ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzenieNaan ( tutaj przepis) trochę zieleniny i możemy zaskoczyć naszych znajomych serwując im coś oryginalnego. Składniki: 600 gram jagnięciny (ew. można zastąpić mięsem wołowym) 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżeczka płatków chilli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ½ łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 mała cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka kminku ¼ kubka zmielonych orzechów pistacjowych Przygotowanie: Wyciskamy do miski czosnek oraz wrzucamy
PaleoLifepłaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku „Mój ulubiony” łyżka posiekanej trybuli 2 łyżeczki złotego siemienia lnianego pół małej papryczki chilli drobno posiekanej bez pestek sól i pieprz Nadzienie 2 200 g twarożku ” Mój ulubiony” 1 upieczona i obrana ze skórki czerwona papryka łyżeczka czarnuszki sól i pieprz Przygotowanie: Nadzienie
karmelowyPrzepis na 10-15 nuggetsów Potrzebujemy: 5 dużych boczniaków 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę słodkiej papryki 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżeczkę sproszkowanego chilli 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego 1 łyżeczkę pieprzu 1 łyżkę sosu sojowego olej do smażenia panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy
Bananowe Poleryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała
Codzienne Gotowanieczasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy, na najwyższych obrotach, u mnie jest to około 2-3 minut. Żadna skórka kukurydzy
Pora na poratygrysich (u mnie mrożone) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów 1 opakowanie "Mix sałat z rukolą" 200 ml białego wina półwytrawnego 1/3 natki zielonej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli masło do smażenia (ok. 1/3 kostki) Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Sałatę rozłożyć na talerzach. Czosnek obrać i posiekać. Pomidory wyjąć z zalewy i drobno pokroić. Rozgrzać
Alutka-Gotujepozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda pieprz i sól Marynata: 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki
Bananowe Polegustu ;) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 filety z łososia ze skórką, każdy po około 150 g-200 g 1 dojrzałe mango, pokrojone w kosteczkę (około 1/2 cm) 1/4 papryczki chilli 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki sok z 1 limonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę
Calzonella.comłososiem wędzonym 30 dkg szpinaku rozmrożonego 3 ząbki czosnku 4 jajka 20 dkg serka śmietankowego 20 dkg wędzonego łososia sól do smaku pieprz do smaku odrobina chilli olej Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z odrobiną chili do smaku. Do naszej masy dodajemy żółtka. Białka ubijamy
Kuchnia na wzgórzuobiadu zajmie naprawdę tylko chwilę (najdłużej chyba zajmuje zebranie wszystkich potrzebnych składników ). Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 łyżka miodu sok z limonki ⅓ szklanki oliwy szczypta płatków chilli 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 ząbki czosnku drobno posiekanego Składniki na sałatkę: ogórek zielony roszponka pomidorki koktajlowe mix sałat czerwona kapusta oliwa
PaleoLifesojowy (1 łyżka w zupełności wystarczy) kawałek mięsa (upieczonego kurczaka, schabu itp), ilość wg uznania a jeżeli macie ochotę, to możecie dodać również: rzodkiewki surowe pieczarki marchewka utarta papryczki chilli i inne rzeczy, które lubicie. Do miski dodajemy umytą i osuszoną sałatę lodową, pokrojonego w kostkę pomidora i wszelkie inne warzywa na które macie ochotę. Wkrawamy też mięso. Patelnie
Szybko Tanio SmacznieDomowy susz warzywny. Składniki: - marchew – 1500g - seler – ½ - pasternak – 5 - pietruszka – 2 - cebula – 1 - por – ok. 300g (jasne części) - czosnek – 3 ząbki - chilli – 3 szt. - mielone ziele angielskie - mielone nasiona kolendry - pieprz ziarnisty - różowa sól himalajska - kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki
mojewypiekiinietylkopieprz Salsa: 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę 2 szalotki - posiekane 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżka sosu sweet mango chilli lub podobnego (słodko-pikantnego) Wykonanie: Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić. W jednym głębokim talerzu zmieszać skrobię z czosnkiem. W drugim rozbełtać jajko. W kolejnym połączyć wiórki
zadanie-gotowanielitr Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 duże ząbki Marchewka – 2 sztuki Por – 1 duży Miód sztuczny – 3 łyżki Kumin – 2 łyżki Papryka chilli (suszona) – 1 łyżka Imbir – 2 łyżeczki świeżego i startego Masło orzechowe – 3 duże łyżki Mleko kokosowe – 400ml Orzeszki ziemne – 200g Wegańska śmietana (opcjonalnie) – do podania
Blendman