chilli - 4013 przepisów (strona:145/268)

PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 186

granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce

Gotowanie Patki
Miodowo-cynamonowe ziemniaki z patelni 135

efektem końcowym. Mile zaskoczona;) 4 większe ziemniaki około 150-180 g mrożonego groszku 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki octu jabłkowego szczypta chilli sól Groszek rozmrażamy. W szklance łączymy miód, 2 łyżki octu jabłkowego oraz cynamon i szczyptę chili. Mieszamy dokładnie. Cebulę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy 1 łyżkę octu

Smaki Na Talerzu
Sałatka dwa oceany 144

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : Ocean tuńczyka : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki fasoli czerwonej 2 świeże papryki chilli -posiekane drobniutko mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie -odcedzonych i posiekanych 2-3 ząbki czosnku-wyciśnięte praską 3 ogórki korniszony ( niezbyt duże , muszą być twarde )- drobniutko posiekane mała puszka kukurydzy

Ogrodnik w podróży
Hamburger wołowy 149

łyżeczki soli szczypta papryki 100 g sera żółtego olej do smażenia 4 liście sałaty masłowej 2 plastry cebuli 4 – 6 korniszonów (u mnie pikantne z chilli) 4 łyżki musztardy delikatesowej Przygotowanie: Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ser pokroić w 4 grubsze plastry (5 cm x 5 cm) Mięso podzielić

KuchniaWeDwoje.pl
Burrito 112

pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Cebulę, pomidory oraz paprykę drobno posiekać. Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie z przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać

Bullio
PALUSZKI FRANCUSKIE Z CZOSNKIEM 148

SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego PRZYPRAWY PO OK 1/2 ŁYŻECZKI: Sól himalajska Papryka czerwona Chilli Czosnek granulowan PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję. Następnie wycinam paski o szerokości ok 2 cm.  Przyprawy  mieszam ze sobą a następnie posypuję nimi paski z ciasta.  Każdy pasek zawijam w prawą stronę a następnie lekko przyciskam. Na blachę wykładam papier

Gotowanie Patki
Keczup z cukini 255

szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię

Życie zaczyna się w kuchni
Pieczony halibut na szpinaku 164

spróbujcie tego połączenia. Może i Wam się odmieni? :)  Składniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny chilli w płatkach pieprz ziołowy tymianek sól Przygotowanie: Filet z halibuta dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony i zostawiamy na jakieś 10 minut. Ponownie przecieramy ręcznikiem papierowym. Na patelni

Karczma Honorietty
KETO GULASZ CURRY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 699

gęsiego 200g czerwonej papryki 200g cebuli 150g marchwi 450 g fasolki szparagowej mrożonej 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chilli w proszku sól i pierz do smaku sok z 1 limonki 150 g mleka kokosowego (paleo, LCHF, dieta bez laktozy) lub śmietany 36% (keto, dieta optymalna, LCHF) – opcjonalnie natka pietruszki

Ola la LCHF
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 140

się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki

Słodki Kompromis
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 138

soli  szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście świeżego jarmużu 1/2 cukinii 250 g mozzarelli 2 łyżki posiekanego szczypiorku garść świeżej mięty Przygotowanie: 1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego

Słodki Kompromis
Batony warzywne od Zmiany Zmiany :) 164

ponieważ słodyczy nadają tu tylko suszone śliwki. Wracając do pikantnego pomidora - ostrość jest obecna i pozostawia po sobie ten posmak w ustach jeszcze przez jakąś chwilkę. Połączenie pomidora i chilli bardzo mi smakowało.  SZPINAK + CYTRYNA   rodzynki*, pestki słonecznika*, śliwki suszone, szpinak suszony, orzechy brazylijskie, łuskane nasiona konopi, fasola suszona, pestki dyni*, suszona cytryna * - pochodzą z upraw

Zdrowie na języku :P
Okonomiyaki i podsumowanie konkursu 96

ufundował nagrody dla zwycięzców. Oto lista nagrodzonych dań: I miejsce Chińskie pierożki Dim Sum z mieloną wołowiną, kolendrą i imbirem II miejsce Zielony stir-fry z kurczakiem i nutką chilli III miejsce szarańcza, baozi, cream corn czyli azjatyckie jedzenie uliczne Wszystkim gratuluję i zapraszam do kolejnej zabawy, już niebawem ;) W związku z tematem konkursu tym razem coś z dalekiego wschodu

Kryzysowa Książka Kucharska
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 116

200g na litr) zostawiając trochę miejsca, które uzupełniamy olejem. Po miesiącu, a najlepiej po półtora są już zdatne do jedzenia. Spokojnie można wrzucać do nich jakieś dodatki np. czosnek, chilli itp. Groch moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa serowa z czosnkowa bagietka 180

warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku sól pieprz bagietki - dowolna ilość masło czosnkowe (klik w przepis) * Należy wybrać serki bez dodatków, Najlepiej kremowe i wyraziste. U nas zwykle jest to kremowy

Kuchnia od dwojga