każdego przekrojonego ziemniaka możemy włożyć po troszkę masła Jogurt mieszamy z majonezem , solą i pieprzem Dzielimy na 3 części Do pierwszej dodajemy czosnek Do drugiej pastę chilli Do trzeciej ketchup Sosy mieszamy doprawiamy do smaku Odkładamy na chwilę do lodówki Podajemy z upieczonymi ziemniakami
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmłody groszek z poprzedniego sezonu 2 jaja - lub 1 całe jajko i 1 z białek pozostałych z przygotowywania ciasta na tartę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany, zioła prowansalskie - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami olej - do smażenia masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy Przed pieczeniem Po wstępnym podpieczeniu Porcję ciasta
Grunt to przepis!porcje): ok. 1-2 l oleju do głębokiego smażenia 140 g mąki kukurydzianej (3/4 szkl.) 185 g mąki pszennej (1 szkl.) 25 g cukru (1/4 szkl.) 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie) pieprz do smaku 1 jajko 400 g maślanki 8 dobrej jakości parówek CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej
Kulinarna Pokusajajko i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Bardzo ostrożnie z solą, bo szynka jest słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone ciasto, na nim układamy blanszowane główki szparagów i wkładamy tartę do pieca na 10 minut, temperatura 170 stopni. Tartę podałam z jajkiem w koszulce i czarną
ladykitchenstopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem
NA MOIM TALERZUpieczarek 150 g brokuła 2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki - do garnka nalewamy wodę i czekamy chwilę
Pora na pora i pomidorabazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak. Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie
Milion SmakówCzekolada jak powszechnie wiadomo poprawia nastrój, spowalnia procesy starzenia, reguluje prawidłową krzepliwość krwi a przede wszystkim doskonale smakuje. Warto spróbować domowej wersji czekolady na gorąco z silnym akcentem ostrego chilli, które wzmocni czekoladowy smak napoju dodając ciekawą, egzotyczną nutkę
Milion Smakówpierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym połączeniem. W chińskiej prowincji Seczuan takie zestawienie jest bardzo powszechne a wręcz jest obowiązkowe w menu większości restauracji. Klasyczne przyprawy - jak chilli i sos sojowy dodają orientalnej nuty całej kompozycji
Milion SmakówBardzo słodki krem do kanapek bez dodatku cukru. Może zastąpić popularną nutellę i inne "masła" orzechowe. Dodatkowo wyjątkowo ostra nuta chilli, żeby zrównoważyć słodkość dania
Milion Smakówsiekanej cebuli, bez miksowania, dzięki czemu czuć cebulę bardzo wyraźnie. Smakują najlepiej podane na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionym sosem. Mój faworyt do słodki sos chilli
Milion SmakówSKŁADNIKI: 6 ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli z przyprawami (ja do młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn) 1 cebula czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny garść
ClauditteMissCookingłyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta Kminu rzymskiego Rafex 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs i sosów Rafex pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta chilli 2 łyżki suszonego szczypiorku Wykonanie: Mięso z kurczaka , cebulę , ogórki , zmielić przez maszynkę lub w malakserze . Dodać wszystkie przyprawy , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu dodać
Sama słodycz i szczypta chilimakaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując
Moja Delicja