oprzeć. Proces powstawania domowych bitesów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Bites jak z KFC - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej
Słodka Stronaużyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość
Cooking Monsterchyba jedna z najprostszych hiszpańskich przegryzek :) Papryczki Padron przywędrowały do Hiszpanii ( dokładnie Galicji) z Meksyku dzięki franciszkańskim mnichom i były zwyczajną odmianą papryczek chilli, jednak po przystosowaniu się do Galicyjskich warunków klimatycznych, które są bardziej wyspiarskie, niż typowo hiszpańskie, zaczęły tracić swoją ostrość. Teraz jedzenie ich jest jak rosyjska ruletka! Niektóre łagodne, inne bardzo pikantne. W moim opakowaniu tych zielonych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaChutney z mirabelek: Potrzebujesz: 500g mirabelek 5cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki jasnego cukru brązowego demerara 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 25ml octu jabłkowego Sposób przyrządzenia: 1. Imbir i czosnek obierz, poszatkuj drobno i zeszklij na oleju. 2. Mirabelki umyj, wypestkuj i dodaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanablue cheese 200 g coconut milk (light) 200 g Greek yogurt 200 ml dry white wine 200 ml vegetable broth (best would be home made) sage, cardamom, salt, pepper, chilli just a bit of finely grated Parmesan Umyj i osusz dynię. Przekrój ją na pół, jedną połowę odłóż do lodówki na później, a drugą pokrój na ósemki, tak, żeby łatwo
Martyna Cooksfurorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:). 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, chilli 1/2 pęczka natki pietruszki olej Kruszonka: 1/2 szklanki startego sera cheddar 150g mąki 100g masła 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy
Szefowa kuchnisłodki lub ostry.Podkreślamy je za pomocą dodatków i przypraw.Stwarzamy nowy obraz "kurczaka",który świetnie smakuje,jest złocisty i chrupiący.Polecam. 8 np. udek kurczaka 1 papryczka chilli orzechy laskowe lub arachidowe 4 łyżki majonezu sól morska np. oregano przyprawa uniwersalna oliwa z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka myjemy,osuszamy.Papryczkę kroimy na plasterki.Orzechy siekamy drobno.Udka smarujemy oliwą z oliwek wymieszaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczka trawy cytrynowej świeżej lub 1 łyżeczka suszonej 1/3 zielonej papryczki chilli pokrojonej w małe kawałki ( jeśli pasta ma być ''czerwona'' czyli ostrzejsza dodaj czerwoną papryczkę) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szalotki 1/2 łyżeczki startego imbiru / 2 cm kawałek 1/3 łyżeczki skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 1/4 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki soli Do moździerza
KuchcikoweLovespędzony w kuchni! Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak się do sporządzania ajvaru zabrać: Składniki: -2kg papryki czerwonej -3 bakłażany -2-3cebule -6-7 pomidorów -1 papryczka chilli -2 łyżki soli -2-3 łyżki octu -3 łyżki słodkiej wędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy -2 łyżki cukru Paprykę przekrawamy na pół, usuwając gniazda nasienne. Bakłażany
Aromatyczne Podróżeśrednia cebula, 2-3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, 1 łyżka majeranku, 1-2 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 płaska łyżeczka rozmarynu, szczypta chilli lub pieprzu, 1-2 łyzki oleju, sól do smaku, ok. 0,5 litra wody Sposób przygotowania : 1.Ściągamy skórę z udek , Myjemy mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy
Pysznosci Babci Basismak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym
Pyry na Gazwarzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie
Cooking Monsterpiersi z kurczaka 5 łyżek oleju 1,5 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę
kuchnia doskiskrapiamy oliwą z oliwek. Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami. Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli
Moja smaczna kuchniaprzepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 1/2 papryczki chilli 2 garści posiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno posiekaną papryczką. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi
Jemy Pijemy