następnym razem upiekę swoją , tylko muszę wyhodować, może latem… Składniki : marynata : 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki , mielonego chilli 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego pozostałe : kaczka – tuszka , około 2,5 kg duży garnek ( 10 l ) , taki w którym, da się
Ogrodnik w podróżypasty miso – https://wesoil.pl/miso/466-pasta-miso-white-jasna-400g-japonia.html?search_query=miso&results=5 Składniki: 115 ml oleju 50 ml wody 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pasty miso 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta pieprzu cayenne lub chilli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblenduj za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego. Użyj schłodzonego wcześniej oleju oraz zimnej wody. Gotowy sos przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia. Via Gusto
Via Gustoobiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak każdy przepis możecie go dowolnie modyfikować np. dodać mu odrobinę ostrości dodając papryczki chilli. Kolorowy makaron z kurczakiem – składniki: 2 filety z kurczaka 1 papryka (kolor dowolny) 2 szklanki kolorowego makarony np. muszelki, świderki 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamiast chrupiących skwarek z boczku, miałam chrupiące czarne węgielki :) Natomiast por udusił się idealnie, bez rumienienia i bez przyklejania do patelni: Kolejną potrawą jaką testowałam na nowej patelni było Chilli con carne z 1 kg mięsa. Patelnia jest patelnią głęboką i byłam ciekawa, czy pomieści podwójną porcję potrawy, jaką przygotowywałam do tej pory w dużym żeliwnym garnku. Oczywiście pomijam tutaj
Moja Delicjapiersi z kurczaka 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów łyżka oleju rzepakowego imbir (2cm) kurkuma, cynamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy) Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebule i smaż na wolnym ogniu. Dodaj
wysmienityDelikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie pasty z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Podusić miąższ widelcem, dodać posiekaną chilli i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie warzyw – sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleńpieczonej wieprzowiny w stylu kubańskim* -4-5 plasterków salami -2 łyżeczki masła *wieprzowina w stylu kubańskim to zazwyczaj łopatka zamarynowana z pieprzem, mielonym kminkiem, oregano, oliwą z oliwek, czosnkiem, chilli, cebulą i sokiem z pomarańczy pieczona w jednym kawałku i później krojona w skrawki. Jeżeli nie mamy możliwości przygotowania takiej wcześniej - można użyć doprawionego mięsa gulaszowego pokrojonego w mniejsze kawałki
Zielona KuchniaKawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek sypki Sól himalajska Pieprz ziołowy Curry Kurkuma Chilli Odrobina gałki muszkatołowej Kilka kropel oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do wody. Gotujemy i po chwili od zagotowania dodajemy różyczki kalafiora
Czarnawisienkadodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy
słodki bratekSUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony lub krojony -papryczka chilli jeśli ktoś lubi lub zwykła papryka -słoiki WYKONANIE Na dno słoika wkładamy pociętą w grubą kostkę wędzonkę u mnie to było około 4 cm. Dodajemy czosnek i paprykę pociętą drobno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego masła szczypta soli, czarnego pieprzu, odrobina chilli mieszanka oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Wielkopolski do wysmarowania formy odrobina bułki tartej Dodatkowo: garść rukoli 120 g wędzonego łososia około 135 g serka kanapkowego 2 łyżki majonezu sól, pieprz
Smaki Na Talerzudynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli 4 ząbki czosnku (bez obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych
Dzieje kuchennej WiewióryOSÓB: 2 filety z kurczaka 20 dag mrożonych warzyw chińskich 2 łyżki natki 200 ml mleczka kokosowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki curry Olej do smażenia np rzepakowy 20 dag Makaronu Spaghetti Lubella PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie
Gotowanie Patkiproponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty. Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendra, chilli, sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem
Oka w rosole czyli KaFka gotujedrobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, dodajemy odsączoną i wypłukana fasolę z puszki, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku sola oraz papryką chilli, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki Sekretne życie jelit - Wydawnictwo
Bajeczna Kuchnia