chilli - 4013 przepisów (strona:153/268)

Burgery, czyli przygotowanie mięsa 135

12cm. 400 gram mielonego mięsa wołowego 1 papryka czerwona 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 20 gram twardego masła 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli Paprykę umyć i drobno pokroić, cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać paprykę i cebulę. Czosnek zmiażdżyć i dodać

Czerwony Gupik
Omlet z papryką i oliwkami 154

jajek pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie :  Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Gdy papryka zmięknie dodać pokruszony ser feta, oliwki, posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie, ale  dokładnie wymieszać i rozprowadzić na patelni. Jajka wbić do miseczki

Codzienne Gotowanie
Kolorowy gulasz wołowy 166

danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, majerankiem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć aż mięso nabierze złotego koloru. Dodać cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić grzybki i lekko podsmażyć. Dodać

Kuchnia Pokoleń
po prostu pstrąg z patelni 127

Smażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki

Miód i pieprz
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 213

cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu w proszku - 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy) - łyżka sosu chilli lub tabasco (zależy od gustu)** - kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli Obieramy krewetki z pancerzyka. Krewetki marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny

Smaki Brazylii
CUKINIA GRILLOWANA DO SŁOIKÓW 125

zalania 1 łyżka na słoik - u mnie olej z pomidorów w zalewie Zalewa: ******************************* 4 szkl.wody 2 łyżki octu balsamicznego - u mnie trzy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka  chilli- ja nie dałam bo użyłam papryczki piri piri  1 łyżka soli - u mnie 1 łyżka zwykłej soli i 1 łyżka kwiatów soli morskiej ( może być sama morska) ******************************************************************************************************** Cukinię umyć,pokroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śródziemnomorska , grillowana cukinia – przetwory 502

bazylii ( razem z łodygami ) kilka gałązek rozmarynu – świeżego kilka gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa : 4 szklanki wody 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka chilli 1 łyżka soli olej do zalania ( 1 łyżka na słoik ) Cukinię pokroić w plastry razem ze skórką . Cebulę obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię

Ogrodnik w podróży
Ekspresowe zielone curry z kurczaka 180

można dodać ryż, takie jest też to aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej

Cooking Monster
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 128

soku z cytryny 2 łyżki wody sól, pieprz, chili sproszkowane wykonanie: Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
MAKARON RYŻOWY Z BOBEM 125

sezonowe warzywa bób i kalarepę. Powstało bardzo ciekawe danie :) Składniki:  Makaron ryżowy 1,5 szklanki bobu  1 kalarepa  garść orzechów ziemnych lub innych  4 papryczki chilli 1 łyżka posiekanego szczypiorku  listki mięty do ozdoby  Sos  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy

Kukuleczki
Kurczak duszony w pomidorach 126

świeże pomidory i zioła nadają mu włoskiego charakteru. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 duże pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli ½  łyżki octu balsamicznego oliwa Do miski wlać łyżkę oliwy, dodać pieprz, sól i zioła. Kurczaka umyć, pokroić w grubą kostkę, osuszyć, a następnie włożyć na pół godziny do marynaty

Dobra karma
Aromatyczne kotlety mielone 235

oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli (lub więcej jeśli lubicie ostre potrawy)   sól i pieprz  pół szklanki bułki tartej i 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierowania tłuszcz do smażenia Cebulę kroimy drobno i przesmażamy

Cooking Monster
Spring rolls z pieczonym łososiem 190

dzień do potrawy „na winie”. Danie jednogarnkowe, a właściwie „jednopatelniowe”. Makaron ryżowy podgrzewamy na patelni na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz sałaty i bratków), doprawiamy solą, płatkami chilli. Chwilę smażymy uważając, aby nie rozgotować warzyw i mamy obiad gotowy w 5 minut. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również : Spring rolls z nasionami chia Sajgonki z warzywami

mojewypiekiinietylko
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie (i wiele innych przypraw) Kochamy ostre jedzenie i ziołowe aromaty, poza tym lubimy, gdy nasze brzuchy lepiej pracują, a oba te produkty wspomagają trawienie. płatki owsiane, bakalie

Cooking Monster
Owoce morza w winogronach 154

razem na stół trafiły owoce morza w winogronach z dodatkiem papryczek chilli. Zaskakująco smaczne połączenie, które łączy słodki i ostry smak. Post Owoce morza w winogronach pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego

Pancook

Proponowane wyszukiwania