mleka kokosowego 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy Chilli jeśli preferujecie ostre smaki, wedle uznania Dynię, jeśli piżmowa obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażany dynię i czosnek. Dodajemy soczewicę, przyprawy
Kucharzycapietruszki 2 połówki piersi z kurczaka 75 g kaszy gryczanej 75 g kaszy jęczmiennej sól i ulubione przyprawy, u mnie głównie pieprz czarny, słodka papryka, czosnek granulowany, curry, chilli Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem pierś z kurczaka zamarynuj w ulubionych przyprawach i wstaw do lodówki na noc. Marchewki, pietruszki oraz dynię obierz, oczyść, umyj i pokrój w kostkę
Zdrowie na języku :Pzastąpić szpinakiem) 100 g ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 pomidory 1 czerwona cebula SOS 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć) sól, pieprz do smaku Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu). Jarmuż pokroić na kawałki i ugotować na parze
Smaczny zeszytmleka kokosowego 1 średniej wielkości batat 1 cebula 1 ząbek czosnku 11/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania) 2 łyżki oleju 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie) Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu
Niedzielny kucharzmarynata : 1 l mleka 3,2 % 5-6 strączków kardamonu 4-5 goździków 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 gwiazdki anyżu 2 kawałki cynamonu 1 gałka muszkatołowa 1 ostra papryczka chilli 2 łyżki miodu sól do smaku panierka : 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Udka płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy i odstawiamy na dwie
Ogrodnik w podróżyboczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki musztardy 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku
Blog z Apetytempotem koniecznie przygotujcie Składniki : 1 szt kurczaka o wadze około 1,2 – 1,5 kg 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka mielonego chilli lub ostrej papryki jeśli lubicie łagodniej 2 łyżki miodu 1 łyżka granulowanego czosnku 2 łyżeczki mielonego , suszonego imbiru 3 łyżki ketchupu dobrej jakości , bez posmaku octu 2 łyżki oleju
Ogrodnik w podróżynauczymy się czegoś nowego. Przeglądem wszystkich tych rodzajów dań było spotkanie klubu kolacyjnego Czytaj, gotuj i jedz poświęcone testowaniu przepisów z najnowszej książki Ottolengiego wydanej nakładem wydawnictwa Filo. MENU: Chilli z rybą i tahini Pappardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami Chlebek buraczany z kminkiem i kozim twarogiem Frittata z cukinią Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami Sałatka
Ugotowane pozamiatanekiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy 3 – 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby ) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody
Ogrodnik w podróżysmażymy co jakiś czas potrząsając , do momentu aż będą miały złoty kolor . Wysypujemy na miskę wyłożoną papierowym ręcznikiem ,żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Studzimy , solimy . Można doprawić chilli lub papryką i serwujemy .Najsmaczniejsze jak godzinkę odpoczną , wtedy nie smakują frytkami ,, tylko jak rasowe chipsy Doskonała przekąska Nie zostawiajcie do drugiego dnia, bo nie zawierają konserwantów i tracą swoją chrupkość i świeżość
Ogrodnik w podróżyświata i chyba moją ulubioną burgerową propozycją jest burger przygotowany przez Marcina Wrzoska, czyli Polish Zombie. W czarnej bułce znajdziecie 2 burgery wołowe, bekon, krążki cebulowe, cheddar, jalapeno, świeże chilli, whisky, sos bbq oraz sałatę. I przyznam, że w tej konfiguracji znalazły się wszystkie ukochane przeze mnie smaki. Ten burger to spełnienie marzeń - pikantny i nafaszerowany smakiem
Cooking Monsterpapryczek oraz soczewicy. Składniki: 1l bulionu 1 duży batat 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pół szklanki czerwonej soczewicy 0,5 kg polędwiczek z kurczaka natka pietruszki 2 papryczki chilli 2-3 łyżki śmietanki 30% łyżka masła przyprawy: po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, łyżeczka kolendry, pół łyżeczki oregano, sól i biały pieprz. Przygotowanie: Batata obieramy
CityTaste - Przepisysamą łyżeczką. Podstawą udanego pieczonego bakłażana jest spora ilość oliwy. To ona sprawia, że miąższ jest tak delikatny. Reszta to już kwestia naszej wyobraźni, ale z odrobiną miodu i chilli smakują wybornie. Od lat bakłażany przygotowuję w taki właśnie sposób. Po upieczeniu polewam je zwykle sosem z pasty sezamowej tahini i posypuję pestkami granatu oraz kolendrą. Pycha! Można je również
Food Square