chilli - 4013 przepisów (strona:146/268)

Grissini z czarnuszką i chilli 81

przepisu zbliżonego do dzisiejszego już od XIV wieku. Klasyczna wersja grissini to samo ciasto z solą, ale można też dodać wiele różnych przypraw żeby urozmaicić ich smak - jak właśnie chilli i czarnuszkę. Spróbujcie

Milion Smaków
Koreczki z tortilli i łososia 620

liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno. Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową

wesoła kuchnia
kark wieprzowy po madziarsku, czyli długo pieczona domowa wędlina 191

Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta lubczyku szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy kila ziaren kolendry 6-8 niewielkich papryczek  chilli  2 łyżki pomidorów suszonych  Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( olej, ocet, maggi sól, pieprz) wkładamy do sporej miski i mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie

Miód i pieprz
Przepis na pasztet 241

pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 jajek (osobno żółtka i białka) 1 kajzerka Sposób przygotowania Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso z wyjątkiem wątróbki i piersi z kurczaka wkładamy z warzywami

Mieszam w Garnku
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 153

pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem.  Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 221

warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając. Pod koniec dodać miód

Kuchnia Pokoleń
Ceviche z dorsza 176

powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki

Szczęśliwa kuchnia
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 239

narobimy się tutaj przygotowując danie ani potem, sprzątając. W przepisie podaje wariant podstawowy, ale możecie dodać inne/więcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki

Mieszam w Garnku
Restauracja indyjska Ganesh 121

Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne i pyszne oraz

Karola gotuje
Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 156

jakości. Nie dostaniecie tu byle jakiej kawy tylko specjalnie wybrane ziarna, ekstra zamawiane herbaty o różnych smakach. I w ogóle smaki odgrywają tu bardzo ważną rolę: imbir, mleko kokosowe, chilli, granat, czerwony pieprz itd. Połączenia w każdej wariacji kolorystycznej i smakowej. Na pewno nie można się tu nudzić. Hasło na dziś Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że walczy

Relaxtime
Stek z tuńczyka z glazurowanymi warzywami na świeżym tymianku 197

ViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy

Viola cooks with passion
Pikantne krążki paprykowe 133

Połączenie smaku twarożku, kwaśnego jabłka i ostrej papryczki w postaci przekąski. Pikantne krążki paprykowe 250 g białego sera 2 łyżki jogurtu 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 ostre papryczki chilli 2 kwaśne jabłka sok z połówki cytryny szczypior i słodka papryka do dekoracji Obieramy jabłka , wycinamy środki z gniazdami nasiennymi tak, by powstały krążki. Kroimy jabłka na plasterki. Skrapiamy sokiem

Gotuj Sam!
Czeko- kawa z bitą śmietaną 109

żeby nudno nie było, dzisiaj zapraszam Was na czeko-kawę a właściwie czeko-Inkę. Czyli delikatny smak kawy Inka, zmieszany z gorzką czekoladą, a dla smakoszy, polecam dodać szczyptę chilli, która lekko wyostrzy nam smak. Do tego obowiązkowy o tej porze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się

Mieszam w Garnku
Najlepsze dania ze śledzi 203

sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną   Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką   Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli  Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym Śledzie w papryce z gorczycą Sałatka warstwowa ze śledziem Śledzie opiekane Opiekane śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie Opiekane śledzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lobster z glazurowaną papryczką chilli 223

odbierze mi nikt . Pasja , wyobraźnia i smak . Kurczę kocham to !!!! Składniki: 1 osoba 1 Lobster świeży 0.5 kg kostki lodu , tyle by zakryć homara po ugotowaniu 1 papryczka chilli 3 łyżki masła czosnkowo-koperkowego sok z limonki 1 łyżeczka miodu 1 cebula dymka drobno pokrojona w kostkę 1 łyżka świeżego koperku Wbrew wszystkiemu, musimy uśmiercić zwierzątko. Jak widzę przepisy

Viola cooks with passion