blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy, które lubimy i uznamy, że się nadają. U mnie: 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Marder&Marder Manufactureczekoladę. Gęsta i rozpływajaca się w ustach przypadnie do gustu nie tylko łasuchom :) Składniki: 25ml wody 400ml mleka 250 śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady pół łyżeczki ostrej papryki + papryczka chilli szczypta cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego Przygotowanie: Wodę i mleko oraz śmietanę wlewamy do rondelka, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i mieszamy. W miarę
ChilliJemy100g drobno pokrojonej papryki czerwonej 150 g sera żółtego startego na tarce 75 ml oleju 220 ml mleka 2 jajka pół łyżeczki soli przyprawy - pieprz, papryka ostra, chilli zioła do smaku, np. natka pietruszki (świeża lub suszona)- u mnie mrożona, oregano, bazylia szczypiorek itp. Przygotowanie: Do naczynia wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz
ChilliJemysmakiem jajka :) Zapraszam Was, więc na śniadanko :) Składniki: ok 100g polędwicy (lub innego chudego mięsa) cebula ząbek czosnku 3 jajka 2 pomidory sól, pieprz łyżka oregano, ostra papryka, odrobina chilli 2 łyżki masła garść natki pietruszki odrobina cukru Przygotowanie: Sparzyć pomidory, aby łatwo odeszła z nich skórka. Usunąć szypułki i pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać masło
ChilliJemyprzyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemyKiedyś przez przypadek trafiłam na zdjęcie chilli&sugar. Był to ananas w cieście naleśnikowym, ale co dla mnie było bajecznym pomysłem i stwierdziłam, że ten smak musi być obłędny? Prażone wiórki kokosowe! Jako, że ciasto do ananasa mam własne wypróbowane to bardzo chciałam wypróbować dodatek w postaci wiórek :) Spróbujcie :) Składniki: puszka ananasa w zalewie (u mnie 12 sztuk) pół
ChilliJemytłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem chilli... smakują wybornie
Kuchenna Kontrrewolucyawina 2 lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół garstki suszonych i świeżych ziół (można po prostu użyć czubrycy/ziół prowansalskich i kilku małych gałązek świeżego rozmarynu i cząbru) łyżeczka chilli w proszku łyżeczka soku z cytryny Składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy w plastikowej misce (nigdy w metalowej). Szynkę kroimy w plastry grubości mniej więcej centymetra i każdy dokładnie obtaczamy
Kuchenna Kontrrewolucyasłodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy w średnie kawałki i wrzucamy razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody
Kuchenna Kontrrewolucyaśrednie pętka dobrej, twardej kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 5 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Kiełbasę kroimy w równą, dość sporą kostkę i podsmażamy do zrumienienia z każdej strony, po czym przekładamy
Kuchenna Kontrrewolucyagulasz jest dość pikantny, z wyrazistym akcentem imbirowym. Wszystko wyszło oczywiście przypadkiem. (2 porcje) ok. 12 sztuk serduszek indyczych 3 grubsze plasterki świeżego korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego przyprawa warzywna liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego Serca dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wzdłuż i pozbawiamy skrzepów krwi oraz tłuszczu. Dalej kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyaoszczędzamy więc mnóstwo pieniędzy, a i mamy pewność, co do niego włożyliśmy. :) Oczywiście oprócz tymianku, czy czosnku możemy użyć wielu innych przypraw, jak świeża lub suszona bazylia, czy papryczka chilli. Naprawdę polecam, ja już nie umiałabym o nich w kuchni zapomnieć. :) Na małą butelkę (po sosie sojowym) oleju czosnkowego potrzeba 3 dużych ząbków czosnku. Na tymiankowy dałam dwie duże gałązki
Kuchenna Kontrrewolucyaspisał się na medal. Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego 150 g mięsa mielonego wołowego 1 bakłażan 4 pomidory 1 główka czosnku 1 cebula 1 łyżka pasty z papryczki chilli 0,5 szklanki wody garść posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia starty parmezan do posypania Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie
Niezły MłynekPomysł na podanie schabowych w innej formie. Uwielbiam smak keczupu i pomidorów. 500 g schabu 150 g pieczarek Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 szklanki keczupu 2 łyżki natki pietruszki Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe). Każdy płat dzielimy na paski ok. 5 cm. Przyprawiamy solą
VioletoweKucharzenienowe przepisy i same pozytywne na blogu wpisy. Czytelników i like'ów masę i niech oprócz satysfakcji ma z tego wielką kasę ;) Muffinki czekoladowe z chilli Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego, jajko, 6 łyżeczek kakao, 100 g margaryny, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki
paapilotkaa