chilli - 4013 przepisów (strona:156/268)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą suszonymi pomidorami i kaparami 262

chwilę tylko by zamknęły sie pory i zdejmujemy z ognia. Na głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy żeby płyn nam się zredukował o połowę. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola mieszamy

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 201

banany ( obrane ze skórki )  200 gram czerwonej pasty curry  1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego  sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru  ok. 10 listków kaffiru  1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki chili + opcjonalnie ugotowany makaron

Kuchnia na wzgórzu
Bezglutenowe wege kotlety z soczewicy i jarmużu :) 160

dużej czerwonej cebuli kilka małych liści jarmużu (ok. 1 szklanka) 2 ząbki czosnku  1 łyżka owsianej mąki bezglutenowej  1 łyżka siemienia lnianego  przyprawy: curry, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka) Przygotowanie: Soczewicę należy opłukać, a następnie zalać 250 ml wrzątku i gotować 20-25 minut.  Cebulę, czosnek oraz jarmuż drobno posiekać i dusić z odrobiną wody

Zdrowie na języku :P
Jajka faszerowane tuńczykiem 138

octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki. Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą

Pyry na Gaz
Czerwone pomarańcze, parchate ogórki i babeczki 157

naszych siatkach, trzema gigantami w tradycyjnym, pomarańczowym kolorze; tak słodkimi, że nie potrafiliśmy się im oprzeć, pomidorami różnej wielkości, pigwami, które były miłym zaskoczeniem, czosnkiem, nieziemsko ostrymi papryczkami chilli i... Parchatymi ogórkami . Wiem, wiem, to niezbyt eleganckie słowo, w ogóle do bloga kulinarnego niepasujące. Ale co zrobić - nie mam pojęcia, jak te dziwactwa się nazywają. C. kupił je jakoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Papryczki w oleju nadziewane serkiem 174

intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić i lekko przesolić, gdyż zbyt mało solony serek w połączeniu z olejem i papryką będzie mdły. Można też użyć większych papryczek chilli. Wtedy należy przygotować więcej nadzienia i zalewy

Di gotuje
Nadziana Babka Pomarańczowa Na Białkach 107

trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec oblewamy lukrem. Smacznego !!! Źródło Inspiracji  Tutaj Z cyklu "Ciasto na niedzielę" wspólnie wypiekałam z: Joanną Sama słodycz i szczypta chilli Pauliną Smaczne przepisy Joanną Może coś zjemy Joanną Różowa Kuchnia Dorotą Esmeralda Ze Smakiem Joanną Grunt to przepis Małgorzatą Kuchnia i podróże Bożeną Moje domowe kucharzenie Dorota Moje Małe Czarowanie

Gotowanie...to proste !
Piersi kurze w czerwonym curry 162

minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową . Na koniec dodać kilka listków bazylii i posiekaną kolendrę

Kuchnia Pokoleń
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 274

ząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej

Mohiella
Pierożki meksykańskie 137

soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Pierś indyka na parze z coolomatu 218

sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt papryczek chili w oleju słonecznikowym Pierś z indyka polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem czarnym, białym oraz trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem papryczek chili. Ananasa obieramy i kroimy

Parowar Faceta
Nadziewane muszle makaronowe 243

oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 2 minuty , aż czosnek lekko się zarumieni (nie przypalić, bo będzie gorzki) . Wlać pomidory, wsypać chilli w płatkach i przyprawić 1/3 łyżeczki soli. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień tak, aby sos lekko bulgotał i gotować tak z 30 minut bez przykrycia

Moja Delicja
FODMAP leczo 517

kaszą.  Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano łyżka lubczyku łyżeczka kolendry opcjonalnie łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub zimnotłoczonego oleju rzepakowego sól Przygotowanie: Bakłażana pokroić w kostkę, zasolić

pyszne zdrowości
Steki z indyka z sambal oelek 231

Steki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę na bazie ostrych papryczek. Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania