chilli - 4013 przepisów (strona:162/268)

#23 Zimowy-zielony makaron 143

mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g) 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (u mnie zielony) 2 duże szczypty chilli w proszku (polecam zielone) Sól do smaku Oliwa Makaron świderki (u mnie pełnoziarnisty) Przygotowanie Mrożonki wrzucam do wrzącej wody, gotuję ok. 5 min.  Oliwę rozgrzewam na dużej patelni, wrzucam ugotowane warzywa

Kuchnia w szuwarach
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 148

Przepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe

Di gotuje
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 166

mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni

O kuchni z uczuciem
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI 134

ząbki czosnku   1 cebula czerwona  1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)  30 g masła roślinnego  przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek Sposób przyrządzenia:   Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości

pieprzny smaczek
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 176

godziny. Ale można też zrobić je na kuchence. Gotowe gołabki wyciagamy z garnka a do pozostałego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz do smaku sól, pieprz, cukier, paprykę słodką i chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską

Kulinarna Patilogia
,,Domowa wędlina z salami” 164

najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Filety dokładnie myjemy oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy rozgnieciony czosnek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny

Podróż w kulinaria
Pizza żytnia pełnoziarnista. 91

doprawiamy przyprawami i podgrzewamy na patelni, aż wyparuje woda z pomidorów. Jeśli chodzi o farsz, na ciasto wykładamy takie składniki jakie akurat lubimy :) Ja dałam cebulę, polędwicę sopocką, papryczkę chilli i ser. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 25 minut Smacznego

Moje-pitraszenie
Wasabi Been Mix- Fasolki Wasabi z Najstarszego Targowiska w Europie pod Dachem w UK 129

przez Chinkę. Coś wspaniałego. Delikatne rozpływające w ustach. Pierożki były specjalnością kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f.  Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza z pieczarkami i szynką na bardzo cienkim i delikatnym cieście z serem mozzarella

Gotowanie Patki
Kurczak z orzechami nerkowca 181

łyżek sosu sojowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli

Świat Domowej Kuchni
Szybka zupka azjatycka 161

450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex)  1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy rozmrożoną mieszankę warzywną. Dolewamy

Gotuj z Rumcajsem
Pikantne udka z kurczaka 136

nietypowym ubranku.  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 300ml jogurtu naturalnego 100g mielonych migdałów 100g wiórków kokosowych 1 średnia cebula 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 2 szczypty soli 1 łyżeczka tikka masala Przygotowanie: W rondlu lub na patelni o grubym dnie prażymy migdały i kokos. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoty

Gotuj z Rumcajsem
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 147

mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka (z tłuszczem). Wrzucić liski laurowe i ziele

Di gotuje
Kotlety z kaszy jaglanej, quinoa i marchewki. Zdrowe śniadanie, obiad czy kolacja. Pyszna inspiracja. 171

łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 jajko od szczęśliwej kury 3 łyżki mąki orkiszowej (dlaczego warto używać mąki orkiszowej napisałam tutaj ) garść poszatkowanej natki pietruszki szczypta płatków chilli sól morska i świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej plastikowej misce

Naturalna Kuchnia
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 188

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone żeberka 154

żeberek wieprzowych 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy 3-4 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka (można dodać również szczyptę chilli) WYKONANIE Żeberka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu przygotować marynatę: połączyć ze sobą ketchup, musztardę, oliwę, sól, pieprz i słodką paprykę. Żeberka dokładnie wysmarować marynatą i włożyć

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania