chilli - 4013 przepisów (strona:163/268)

Krem z zielonych warzyw 114

gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej lub więcej) sól,pieprz pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta chilli bazylia kiełki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować

ChilliJemy
Wegańska PRAGA 162

wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach BILLA spokojnie znajdziecie działy z produktami roślinnymi - tofu, pastami roślinnymi, parówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde

Bananowe Pole
Sałatka ze szpinaku i truskawek z dressingiem miodowo-balsamicznym 92

wrzucamy do dużej miski. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kroimy je w ćwiartki lub kostkę. Dorzucamy do szpinaku, mieszamy. Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy ocet, dodajemy miód, olej, szczyptę chilli, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki i przyprawy połączyły się ze sobą. Dressingiem polewamy szpinak i truskawki na ok. 5-10 minut przed podaniem. Smacznego

MyCookBook.pl
Placki mięsno-warzywne czyszczące lodówkę. 155

tylko macie ochotę. Składniki: -> 200g mięsa – ja użyłem udźca indyczego, lecz może być pierś -> 1/3 bakłażana -> 1/3 cukinii -> 1/3 puszki kukurydzy -> ½ papryczka chilli -> 8-10 pieczarek -> 2 jajka -> pomidor -> 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz, oregano, bazylia,  Wykonanie:   Mięso kroimy w drobną kostkę przyprawiamy odstawiamy. Warzywa kroimy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 218

auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 220

korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy duża szczypta chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 127

łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli cayenne 400 g puszka krojonych pomidorów 5 liści curry 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta

karmelowy
pikantna pieczona szynka 202

marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni

Miód i pieprz
Czekolada na gorąco! 121

połączy z mlekiem, garnek ściągamy z palnika. Następnie kilka minut miksujemy czekoladę, aż uzyskamy puszystą piankę. Przelewamy do filiżanki, kubka lub szklanki z grubego szkła. Do czekolady możecie dodać chilli (tabasco), syrop smakowy, wódkę, pomarańczę lub przyprawy korzenne. Również bitą śmietanę z adwokatem. Albo po prostu delektować się czystą, czarną i gęstą czekoladą. Idealnie sprawdza się z ciekawą, wciągającą książką

Kuchnia Pani Wiosny
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 96

połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 161

zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino i smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować jeszcze 15 minut. Dokładnie zmiksować zupę na krem. Smacznego. Kluseczki serowe Można je zrobić i podawać razem z zupą, ale nie jest to konieczne. To już zależy

Kuchnia Pokoleń
GULASZ WOŁOWY - BAZA 168

Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego  2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy, czosnku, kopru oraz 1 łyżeczka wegety  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Mięso myję, tnę w kostkę

Gotowanie Patki
Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem 129

podsmażone na oliwie młode ziemniaki (po ich zrumienieniu dorzuciłem odrobinę masła i pęczek szczypiorku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz) oraz groszek podsmażony przez 2 minuty ze sproszkowaną papryczką chilli. Na koniec puszek okruszek czyli pierzynka z parmezanu, kilka kropel oliwy

Right Behind The Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 180

które w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju i Delhi. Między innymi przez

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 118

Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury

Right Behind The Kitchen