chilli - 4013 przepisów (strona:160/268)

Szybka zupka azjatycka 182

450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex)  1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy

Gotuj z Rumcajsem
Pikantne udka z kurczaka 152

nietypowym ubranku.  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 300ml jogurtu naturalnego 100g mielonych migdałów 100g wiórków kokosowych 1 średnia cebula 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 2 szczypty soli 1 łyżeczka tikka masala Przygotowanie: W rondlu lub na patelni o grubym dnie prażymy migdały i kokos. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoty

Gotuj z Rumcajsem
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 171

mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka (z tłuszczem). Wrzucić liski laurowe i ziele

Di gotuje
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 204

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone żeberka 175

żeberek wieprzowych 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 3-4 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka dokładnie wysmarować marynatą i włożyć

Passions hobbies life
Panierowany kotlet z karkówki (z przyprawą do schabowych) 212

digotuje.blogspot.com   Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Jest to zasługą odpowiednich przypraw, które nadają mięsu szczególnego smaku.   karkówka Dodatkowo: przyprawa do schabowych (z firmy Rafex ; skład: marchew, chilli, papryka, pieprz, sezam) sól jajko mąka do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko

Di gotuje
Diabelski sos 176

SKŁADNIKI: 300 g papryczek chilli 3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1/4 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 4 łyżki cukru trzcinowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Do naczynia thermomixa włożyć obraną cebulę (przeciąć na ćwiartki), czosnek, pomidory (na ćwiartki) i papryczki pozbawione pestek (papryczki mam działkowe nasze polskie). Dodać pozostałe składniki. Zamknąć naczynie

ClauditteMissCooking
Krem z zielonych warzyw 135

gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować

ChilliJemy
Wegańska PRAGA 178

wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach BILLA spokojnie znajdziecie działy z produktami roślinnymi - tofu, pastami roślinnymi, parówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde

Bananowe Pole
Sałatka ze szpinaku i truskawek z dressingiem miodowo-balsamicznym 114

wrzucamy do dużej miski. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kroimy je w ćwiartki lub kostkę. Dorzucamy do szpinaku, mieszamy. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy ocet, dodajemy miód, olej, szczyptę chilli, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki i przyprawy połączyły się ze sobą. Dressingiem polewamy szpinak i truskawki na ok. 5-10 minut przed podaniem. Smacznego

MyCookBook.pl
Placki mięsno-warzywne czyszczące lodówkę. 169

tylko macie ochotę. Składniki: -> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś -> 1/3 bakłażana -> 1/3 cukinii -> 1/3 puszki kukurydzy -> ½ papryczka chilli -> 8-10 pieczarek -> 2 jajka -> pomidor -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz, oregano, bazylia,  Wykonanie:   Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 238

auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 238

korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 146

łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta

karmelowy
pikantna pieczona szynka 229

marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni

Miód i pieprz