ogniu ok. godziny, pod przykryciem, aż warzywa się rozpadną i powstanie z nich gęsty sos. Podaję z makaronem (ten na zdjęciu zrobiłam sama), posypuję

cinnamonandmintfood
Chrupiące krewetki w kremowym sosie. 116

limonki - szczypiorek do przybrania Sposób przygotowania: Sos: Żółtka ubijamy z solą, pieprzem i octem. Następnie bardzo powoli wlewamy olej, wciąż ubijając, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy sosy chilli, Tabasco i słodką paprykę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempura: Do miski przesiewamy mąkę z solą i chili. Dodajemy wodę, żółtko i dokładnie mieszamy,   Krewetki obieramy, pozbywamy

DominikaDolci
Golonka zapiekana w piwie z miodem 165

Marynata z piwa i miodu 1 szklanka piwa 1 łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka ząbków czosnku 2 cebule pokrojone w plasterki Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso

Korniszonki