sosu, sos ten kryje się w plastikowej butelce z silikonowym dzióbkiem, który idealnie dozuje pożądaną ilość. Sam sos jest w wersji ostrej, jest on sosem majonezowy z wyrazistym smakiem chilli - więc uwaga ostrożnie z jego ilością. Konsystencja jego jest lekka i aksamitna. Sos godny jest polecenia przede wszystkie w sezonie grillowym, gdyż idealnie skomponuje się z grillowanymi mięsami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatkę z truskawkami. Kto by pomyślał żeby sałatę masłową zamiast śmietany robić z oliwą, miodem i truskawkami... Składniki: 25 dag truskawek 20 dag mozzarelli sałata karbowana suszone chilli w płatkach kilka pomidorków cherry na dressing: oliwa łyżka octu balsamicznego łyżka miodu sól, pieprz Truskawki umyć i obrać szypułki, ,przekroić na połówki. Umytą
pieprzny smaczekkrojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano) 1 łyżeczka octu balsamicznego 6 suszonych pomidorów w zalewie garść liści bazylii ok. 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub do smaku) ok. 1 łyżeczki soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu duża szczypta cukru opcjonalnie: parmezan do posypania narzędzia: spiralizer lub obieraczka julienne listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuSmak super, ale wyglądowo, no niestety. Kurczak wyszedł pyszny. Dodał do niego trochę przetartych pomidorów i sałatkowy rarytas od Eterno. Ten sałatkowy rarytas to: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet i przyprawy. Do mięs super :) Składniki: 2 filety z kurczaka cebula czerwona świeża kolendra 4 łyżki sosu pomidorowego (przetarte pomidory) 1/2 słoiczka sałatkowego rarytasu Eterno olej kokosowy
kruche babeczkiząbki czosnku 10 cebulek dymek 6 dużych świeżych listków bazylii 10 listków świeżej kolędry duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 5-10 g masła 82% szczypta soli świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno 10-15 ml czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne Dodatkowo: po 3 plasterki makaronu do lasagne po kleksie śmietany
KreatywnePinyolejowej zalewy. 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 2 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta lubczyku 1 łyżeczka miodu szczypta chilli szczypta imbiru szczypta pieprzy ziołowego szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta papryki słodkiej sól, pieprz czarny sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w udziec z którego wcześniej usuwamy kość i zostawiamy
Miód i pieprzbulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu,1/2 łyżeczki chilli,1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka soli bub 1 i 1/2 łyżki vegety naturalnej Do posypania natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bulion warzywny zagotowujemy. Do bulionu dodaję
Gotowanie Patkiprzecież coś jeść i zdecydowanie lepiej przygotować sobie coś w domu niż wydawać pieniądze na niezbyt zdrowe przekąski. Zapraszam na lekki, wiosenny zestaw;) Śniadanie : Orientalny omlecik (z dodatkiem chilli, sosu sojowego, dymki, czosnku i cukru). Lunch : Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem (nieco uproszczony przepis na wiosenne farfalle ) Przekąska : Pomidorki koktajlowe i winogrono Smacznego
Codzienne GotowanieSKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka 1/2 Szklanki Ryżu Brązowego 1/2 Papryki Czerwonej 1 Seler Naciowy 8 Pomidorków Koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego 1 Łyżka Musztardy pikantnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso
Gotowanie PatkiSOCZEWICA Z BOTWINĄ nie jest oczywistym połączeniem, jednak warto go... Artykuł SOCZEWICA Z BOTWINĄ I CHILLI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkawałek imbiru pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie) 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody sok z cytryny natkę kolendry/pietruszki pieprz i sól Przygotowanie: Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki
Bananowe PoleBłyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często
wyzwania kuchenneFarsz: 650 g pieczarek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka oleju przyprawy: zioła prowansalskie, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji Dodatki: tarty ser (opcjonalnie) Przygotowanie: ZACZYN - w garnku
Zdrowie na języku :Proku. Mam nadzieję, że też to poczujecie. Zatem zapraszam po przepis :) Składniki: bulion 5 pomidorów cebula ząbek czosnku bazylia przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryczka chilli, cukier grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni lub w garnku wrzucamy cebulę, czosnek. lekko przysmażamy, parzymy pomidory, kroimy i łączymy z cebulą i czosnkiem
Kukuleczkimoże służyć jako farsz do naleśników, lub jako dip. :) Składniki: jeden brokuł 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól odrobina papryczki chilli Przygotowanie Brokuła umyłam, ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( ważne aby nie był rozgotowany czas gotowania około 5-8 min)Wiórka delikatnie uprażyłam na suchej patelni. Wszystko dokładnie zblendowałam
Kukuleczki