polecam! :) Składniki : 1 cebula 3 ząbki czosnku słoiczek pomidorów w oliwie 2 piersi z kurczaka kilka kaparów 100ml śmietany 100ml mleka słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) sól i pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zachować nieco wody z gotowania. Na 2-3 łyżkach oliwy przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez
Codzienne Gotowanieselera naciowego 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki chilli 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody z gotowania makaronu sól i pieprz ok. 100 g makaronu (2 porcje) Cebulę oraz czosnek obieramy i rozdrabniamy
Cooking Monsterprzygotowaniu, kilka składników i kilka ruchów blendera:). 300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 5 suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli razem z pestkami 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki wody mineralnej sól, pieprz 1. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy na papkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnistronę. Gotową kroimy na trójkąty, jak kawałki tortu. Najlepiej smakuje z dodatkiem jakiegoś sosu. Salsa verde czy guacamole. U mnie akurat zabrakło awokado, więc cudownie sprawdził się sos chilli , który w każdej chwili możecie zrobić na zapas i wykorzystywać właśnie w takich sytuacjach
Karczma Honoriettyosób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki też jest ok Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem
Blondynka GotujeDynię obrać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Chilli umyć i pokroić drobno. Jak lubicie bardzo ostro to można zostawić nasionka, ale dla mnie to byłoby za ostre Do garnka wlać olej i na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno
Kuchnia Pokoleńłyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 6 ziaren kardamonu 0,5 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa. W misce wymieszać jogurt
Codzienne Gotowaniecebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki 2 puszki sosu pomidorowego chilli szczypior Przygotowanie Mięso podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, dodać przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać winem i trzymać na ogniu ok 5 min niech alkohol odparuje
Gaździnka warzyokazję testować: - Cranberry & Vodka 60% - Nutty One 70% - Raucous Rum & Raisin 65% - Cheeky Cherry Brandy 65% - Wild at Heart 65% - Intense 75% - Plain Jane 70% - Chilli Hot - Goji & Coconut 70% - Mint Hint 60% - The Dark Side 85% - Lions Raw 60% - Essential Orange 65% Cranberry & Vodka - obok Raucous Rum & Raisin - jedna z najlepszych
Poranek na słodkokwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako
Poranek na słodkociecierzycy (240g cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny 2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach
Gotowanie i blogowaniemożna również zrobić z niego kulki obtoczone w ziołach i zalane oliwą. 600 g jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli oliwa z oliwek do zalania suszone oregano czerwony pieprz suszone chilli kilka listków świeżej bazylii kilka ząbków czosnku Jogurt przelać na sitko wyłożone gazą i dostawić pod przykryciem (np. talerzem) do lodówki na ok. 4 dni. Po tym czasie do jogurtu
Bulliodrugi dzień : 8 pałeczek z kurczaka - około 1200g mięsa MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz czarny sól Sos madziarów od Folwark - ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, inspirowany kuchni ą węgierską; do zamarynowania mięsa i posmarowania w trakcie pieczenia Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą , pieprzem, przyprawą
Grunt to przepis!warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie
Cooking Monsterużyłam wołowo-wieprzowego) 1 średnia cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki świeżej naci pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka czubricy (cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość
Cooking Monster