chilli - 4013 przepisów (strona:151/268)

Kapusta z kurczakiem po azjatycku 245

patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć 5 minut. Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać sos sojowy, chilli, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem, miętą i sezamem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Warzywny krem koperkowy 179

kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości ćwiartki jabłka 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżego koperku - mały sól, pieprz cytrynowy, chilli w proszku - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Wszystkie warzywa umyć, brać i pokroić w małą kostkę, a kalafiora w drobne różyczki, zaś czosnek

Grunt to przepis!
Mus czekoladowy 171

białek i bardzo powoli mieszamy by nie stracić puszystej struktury musu.  Masę rozlewamy do pojemników lub filiżanek i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Możemy dodać chilli lub startą skórkę z pomarańczy dla urozmaicenia smaku. Mus idealnie komponuje się również z malinami i borówkami. Uwierzcie mi to jest genialny deser.   Po raz pierwszy miałam okazję delektować

Emskie Smaki
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA 109

ząbki czosnku 1/2 szklanki czarnych oliwek  4-5 pomidory lub 1 puszka pomidorów w kawałkach  2 łyżeczki kapar  5 sztuk filetów anchois  oliwa sól, pieprz chilli  Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone filety anchois całość chwilę podsmaż.  Następnie dodaj pomidory obrane

Kukuleczki
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 142

duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula  1 łyżeczka papryki czerwonej papryka chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków 200 g sera gouda startego na grubych oczkach 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wrzucamy masło

Niezły Młynek
Kurczak w mascarpone i sokiem z pomarańczy 151

marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy.  Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego

Gaździnka warzy
Super kanapka + śliwkowy sos bbq szybki shoot 149

łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki kolendry ½ szklanki miodu ⅓ szklanki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka świeżo startego imbiru 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka chilli ½ łyżeczki sos Worcestershire Przygotowanie sosu: Do garnka wrzucamy drylowane śliwki, dolewamy miodu doprowadzamy do wżenia i dodajemy resztę przypraw. Zmniejszamy gaz i gotujemy około 30-40 minut mieszając od czasu

PaleoLife
Omlet z papryką i oliwkami 165

jajek pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy papryka zmięknie dodać pokruszony ser feta, oliwki, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie, ale  dokładnie wymieszać i rozprowadzić na patelni. Jajka wbić do miseczki

Codzienne Gotowanie
Kolorowy gulasz wołowy 179

danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać

Kuchnia Pokoleń
po prostu pstrąg z patelni 136

Smażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki

Miód i pieprz
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 226

cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu w proszku - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy) - łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)** - kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli Obieramy krewetki z pancerzyka. Krewetki marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny

Smaki Brazylii
CUKINIA GRILLOWANA DO SŁOIKÓW 134

zalania 1 łyżka na słoik - u mnie olej z pomidorów w zalewie Zalewa: ******************************* 4 szkl.wody 2 łyżki octu balsamicznego - u mnie trzy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka  chilli- ja nie dałam bo użyłam papryczki piri piri  1 łyżka soli - u mnie 1 łyżka zwykłej soli i 1 łyżka kwiatów soli morskiej ( może być sama morska) ******************************************************************************************************** Cukinię umyć,pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 512

bazylii ( razem z łodygami ) kilka gałązek rozmarynu – świeżego kilka gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa : 4 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka chilli 1 łyżka soli olej do zalania ( 1 łyżka na słoik ) Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię

Ogrodnik w podróży
Ekspresowe zielone curry z kurczaka 191

można dodać ryż, takie jest też to aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej

Cooking Monster
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 139

soku z cytryny 2 łyżki wody sól, pieprz, chili sproszkowane wykonanie: Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania